thetiko-prosimo

Η αύξηση στις αφίξεις των τουριστών έφερε και υψηλότερη ζήτηση για μαρούλια τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ικανοποιητικά εξελίχθηκε η αγορά του μαρουλιού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με τους Έλληνες παραγωγούς να επωφελούνται από την εντονότερη ζήτηση λόγω της παρουσίας των τουριστών. Πλέον, στην αγορά δεν υπάρχει και τόσο πολύ μαρούλι, ενώ και το iceberg είναι σε πιο μεγάλη έλλειψη.

Δασκαλόπουλος (Ηλεία): Αναμέναμε ακόμα περισσότερη ζήτηση λόγω τουρισμού

Όπως εξηγεί ο κ. Χαράλαμπος Δασκαλόπουλος, έμπειρος παραγωγός μαρουλιού από την περιοχή του Πύργου Ηλείας με παραγωγή όλο το χρόνο, μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «Το καλοκαίρι πήγαμε πολύ καλά στο μαρούλι που έχουμε παραγωγή όλο το χρόνο. Οι τιμές έφτασαν έως και τα 40 λεπτά το κομμάτι. Μαρούλια βγάζουμε όλο το χρόνο και σήμερα. Οι τιμές σήμερα είναι στα 25 λεπτά στον παραγωγό. Το καλοκαίρι οι τουρίστες ήταν πολλοί, πάρα πολλοί και σίγουρα παραπάνω από το 2019. Όμως, αναλογικά η ζήτηση δεν ανταποκρίθηκε στο πλήθος των τουριστών, δηλαδή με βάση το πόσοι ήρθαν στην Ελλάδα, η ζήτηση θα έπρεπε να είναι περισσότερο ανεβασμένη. Πιστεύω ότι αυτό έγινε γιατί λόγω της ακρίβειας ο κόσμος δεν έβγαινε για φαγητό έξω όπως παλιότερα. Τώρα πάντως βάζουμε iceberg για τη νέα σεζόν. Υπολογίζουμε πως η νέα παραγωγή θα είναι έτοιμη σε 80-100 ημέρες από σήμερα. Στα Ίρια η πρώτη παραγωγή σε iceberg αναμένεται σε ένα μήνα περίπου από σήμερα. Στην αγορά εκτιμώ πως δεν υπάρχουν σήμερα ντόπια iceberg και τα περισσότερα είναι προέλευσης Ισπανίας. Γι’ αυτό και οι τιμές στα μάρκετ είναι κοντά στα 2 ευρώ το κιλό, δηλαδή πανάκριβα για τον καταναλωτή. Σε σχέση τέλος με το κόστος, πρέπει να πούμε ότι είναι σήμερα 100% πάνω από πέρσι τέτοια εποχή και αυτό γιατί βασιζόμαστε κυρίως στο λίπασμα και το πετρέλαιο για να έχουμε παραγωγή».

Μέχρι 50 λεπτά πιάνει το υπαίθριο μαρούλι Μαραθώνα στον πάγκο της λαϊκής

Προβληματισμένος για το μέλλον της καλλιέργειας των κηπευτικών γενικότερα εμφανίζεται μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Αλέξανδρος Βάρσος, αγρότης από το Μαραθώνα με 25 στρέμματα κηπευτικά και πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Μαραθώνα, ο οποίος αριθμεί 300 αγρότες ως ενεργά μέλη. Όπως εξηγεί ο κ. Βάρσος, σχεδόν το 1/3 και με ανοδικές τάσεις του κάμπου του Μαραθώνα που τροφοδοτεί με κηπευτικά την πρωτεύουσα και όχι μόνο, έχει μείνει ακαλλιέργητο λόγω του κόστους παραγωγής που συνεχώς αυξάνει και εξαιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών. Ο ίδιος, όπως και οι περισσότεροι παραγωγοί κηπευτικών του Μαραθώνα, καλλιεργεί διαφόρων ειδών κηπευτικά και πειραματίζεται συνεχώς προσπαθώντας να προσαρμόζεται στη ζήτηση της αγοράς, αλλά και στα δεδομένα με τις ασθένειες, τις ανθεκτικότητες κ.λπ. Όπως λέει, βγάζει μαρούλι όλο το χρόνο και τα εμπορεύεται στις λαϊκές του λεκανοπεδίου Αττικής. Το καλοκαίρι, όπως υπογραμμίζει, έλειπε ο κόσμος και η ζήτηση για προϊόν σε τέτοιου είδους αγορές ήταν περιορισμένη, αφού πολλοί έλειπαν από την Αθήνα για διακοπές. Όμως στις κεντρικές λαχαναγορές που τροφοδοτούν την επαρχία με μαρούλι αλλά και τα νησιά, καταγράφηκε πολύ έντονη ζήτηση. Στις λαϊκές οι παραγωγοί έφθασαν να πωλούν έως και 50 λεπτά το τεμάχιο, ενώ σήμερα ο παραγωγός πουλάει μαρούλι με 25-35 λεπτά το κιλό, ανάλογα το είδος, την εποχικότητα και αν υπάρχει ή όχι έλλειψη.

Χαλκιδική: Ανεβασμένες οι τιμές στα συμβολαιακά, προβλήματα με θρίπα

Ικανοποιητικά και χωρίς προβλήματα εξελίχθηκε το προηγούμενο διάστημα η καλλιέργεια στα υπαίθρια μαρούλια, τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Ηλίας Ζαμπούρης, παραγωγός από το χωριό Λάκωμα Χαλκιδικής. Όπως μας λέει, αντίθετα στα θερμοκηπιακά, οι παραγωγοί υπέφεραν από τις ζημιές που προκάλεσε ο θρίπας, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της παραγωγής, να μη μπορεί να πουληθεί. Σήμερα η τιμή στη βόρεια Ελλάδα για το συσκευασμένο σε σακουλάκι προϊόν από τον παραγωγό αγγίζει τα 50 λεπτά ανά τεμάχιο. Στη συμβολαιακή όμως γεωργία τα πράγματα είναι πιο καλά, αφού υπάρχουν εγγυημένες τιμές απορρόφησης της παραγωγής και συγκεκριμένα στα 1,20 ευρώ το κιλό. Ο κ. Ζαμπούρης μας λέει καταλήγοντας πως τα έξοδα είναι πάρα πολλά αυτή την περίοδο για τους παραγωγούς, όμως η συμβολαιακή γεωργία βοηθά πολύ και θα συνδράμει τους αγρότες στο μέλλον.

Λάρισα: 2,50 ευρώ το μαρούλι στον πάγκο της λαϊκής

Η κα Μαρία Γκουτζαμπασούλη καλλιεργεί υπαίθρια μαρούλια στην περιοχή της Λάρισας και όπως μας λέει τώρα άρχισε να βγάζει παραγωγή, η οποία είναι όψιμη. Η ποιότητα είναι πολύ καλή και όπως μας λέει πουλάει το μαρούλι αυτές τις ημέρες στις λαϊκές προς 2,50 ευρώ το κιλό. Η παραγωγή, σύμφωνα με την ίδια είναι ικανοποιητική και δεν υπάρχουν προβλήματα, παρά μόνο το κόστος.

Μπίκας Αλέξανδρος

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nineteen + fourteen =