tropoi-katapolemisis

Η λέξη εσωκεντρισμός παραπέμπει άμεσα στον εγωκεντρισμό. Και όχι άδικα. Αφού επινοήθηκε για να εκφράσει τη θετική πλευρά του εγωκεντρισμού. Εσωκεντρισμός είναι ο όρος που επινόησε η Δρ Νάνσυ Μαλλέρου, μία από τις πιο γνωστές Ελληνίδες Life Coaches, για να επισημάνει την ικανότητα να επικεντρωνόμαστε στον «εαυτό», σε αυτό που πραγματικά είμαστε, κι όχι στο «εγώ», δηλαδή σε αυτό που έχουμε χτίσει για να βλέπουν οι άλλοι.

Στόχος του εσωκεντρισμού είναι να διαφυλάξουμε τον εαυτό μας, να τον φροντίσουμε χωρίς ενοχές και να τον εξελίξουμε, έτσι ώστε να είμαστε πάντα σε θέση να δώσουμε και να αποδώσουμε στον μέγιστο βαθμό, χωρίς να κινδυνεύουμε από το περίφημο burnout, δηλαδή τη σωματική, πνευματική και συναισθηματική εξάντληση. Εσωκεντρισμός, με πολύ απλά λόγια, είναι η αυτοφροντίδα χωρίς ενοχές.

Το να (μάθεις να) φροντίζεις τον εαυτό σου είναι θέμα συνήθειας

Το πώς αυτό μπορεί να βοηθήσει τη ζωή μας είναι αυτονόητο. Η αυτοφροντίδα είναι το απαραίτητο θεμέλιο για να ζήσουμε μια ζωή υγιή και ισορροπημένη. Στο νέο της βιβλίο με τίτλο Εσωκεντρισμός. Πώς να ζήσεις αναπολογητικά σε έναν κόσμο γεμάτο ενοχές (εκδ. Πεδίο). η Δρ. Μαλλέρου έχει συγκεντρώσει όλους εκείνους τους τρόπους, τις στρατηγικές όπως θα έλεγε κάποιος στη γλώσσα του μάρκετινγκ, για να κατακτήσουμε τον εσωκεντρισμό. Με άλλα λόγια το πώς θα μάθουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Ίσως έχετε ακούσει πως σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 21 ημέρες επανάληψης για να αποκτήσουμε μια καινούργια συνήθεια. Το κλειδί λοιπόν για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε συνήθειες, διατηρώντας τις καινούργιες για τουλάχιστον 21 ημέρες μέχρι να εδραιωθούν. Μπορεί να ακούγεται εύκολο, αλλά στην πραγματικότητα μάς είναι πιο εύκολο να παρασυρθούμε από τη ρουτίνα και να υποπέσουμε στην ασφάλεια όσων γνωρίζουμε. Πώς θα τα καταφέρουμε;

12 τρόποι για να κατακτήσεις την αυτοφροντίδα

Όπως κάθε βιβλίο αυτοβοήθειας και προσωπικής ανάπτυξης που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και αυτό εστιάζει σε πρακτικές ασκήσεις και μεθόδους οι οποίες προσπαθούν να συγκεράσουν όλο το απόσταγμα της σύγχρονης ψυχολογικής και θεραπευτικής προσέγγισης.

Για την κατάκτηση της αυτοφροντίδας προτείνονται εδώ 12 τρόποι. Στο βιβλίο φυσικά ο καθένας αναλύεται διεξοδικά, ενώ μέσα από ειδικές καταγραφές-ασκήσεις ο αναγνώστης βοηθιέται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Πώς λοιπόν μια διάσημη και αναγνωρισμένη Life Coach θεωρεί ότι μπορούμε να κάνουμε δική μας την αυτοφροντίδα;

– Επινόησε χρόνο μόνο για σένα

Ξυπνήστε 10 λεπτά νωρίτερα και αφιερώστε τα πρώτα 10 λεπτά της ημέρας στο να «μείνετε» με τον εαυτό σας. Κάντε το εσκεμμένα, ακόμη κι αν έχετε οικογένεια με μικρά παιδιά. Μπορείτε να φεύγετε κάπου μόνοι σας για ένα ΣΚ ή μια μονοήμερη εκδρομή μία φορά στους 6 μήνες.

– Μάθε να ακούς, στ’ αλήθεια, τις σκέψεις σου

Οι σκέψεις μας επαναλαμβάνονται. Συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε τα τετριμμένα. Περίπου το 90% των σκέψεών μας είναι ανακυκλωμένες. Το μυαλό μας δεν είναι φτιαγμένο βασικά για να σκέφτεται και με την τυποποίηση των σκέψεων κάνει οικονομία δυνάμεων.

Μόνο όταν καθίσουμε μόνοι και σιωπηλοί, μπορούμε να ακούσουμε τον εαυτό μας να σκέφτεται, να δώσουμε προσοχή και να συνειδητοποιήσουμε πώς «ακούγεται» ο εσωτερικός μας διάλογος. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε πολλές ιδέες και φόβους που μας κρατάνε πίσω.

– Βιώσε τα θετικά συναισθήματα

Η βίωση των θετικών συναισθημάτων με όλο μας το είναι αποκαλείται και θετική σωματοποίηση. Στην ουσία η συγγραφέας προτρέπει να νιώθουμε πιο συνειδητά όλα τα θετικά –και όχι μόνο τα αρνητικά– συναισθήματα. Πώς θα γίνει αυτό; Εστιάζοντας την προσοχή στο σώμα μας, όπως θα κάναμε στις βασικές ασκήσεις διαλογισμού. Πού νιώθεις το κάθε θετικό συναίσθημα; Πώς επηρεάζονται το σώμα, η αναπνοή, το πρόσωπό σου;

– Αναλογίσου 

Αναλογιζόμαστε δεν σημαίνει αναμασάμε τις σκέψεις μας, τις ενοχές ή τις δικαιολογίες μας, αλλά συλλαμβάνουμε μεγαλύτερες ιδέες και εξοικειωνόμαστε με αυτές: ακεραιότητα, δικαιοσύνη, επιτυχία, ευτυχία. Σημαίνει απευθύνουμε στον εαυτό μας σημαντικές ερωτήσεις σαν έναν τρόπο να οικοδομήσουμε ένα σύστημα αξιών στη ζωή μας. Τέτοιες ερωτήσεις είναι: Αυτό που επέλεξες να κάνεις είναι αληθινό; Είναι καλό για σένα και για τους γύρω σου; Είναι χρήσιμο; Τι μπορείς να μάθεις από αυτό;

– Αυτοπροσδιορίσου 

Περίγραψε τον εαυτό σου και τόνωσε την αυτοεκτίμησή σου. Για ποια πράγματα νιώθεις περήφανος; Ποια είναι τα φυσικά σου ταλέντα; Τι απολαμβάνεις περισσότερο στον εαυτό σου; Όλες οι ασκήσεις «αυτοπροσδιορισμού» έχουν να κάνουν με το πώς θα βρεις τον πραγματικό σου εαυτό.

– Αναζήτησε την έμπνευση

Όταν μιλάμε για έμπνευση, εννοούμε πράγματα που μας δίνουν ενέργεια, γεμίζουν το μυαλό, θρέφουν ψυχή και πνεύμα. Πρέπει όμως να βγεις από το comfort zone σου, ώστε να δεις αυτά τα πράγματα σχεδόν παντού. Τι καινούργιο θέλεις να μάθεις; Τι σου προκαλεί ενθουσιασμό; Κατάγραψε ό,τι σου κινεί την περιέργεια. Η έμπνευση υπάρχει, αλλά χρειάζεται και δουλειά.

– Συγχώρεσε

Γιατί συγχωρούμε; Η απάντηση είναι ιδιοτελής: Για να μην ζούμε εμείς με το δηλητήριο. Είναι γνωστό ότι το να κρατάμε κακία, δυσκολεύει εμάς περισσότερο και μας κάνει να υποφέρουμε. Δεν είναι αυτός αρκετός λόγος για να τον συγχωρήσουμε; Η συγχώρεση είναι κάτι σαν πνευματικό detox. Μάθε να συγχωρείς πρώτα απ’ όλους τον εαυτό σου.

– Άλλαξε ό,τι δεν σου αρέσει

Οι επιθυμίες και οι ανάγκες μας αλλάζουν καθημερινά. Μιλάμε για μια διαρκή αλλαγή, που μπορεί να κάνει ακόμη και τον χαρακτήρα μας να αλλάξει. Πίστεψέ το. Φτιάξε μια λίστα με χαρακτηριστικικά που είχες και δεν έχεις πια. Σημείωσε επίσης τι δεν σου αρέσει και θα ήθελες να αλλάξεις. Γράψε τους συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αλλάξει, με ποιες δράσεις εκ μέρους σου και πόσο συχνά.

– Βάλε όρια 

Ο κανόνας είναι απλός: Να φέρεσαι στον εαυτό σου όπως θα ήθελες να σου φέρονται οι άλλοι. Τι δεν δέχεσαι από τους άλλους; Ποια πράγματα είναι OK να κάνεις για να διαφυλάξεις την ενέργεια και τον χρόνο σου; Είναι δική μας ευθύνη να διαφυλάξουμε τα όριά μας, όχι των άλλων.

– Αναβάθμισε την ενέργειά σου 

Οι συνήθειες που τονώνουν την ενέργεια είναι πάνω κάτω ίδιες για όλους και περιλαμβάνουν καλύτερο ύπνο, άσκηση, ευγνωμοσύνη, προτεραιότητα στα «θέλω», σωματική και πνευματική αποτοξίνωση, πίστη σε κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό. Απόφυγε τις συνήθειες που ρουφάνε την ενέργειά σου χωρίς να το καταλάβεις και ακολούθησε συγκεκριμένες  ρουτίνες πρωί, μεσημέρι και βράδυ.

– Διάλεξε τη «φυλή» σου

Το αίσθημα του ανήκειν σε μια ομάδα με τους ίδιους στόχους, τις ίδιες ανησυχίες και τις ίδιες ανάγκες είναι τόσο σημαντικό για μια καλή ζωή, που έχει συνδεθεί σύμφωνα με έρευνες με τη μακροζωία. Αν νιώθεις παράταιρος/η στην παρέα ή στην εργασία σου, τότε ίσως χρειάζεται να δημιουργήσεις εσύ ένα μικρό δίκτυο ανθρώπων που θα νιώθεις ότι σου μοιάζουν και σε καταλαβαίνουν. Ξεκίνα από τα ενδιαφέροντά σου. Σίγουρα θα βρεις κόσμο που να έχει τα ίδια.

– Ζήσε αναπολογητικά 

Μεγαλόσχημη φράση, δύσκολο αντικειμενικά εγχείρημα στην κατάκτησή του, αλλά ίσως το πιο σημαντικό για την αυτοφροντίδα. Για να ζήσουμε χωρίς ενοχές, πρέπει να απαλλαγούμε από πολλά κοινωνικά, οικογενειακά, αλλά και προσωπικά «πρέπει».

Ένας τρόπος για να το πετύχουμε πιο γρήγορα είναι να θυμόμαστε για ποια πράγματα μετανιώνουν συνήθως οι άνθρωποι φτάνοντας στο τέλος της ζωής τους: επειδή δεν επέτρεψαν τη χαρά ή το συναίσθημα, επειδή έζησαν σύμφωνα με τις προσδοκίες των άλλων ή δουλεύοντας πολύ, ή ακόμη επειδή απομακρύνθηκαν από φίλους και ανθρώπους που εκτιμούσαν. Κάνε τώρα τον απολογισμό και ακολούθησε τον δρόμο σου, χωρίς την ανάγκη για εξηγήσεις.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

11 + 14 =