dasikoi-xartes
Φωτογραφία Αρχείου

Άκρως θετική εξέλιξη, έπειτα από αρκετό καιρό αγωνίας, ανασφάλειας, περιττών εξόδων και ταλαιπωρίας χιλιάδων συντελεστών της αγροτικής οικονομίας, είχαμε στο μέτωπο των δασικών χαρτών που απειλούσαν, αυθαίρετα και με έωλα επιχειρήματα, με αρπαγή τις περιουσίες αγροτών και κτηνοτρόφων, ως δήθεν δασικές.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται με τον πιο επίσημο τρόπο, δηλαδή με απόφαση του ΣτΕ, η οποία συνιστά εντολή και η οποία εκδόθηκε πριν ένα μήνα περίπου, όμως περιήλθε πρόσφατα με λεπτομέρεια σε γνώση των Γεωπονικών Συλλόγων Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Φθιώτιδας – Ευρυτανίας, οι οποίοι και πήγαν αντίθετα σε ΓΕΩΤΕΕ, ΠΕΔΔΥ και λοιπές οργανώσεις.

Με ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο παρατίθενται και οι αποφάσεις 1364-5/2021 της Ολομέλειας του ΣτΕ για τους δασικούς χάρτες και το οποίο κείμενο υπογράφει, εκ μέρους των προέδρων, ο συντονιστής της προσπάθειας, κ. Κωνσταντίνος Λάμπρος, πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, τονίζεται πως «Οι δασικοί χάρτες δεν θα καταρτίζονται, πλέον, βάσει αποκλειστικώς των αεροφωτογραφιών (ιστορικής & σύγχρονης) αλλά, ως θεματικοί χάρτες, οφείλουν να αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση των δασών και δασικών εκτάσεων και όχι την «φανταστική» που αποτύπωναν οι προηγούμενοι αναρτηθέντες χάρτες, οι οποίοι στηρίζονταν αποκλειστικά στην φωτοερμηνεία των ιστορικών και σύγχρονων αεροφωτογραφιών και στις πράξεις της Δασικής Υπηρεσίας, αγνοώντας όμως όλες τις υπόλοιπες πράξεις της Πολιτείας.

Πλέον θα λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη, κατά την κατάρτιση των ΔΧ, όλες οι πολιτειακές πράξεις (κυρίως ατομικές διοικητικές πράξεις καλυπτόμενες από το τεκμήριο νομιμότητας), με τις οποίες άλλαξε η χρήση και αφιερώθηκε σε άλλη από τη δασική, υπό την προϋπόθεση όμως της διατήρησης της χρήσης που τους δόθηκε με την πράξη, αποτρέποντας την κατάρτιση ενός μη «πραγματικού» δασικού χάρτη με επαγωγικό αποτέλεσμα, ένα εσφαλμένο δασολόγιο που θα προστάτευε ανύπαρκτες δασικές εκτάσεις και δάση. Ιδίως για τις αγροτικές εκτάσεις, θα λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη όλες οι πράξεις της αγροτικής νομοθεσίας, με την οποία άλλαξε νόμιμα η χρήση των εκτάσεων (απαλλοτριώσεις, αναδασμοί, αποφάσεις νομαρχών κλπ) για να αντιμετωπιστούν, μείζονα ζητήματα του Ελληνικού Κράτους (επίλυση του επισιτιστικού, αποκατάσταση προσφύγων, αντιμετώπιση της ακτημοσύνης, αναδιανομή της κατακερματισμένης αγροτικής γης κ.α.).

Έτσι, για πρώτη φορά εντάσσονται στην διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών και άλλοι θεματικοί χάρτες όπως το χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ που ουσιαστικά είναι ο σύγχρονος θεματικός χάρτης αποτύπωσης και καταγραφής των αγροτικών γαιών και όχι μόνο. Γεγονός, που αφορά κατά κύριο λόγο, εμάς τους αρμόδιους επιστήμονες γεωπόνους, καθότι συμβάλαμε καθοριστικά στην κατάρτισή του».

«Μπορεί να δυσαρέστησα κάποιους, αλλά πλέον θα με ευγνωμονούν, γιατί θα έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με την επιστημοσύνη τους και να συνδράμουν στην ανάδειξη του δασικού πλούτου», ήταν το σχόλιο του κ. Λάμπρου σχετικά με την ιστορική αυτή απόφαση. Σημειωτέον, ότι πλέον όλοι οι παραγωγοί που έχουν προβλήματα με τους δασικούς χάρτες θα πρέπει να ενημερωθούν για την πορεία των αντιρρήσεών τους, κ.λπ.

Το σημαντικό είναι πως περιουσίες δεκάδων δεκαετιών θα παραμείνουν στα χέρια των αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι, ούτε επιδοτήσεις θα κινδυνεύουν πλέον να χάσουν, ούτε να απενταχτούν από προγράμματα, ενώ θα γλιτώσουν έξοδα και ταλαιπωρίες.

Για πολύ σημαντική εξέλιξη που αφορά χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους από όλη τη χώρα με προβλήματα από τους δασικούς χάρτες, έκανε λόγο από την πλευρά του και ο Γιάννης Φλωριδης, από την Γεωτεχνική Αιγαίου.

Δείτε εδώ σχετικό ενημερωτικό, εδώ την περίληψη της απόφασης, εδώ την απόφαση και εδώ το ενημερωτικό της ολομέλειας.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × 4 =