Στην τσιριγώτικη εκπαιδευτική, καλλιτεχνική και εν γένει πολιτισμική ιστορία των τελευταίων 35 χρόνων, το όνομα Καρολίνα Ασλάνη λέει πολλά. Σίγουρα δεν αρκεί μια συνάντηση για να τα αντιληφθείς σε όλο τους το εύρος. Αξίζει όμως να είσαι εκεί, ως απλός παρατηρητής, για να αφουγκραστείς ψήγματα έστω από την τέχνη της αναψηλάφησης αναμνήσεων, τόσο σημαντικών στην εξελικτική πορεία του κυθηραϊκού γίγνεσθαι για την εν λόγω περίοδο.

Σε «τέχνη», άλλωστε, παραπέμπει η όλη παρουσία της κυρίας Ασλάνη. Οπτικά, λεκτικά, κινησιολογικά. Αρκεί μια συνάντηση μαζί της, για να αναπτύξεις ένα ιδιότυπο σχήμα συναισθησίας με τον κυματισμό των αναμνήσεών της. Η κάθε της λέξη εκφέρεται με επίχριση αισθήσεων στις οποίες έχουν αγκιστρωθεί οσμές, χρώματα και ερεθίσματα τόσο οικεία όσο και μακρινά. Σαν ένα deja vu που συνάντησες στην ούγια ενός πρωινού ονείρου. Σαν ένα ξόρκι που δραπέτευσε από κάποια ξεθωριασμένη παράσταση κουκλοθέατρου. Όπως αυτές που σκάρωνε τόσο επιτυχημένα μια φορά κι έναν καιρό στο Mercato, στη Χώρα, για παιδιά κάθε ηλικίας, μετά του συντρόφου και παντοτινού συνοδοιπόρου, Δημήτρη Λεβέντη.

Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, η Καρολίνα Ασλάνη «έγδυσε» από τις επιμέρους ψηφίδες του, ολόκληρο το μωσαϊκό της εν Κυθήροις πορείας της. Παρουσιάζοντάς τις μια προς μια, δίχως να γυρεύει να ξορκίσει τυχόν «σκελετούς στην ντουλάπα».

Μας μίλησε για την πορεία της στον εκπαιδευτικό χώρο, διατυπώνοντας το παράπονό της για τις πολιτικές του «ράβε ξήλωνε» 40 χρόνων από την κεντρική εξουσία. Αναφέρθηκε στην «θητεία» της στο Τοπικό Αρχείο Κυθήρων, εκφράζοντας τον προβληματισμό της για την αξιοποίηση της παρακαταθήκης του. Μοιράστηκε την αγάπη της για τη φύση των Κυθήρων, ανακαλώντας τις αγαπημένες της περιπατητικές διαδρομές στο νησί. Έζησε ξανά ξεκαρδιστικές ιστορίες από τις παραστάσεις κουκλοθέατρου και «άπλωσε» στην κάμερα του Kythera.News λίγη από την μαγεία του ζωγραφικού της έργου.

Μίλησε για το προσωπικό της όνειρο που σχετίζεται με την βυζαντινή κληρονομιά των Κυθήρων και εξέθεσε την κύρια αιτία, για την οποία, σύμφωνα με την ίδια, παρατηρείται απουσία συντονισμού στις από κοινού καλλιτεχνικές δράσεις στα Κύθηρα, «ενθαρρύνοντας», παράλληλα, συγκεκριμένο φορέα του τόπου να αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή. Εκθείασε τον πολυσχιδή ρόλο της Ελένης Χάρου στην διαμόρφωση της ταυτότητας του νησιού και ανέσυρε από την μνήμη πικάντικα περιστατικά που συνόδευσαν τις δραστηριότητές της μέσα στο χρόνο, πρωταγωνιστικό ρόλο στα οποία έπαιξαν ονόματα όπως αυτά του Βαλέριου Καλοκαιρινού, του Τάσου Αρνιακού και της Μαρί Κορωναίου.

Το Kythera.News αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή που συνάντησε και συνομίλησε με την Καρολίνα Ασλάνη. Την ευχαριστούμε που ήταν κοντά μας και μοιράστηκε μαζί μας λίγο από το απόσταγμα μιας ζωής, πολύχρωμης και φωτεινής.

Νίκος Αντωνάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three × 1 =