elaiolado

Ο φόβος για τυχόν ελλείψεις ελαίων στο ράφι, λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία, πυροδοτεί ένα… ράλι στις τιμές όλων των ελαίων. Η τιμή στο ηλιέλαιο έχει ήδη εκτοξευθεί, ακολουθεί το πυρηνέλαιο και τις τελευταίες ημέρες η αυξητική τάση περνάει και στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ευνοώντας όσους παραγωγούς, είχαν κρατήσει απόθεμα.

Συγκεκριμένα, με τιμή 3,70 ευρώ το κιλό αγόρασε η εταρεία Χελιώτης, από τον Συνεταιρισμό Φονικίου Λακωνίας, που δραστηριοποιείται στη νότια Λακωνία, ένα βυτίο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας. Όπως δήλωσε ο διαχειριστής του Συνεταιρισμού, κ. Γιώργος Κρητικός, μετά την στασιμότητα των προηγούμενων μηνών, φαίνεται πως κάτι αλλάζει και είναι πιθανό αυτό να έχει να κάνει και με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την γενικότερη αναταραχή στις αγορές των αγροτικών προϊόντων και των εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΑΣ Φοινικίου, έχει ακόμα απόθεμα 100 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας, επί συνόλου 380 τόνων φέτος. Όπως εξηγεί επιπλέον ο κ. Κρητικός, η ποιότητα ήταν για μια ακόμα φορά κορυφαία, αλλά η παραγωγή ήταν μειωμένη. Για τη νέα σεζόν, λέει ο διαχειριστής του ΑΣ, η χρονιά φαίνεται να έχει πάει ήδη πίσω, επίφοβο είναι το νέο κύμα κακοκαιρίας που φαίνεται να έρχεται το επόμενο Σαββατοκύριακο, αλλά αν ο καιρός σταθεί σύμμαχος των ελαιοπαραγωγών, ο όγκος παραγωγής θα είναι σε υψηλά επίπεδα.

Σε πράξη πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου φετινής εσοδείας προχώρησε ένας ακόμας Συνεταιρισμός της Λακωνίας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Δημητρίου, Αγίου Νικολάου και Ταλάντων Μονεμβασίας. Την πράξη επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος και διαχειριστής του ΑΣ, κ. Σωτήρης Κρητικός. Συγκεκριμένα, όπως μας είπε δόθηκαν συνολικά 40 τόνοι στην τιμή των 3,70 ευρώ ανά κιλό, με την εταιρεία Χελιώτης να παίρνει και σε αυτή την περίπτωση το προϊόν. Ταυτόχρονα, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, τη νέα σεζόν κι εκτός απροόπτου, αναμένεται καλή παραγωγική χρονιά.

Και από μόνος του ο φόβος για ελλείψεις, ανεβάζει το προϊόν

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣ Αγίου Δημητρίου, κ. Σωτήρη Κρητικό, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, έχουν άμεση επίδραση στην αγορά και του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, από την άποψη ότι υπάρχει πεποίθηση και… φόβος για ελλείψεις, οπότε γίνονται αγορές, ανεβαίνει η ζήτηση, συνεπώς και οι τιμές. Σημειωτέον ότι τα διαθέσιμα αποθέματα ηλιελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμάται πως θα διαρκέσουν για 4 έως 6 εβδομάδες μόλις, όπως προειδοποίησε στις 4 Μαρτίου 2022 η Fediol, η Ένωση Βιομηχανιών Φυτικών Ελαίων. Πέραν αυτής της περιόδου, είναι πιθανό ότι η έλλειψη διαθεσιμότητας ακατέργαστου ηλιελαίου και περιορισμένων εναλλακτικών λύσεων θα οδηγήσει σε έλλειψη εξευγενισμένου/εμφιαλωμένου ηλιελαίου στην ευρωπαϊκή αγορά και αυτό θα γίνει αισθητό ακόμη και στον τελικό καταναλωτή. Σημειωτέον πως η Ουκρανία καλύπτει το 82% των αναγκών της ΕΕ σε ηλιέλαιο.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five × 4 =