Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη, επίσημη παρουσίαση των πιστοποιημένων προϊόντων Terra Vita σε έκθεση τροφίμων και πιο συγκεκριμένα στη HORECA-Gastronomia Expo 2023, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κρατική Έκθεση Κύπρου 10-12 Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης έγιναν επαφές με πολλούς επαγγελματίες του αγροδιατροφικού κλάδου της Κύπρου, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αναμένεται να εμπλουτίσουν συνολικά το οικοσύστημα της πιστοποίησης Terra Vita.

Πιο συγκεκριμένα, έγινε δικτύωση με εκπροσώπους μικρών και μεγαλύτερων εταιρειών εμπορίου τροφίμων, ιδιοκτήτες καταστημάτων delicatessen, μάγειρες, ξενοδόχους, εστιάτορες, μεταφορικές εταιρείες, αγρότες, κτηνοτρόφους, μεταποιητές, φορείς πιστοποίησης και συμβούλους.

Παράλληλα, μέσω της πρώτης εμφάνισης των πιστοποιημένων προϊόντων, από Λήμνο και Κύθηρα στην Κύπρο, το καταναλωτικό κοινό είχε την ευκαιρία να τα γνωρίσει και να τα γευτεί. Η ανταπόκριση ήταν ενθουσιώδης, με πολλούς επισκέπτες να αναζητούν σημεία πώλησης των προϊόντων στο νησί, προκειμένου να τα προμηθευτούν.

«Το σύστημα της πιστοποίησης Terra Vita αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση στον χώρο της αγροδιατροφής», όπως τόνισε ο Ρήγας Ζαφειρίου, συντονιστής για τα βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα στο MedINA. «Στο ντεμπούτο μας στην Κύπρο παρουσιάσαμε την πιστοποίηση και τα πιστοποιημένα προϊόντα με σκοπό να αναπτύξουμε νέες αλυσίδες αξίας, είτε φέρνοντας τα μοναδικά αυτά προϊόντα στην Κύπρο, είτε ανοίγοντας την προοπτική της πιστοποίησης σε παραγωγούς του νησιού».

«Η επιστημονική εργασία που έχει γίνει από το MedINA, τα τελευταία πέντε χρόνια, υπήρξε καθοριστική για την προώθηση των προϊόντων», υποστήριξε η Δανάη Σφακιανού, γεωπόνος του Terra Graeca και υπεύθυνη πιστοποίησης Terra Vita, αναφερόμενη τόσο στη δημιουργία του συστήματος πιστοποίησης όσο και στις επιπλέον ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση, με την εγγραφή της τοπικής ποικιλίας Κριθάρι Παναγιάς στον εθνικό κατάλογο τοπικών ποικιλιών και του προβάτου της Λήμνου στον κατάλογο των σπάνιων αυτόχθονων φυλών.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα των εταιρειών Ποριάζη, Χρυσάφη και Σταφύλη από τη Λήμνο και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιβαδίου Κυθήρων και την ελκυστική εμφάνιση του περιπτέρου, συνέβαλαν στην επιτυχία!

Επόμενα βήματα της εν λόγω προσπάθειας είναι η ολοκλήρωση του νέου κύκλου πιστοποιήσεων και η σύναψη συμφωνιών μεταξύ πιστοποιημένων παραγωγών και επαγγελματιών της Κύπρου.

Η HORECA-Gastronomia Expo αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις για την εστίαση και την τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο. Είναι η μεγαλύτερη επαγγελματική B2B έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών της αγροδιατροφής, η οποία διοργανώνεται από το 1995, κάθε δύο χρόνια, από τον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου.

H προώθηση της πιστοποίησης Terra Vita και των πιστοποιημένων προϊόντων υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο του έργου «Terra Graeca: Small Farm to Market».

Περισσότερες πληροφορίες και σύνδεσμοι:

Το πρόγραμμα «Terra Graeca: Small Farm to Market» στοχεύει στην πολύπλευρη ενδυνάμωση των αγροτών στη Λήμνο και τα Κύθηρα και την αειφόρο ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα των νησιών αυτών. Με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση οραματιζόμαστε τις τοπικές κοινότητες να ευημερούν σε παραγωγικά και υγιή αγροοικοσυστήματα γεμάτα ζωή! Περισσότερες πληροφορίες: Ιστοσελίδα MedINA

Το πρόγραμμα «Terra Kytheria – Βιώσιμη Γεωργία στα Κύθηρα» έχει σκοπό την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών και την ανάδειξη του κυθηραϊκού ελαιόλαδου. Στηρίζεται σε ένα σύστημα καλλιέργειας και πιστοποίησης, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις τοπικές μεθόδους και διατηρεί τη βιοποικιλότητα και τα παραδοσιακά αγροτικά τοπία του νησιού. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) σε συνεργασία με τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ποταμού, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λιβαδίου, και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Περισσότερες πληροφορίες: Ιστοσελίδα MedINA, Ιστοσελίδα ΚΙΠΑ, Ιστοσελίδα Terra Lemnia

Η πιστοποίηση Terra Vita – Αγροτική Παράδοση και Βιοποικιλότητα αφορά τρόφιμα που παράγονται στην Ελλάδα με παραδοσιακές μεθόδους αγροτικής διαχείρισης, οι οποίες ωφελούν τη βιοποικιλότητα και το τοπίο, προάγοντας παράλληλα την τοπική ταυτότητα των περιοχών. Περισσότερες πληροφορίες: Ιστοσελίδα Terra Vita

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8 − one =