Το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ – 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Καστελλορίζου, προβάλει πέντε από τα που βραβεύτηκαν κατά την 6η διοργάνωση του Φεστιβάλ, τον Αύγουστο του 2021.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια προβολή των βραβευμένων ντοκιμαντέρ, η οποία γίνεται σε συνεργασία με το ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ – Διεθνές Φεστιβάλ Καστελλορίζου. Οι προβολές των βραβευμένων γίνονται καθημερινά στις 12 το μεσημέρι.

Την Τρίτη 23/08/2022 θα προβληθεί το The Patriarch’s Room (Βραβείο Καλύτερου Κοινωνικοπολιτικού Ντοκιμαντέρ), Καναδάς, 2017, 84’, Σκηνοθεσία: Danae Elon

“ Η Πύλη Τζάφα είναι δική μας!” ούρλιαζαν τα πρωτοσέλιδα το 2005. Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ειρηναίος κατηγορήθηκε για πώληση εκκλησιαστικής περιουσίας σε Εβραίους εποίκους. Αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Αλλά για πρώτη φορά στη 2000 ετών ιστορία της εκκλησίας, ο ηγέτης της εκδιώχθηκε. Για 11 ολόκληρα χρόνια, ο Ειρηναίος φυλακιζόταν στα διαμερίσματά του. Σε αυτή την αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, η κινηματογραφίστρια Danae Elon ξετυλίγει τι πραγματικά συνέβη στον πρώην Πατριάρχη. Με πρωτοφανή πρόσβαση στις εσωτερικές λειτουργίες της εκκλησίας, αποκαλύπτεται μια καθηλωτική, μυστηριώδης, ενοχλητική και συχνά χιουμοριστική ιστορία για έναν άγνωστο κόσμο εντός των τειχών της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των υπόλοιπων ημερών

Τετάρτη 24/08/2022

Καλύτερο Μικρού Μήκους

Dafa Metti

Ηνωμένο Βασίλειο, 2019, 15’

Eλληνική Πρεμιέρα

Σκηνοθεσία: Tal Amiran

Κάτω από τον λαμπερό Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι, μετανάστες από τη Σενεγάλη χωρίς έγγραφα πωλούν μικροσκοπικά αναμνηστικά του μνημείου, για να στηρίξουν τις οικογένειές τους στην πατρίδα τους. Μακριά από τους αγαπημένους τους και κυνηγημένοι από την αστυνομία, κάθε μέρα είναι ένας αγώνας μέσα στο σκοτάδι στην Πόλη του Φωτός.

Πέμπτη 25/08/2022

Eιδικό Βραβείο “Οδυσσέας”

O Δικός μου Προσωπικός Λίβανος

Ηνωμένο Βασίλειο, 2020, 16’

Σκηνοθεσία: Theo Panagopoulos

Ο Δικός μου Προσωπικός Λίβανος ακολουθεί έναν νεαρό Έλληνα σκηνοθέτη στην προσπάθειά του να συνδεθεί με τη μακρινή καταγωγή του από τον Λίβανο ανακαλύπτοντας κρυφές ιστορίες της μητέρας του από τον πόλεμο. Το εξερευνά την συναισθηματική ένταση μεταξύ εθνικής και προσωπικής ταυτότητας μέσα από μια συζήτηση σε αμάξι, δύο καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις στην Αθήνα, ένα βιβλίο για την Βηρυτό και τρεις γλώσσες.

Παρασκευή 26/08/2022

Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας

Express Scopelitis

Ελλάδα, 2020, 69’

Σκηνοθεσία: Emilia Milou

Για 40 χρόνια τώρα, το θρυλικό ελληνικό σκάφος Express Scopelitis είναι η ψυχή των Μικρών Κυκλάδων. Πλέουμε μαζί της, παρακολουθώντας τη ζωή των ναυτικών και τη χειμερινή ζωή στα νησιά. Η ταινία είναι ένας έπαινος για την ζωή ανάμεσα στον ουρανό και τη θάλασσα. Ισορροπεί στην άκρη μεταξύ πραγματικότητας και υπέρβασης, με τον ίδιο τρόπο που οι ζωές των ναυτικών με μεγάλη προσπάθεια, ισορροπούν μεταξύ ξηράς και θάλασσας. Η θάλασσα δίνει χώρο σαν ένα χωράφι με κριθάρι ενώ χορευτικά κύματα μας οδηγούν στην εορταστική έκσταση, ένα τραγούδι αγάπης οδηγεί στη θαλάσσια καταιγίδα. Όλα είναι ένα, ενωμένα με τη δύναμη της φύσης και τον αγώνα του ανθρώπου για να την εξημερώσει και να ζήσει αρμονικά μαζί της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ