xenodoxeia-kythira

Έμφαση στην πολιτιστική πλευρά των Κυθήρων δίνει το ηλεκτρονικό περιοδικό της τέχνης TheArtNewsPaper με αφιέρωμά του στα δρώμενα του νησιού. Διαβάστε αναλυτικά πώς παρουσιάζει μερικές από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του καλοκαιριού 2022.

Τέχνη στα νησιά: Κύθηρα

Γεμάτα αξιοθέατα, μαγευτικές διαδρομές και όμορφες παραλίες που δίνουν αφορμές για πολλές δραστηριότητες, τα Κύθηρα έχουν και την πολιτιστική τους πλευρά που όπως είναι φυσικό το καλοκαίρι γίνεται εντονότερη.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στο τι μπορεί να δει κανείς αυτή την εποχή στο νησί για να ολοκληρώσει την απόλαυση των διακοπών.

Η ιδέα της έκθεσης Εύθραυστο Nήμα, η οποία γίνεται με την υποστήριξη του NEON, ξεκίνησε από παλιά χειροποίητα υφαντά και τμήματα κατεστραμμένων αργαλειών που βρέθηκαν στους κάδους απορριμμάτων στα Κύθηρα.  Δεν διεκδικεί να ερευνήσει την ιστορία των παραδοσιακών υφαντών των Κυθήρων. Αντίθετα, αναδεικνύει την ιστορία της εξαφάνισής τους. Μέσω της άμεσης συνάντησης με τα τελευταία απομεινάρια των ταπεινών αλλά συγκινητικά όμορφων χειροποίητων κυθηραϊκών υφαντών, η εικαστική ομάδα Chorus Effect επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη σταδιακή εξαφάνιση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και να πιάσουν τη «λεπτή κλωστή» από την οποία κρέμεται το παρελθόν μας. H έκθεση θα λειτουργεί όλο το καλοκαίρι (και μέχρι το τέλος του χρόνου) στη Φιλαρμονική του Ποταμού.

Follow your Art gallery
«Εύθραυστο Νήμα»

Δεύτερη στάση στο Καψάλι όπου η γκαλερί Follow your Art σε συνεργασία με την γκαλερί, a.antonopoulou.art παρουσιάζουν για πρώτη φορά στα Κύθηρα τον φωτογράφο Γιάννη Τζώρτζη στην έκθεση περιβαλλοντικής φωτογραφίας με τίτλο Natura Transita (ή αλλιώς η «Φύση σε Μετάβαση»). Η έκθεση του Τζώρτζη (η οποία θα διαρκέσει έως τις 4 Αυγούστου) πέρα από την ατέρμονη βιωματική περιπλάνησή του στον ωκεανό της ατομικής ευθύνης και της αυθεντικής καλλιτεχνικής έκφρασης, αποτελεί ένα αγωνιώδες κάλεσμα συλλογικής συνειδητοποίησης του πόσο πολύ εξαρτόμαστε (ακόμη) τόσο εμείς, όσο και οι επόμενες γενεές από τις επιλογές μας. Η Φύση ούτως ή άλλως θα συνεχίσει τη μετάβαση και χωρίς εμάς. Ο Γιάννης Τζώρτζης είναι μέλος της Royal Photographic Society of Great Britain (RPS) και έχει ταξιδέψει στον κόσμο με την οργάνωση Green Project υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, για την αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης μέσω της περιβαλλοντικής φωτογραφίας.

Follow your Art gallery
Άποψη της έκθεσης Natura Transita του Γιώργου Τζώρτζη στην γκαλερί Follow Your Art (πηγή: fb)

Ενδιαφέρον επίσης έχει να γνωρίζετε πως έως τις 10 Αυγούστου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων θα προσφέρονται στο κοινό δωρεάν ξεναγήσεις (στις 11πμ και 12μ)  με την αγορά του εισιτηρίου. Η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν για τα παιδιά και τους νέους έως και 25 ετών, για τους κατόχους δελτίου ελεύθερης εισόδου όπως επίσης και για τους άνεργους. Επίσης δωρεάν ξεναγήσεις θα γίνονται και στην Μόνιμη Έκθεση Οικοσήμων που παρουσιάζεται στο Κάστρο της Χώρας Κυθήρων (στις 29, 31/7 και στις 8/8).

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two + 16 =