Το μότο του είναι σαφές. Δηλώνει επιλογή και στάση ζωής. «Μάθε τέχνη κι άστηνε κι άμα πεινάσεις, πιάστηνε». Κι έτσι ακριβώς πορεύτηκε στην ζωή μέχρι τώρα ο Θέμης Καλοκαιρινός. Ο γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός κουρέας στο Λειβάδι, δεν έχασε ποτέ του το αζιμούθιο στην πορεία πλεύσης που όρισε, ακριβώς επειδή κουβαλά για πυξίδα, παράσημα από την παλαίστρα της βιοπάλης. Γι αυτό και δεν φοβάται. «Θέληση να έχεις, δουλειές υπάρχουν», τονίζει, και από το ύφος του, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για άνθρωπο που ορίζει το πεπρωμένο του.

Το ορίζει, έστω κι αν δεν το καθορίζει. Μα ποιος αλήθεια μπορεί να καυχιέται για το αντίθετο; Το θέμα είναι να προσαρμόζεσαι στα κελεύσματα των καιρών. Ή πιο σωστά, στις προκλήσεις της στιγμής. Και τη στιγμή έμαθε πάντα να αδράχνει ο κουρέας της καρδιάς μας, με μια προαίσθηση για τα μελλούμενα που ταιριάζει περισσότερο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Όταν πίσω στο 2003 παράτησε το επάγγελμα του ταξιτζή -και μαζί με αυτό και την ζωή στην Αθήνα- ύστερα από 12 χρόνια, ήταν γιατί προαισθανόταν το αδιέξοδο. Στο γενικό κάδρο. «Ζητούσα μια πιο ανθρώπινη ζωή και στα Κύθηρα τη βρήκα», μας λέει με μια δόση σιγουριάς που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Ή πιο σωστά, στα Κύθηρα την ξαναβρήκε. Και ήταν στην πατρώα γη, που μαζί με την εργαλειοθήκη του κουρέα, ξεδίπλωσε και τις λοιπές πτυχές της δημιουργικότητάς του. «Φτιάχνω αλάτι, μαζεύω ελιές, ασχολούμαι με αγροτικές δουλειές… λίγο από όλα», μας λέει με το ύφος ανθρώπου που ζει σε μια κατάσταση συνειδητοποιημένης πληρότητας. Ναι, το αντιλαμβάνεσαι ευθύς. Το «ουκ εν τω πολλώ το ευ», εδώ ορίζεται στην αξιακή του διάσταση. Γιατί η πληρότητα είναι αξία και στάση ζωής.

Και η ζωή, θα συνεχίζει να ρέει σαν ένα αμάλγαμα από ιστορίες ανθρώπων που συναντήθηκαν σε ένα κουρείο, που περισσότερο μοιάζει με καφενείο σε αυτά που αθροίζει ως απόσταγμα συλλογικής σκέψης. Όταν μου το αναφέρει αυτό ο Θέμης, αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για μια πολιτική δήλωση. Όταν λίγο μετά συμπληρώνει πως όνειρό του, είναι να δει τους ανθρώπους στα Κύθηρα περισσότερο αγαπημένους και μονιασμένους και τους ιθύνοντες περισσότερο ανοιχτόμυαλους, συνειδητοποιώ ότι έχω μπροστά μου έναν άνθρωπο που πάντα θα γυρεύει λύσεις στα όποια προβλήματα. Κι αν το πρόβλημα μεγαλώσει, μακρύνει και μπλεχτεί, τότε το κόβεις. Όπως κονταίνεις τα μαλλιά των ανθρώπων. Κι αυτό ο Θέμης το γνωρίζει πολύ καλά.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Θέμη Καλοκαιρινού στο Kythera.News, όπου, μεταξύ άλλων, μιλάει για τα χρόνια στην Αθήνα, την επιστροφή στα Κύθηρα, την περιπέτεια του κορονοϊού και την εξέλιξη του επαγγέλματος του κουρέα.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nineteen − two =