giros-anatimiseon

Μετά την ψυχρολουσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς μόνο 250 εκατ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα φέτος για τη χώρα μας, η κυβέρνηση καταφεύγει στο κόψιμο προγραμματισμένων εξαγγελιών της, όπως είναι η επέκταση του market pass.

Την είδηση ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Ερωτηθείς για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο υπουργός είπε ότι δεν θα υπάρξει επέκταση της κάρτας αγορών (market pass), λόγω του κόστους από την κακοκαιρία Daniel.

Σημειώνεται ότι το κόψιμο στο market pass έρχεται εν μέσω ακρίβειας, ενώ αναμένεται προσεχώς ακόμα πιο σφοδρό πληθωριστικό κύμα ως αποτέλεσμα της καταστροφής στη Θεσσαλία. Τι στιγμή που αναμένεται ακόμη πιο σφοδρό πληθωριστικό κύμα ως αποτέλεσμα της καταστροφής στη Θεσσαλία.

Για τις εξαγγελίες που θα υλοποιηθούν, ο υπουργός ανέφερε ότι θα δοθεί η ενίσχυση για την προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, καθώς και η αύξηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης, που αποτελούν δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Για το επίδομα θέρμανσης, ο υπουργός ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί και εφέτος ό,τι έγινε πέρυσι, με την επιδότηση στην αντλία.

Ωστόσο το κόψιμο του market pass φαίνεται πως δεν θα είναι η μόνη εξαγγελία που δεν θα υλοποιηθεί. Υπενθυμίζεται ότι πριν από την επέλαση της κακοκαιρίας, τα μέτρα που ήταν στο τραπέζι περιλάμβαναν -μεταξύ άλλων- την επέκταση του market pass μέχρι το τέλος του 2023, την ενίσχυση και διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης, τη διατήρηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος για τους ευάλωτους, την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για άλλους 6 μήνες στο τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές, την εστίαση και τον πολιτισμό, καθώς και την καταβολή επιδόματος στους συνταξιούχους που δεν έλαβαν αυξήσεις.

Παίρνουν πίσω το έκτακτο επίδομα συνταξιούχων για το 2023

Το έκτακτο επίδομα συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, που φερόταν ότι θα ανακοινωνόταν και θα πληρωνόταν μάλιστα και ως άλλο «Δώρο Χριστουγέννων 2023» πάει για μετά τον Ιανουάριο εκτός αν προκύψει και άλλη ανατροπή.. Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης θα κυμαινόταν ξανά από 200 μέχρι 300 ευρώ, όπως έγινε και τον περασμένο Μάρτιο σε 5 κατηγορίες συνταξιούχων που δεν πήραν αύξηση την 1η Ιανουαρίου.

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 600 εκατ. λόγω Daniel

Εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, λόγω του τεράστιου κόστους στην οικονομία από την κακοκαιρία «Ντάνιελ». Και όπως ανέφερε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, από το συνολικό ποσό, τα 450 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κρατική αρωγή και τα 150 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αγροτών.

Προσέθεσε, ότι ήδη γίνονται προβολές με βάση τον «Ιανό» για το ύψος των ζημιών, αλλά η πρώτη επίσημη εκτίμηση θα είναι στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στις αρχές του Οκτωβρίου.

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ είναι αδιαπραγμάτευτος και πως θα ήταν σφάλμα να ζητηθεί από την Κομισιόν χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, διότι θα έστελνε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να ξανακυλά στην κρίση.

Στις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

Ξεκινούν από αύριο Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, για τελευταία φορά όπως όλα δείχνουν, οι αιτήσεις για το Market Pass, που στόχο έχει την ελάφρυνση των νοικοκυριών από το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος αγορών στα είδη διατροφής.

Οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας www.vouchers.gov.gr είτε μέσω των Κ.Ε.Π. από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023.

Οι δικαιούχοι που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν είναι απαραίτητο να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση. Ωστόσο, μπορούν να υποβάλλουν νέα αίτηση μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, εάν επιθυμούν να προχωρήσουν σε τροποποίηση του τρόπου χορήγησης της ενίσχυσης ή εάν έχει μεταβληθεί ο αριθμός IBAN του τραπεζικού λογαριασμού της επιλογής τους, σε σχέση με την πρώτη καταβολή.

Το ύψος του επιδόματος, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, κυμαίνεται μεταξύ 22 έως 100 ευρώ μηνιαίως, με προϋπόθεση την καταβολή σε άυλη ψηφιακή κάρτα.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seven − 3 =