therino-orario

Με αφορμή το πολεμικό κλίμα που συντηρείται με τις επιθέσεις της παράταξης Παναγόπουλου προς τη δημοτική αρχή, όσον αφορά τα δημοτικά τέλη και την πρόσφατη  εισήγηση του δημοτικού συμβούλου κ. Νίκου Μαγουλά στην Οικονομική Επιτροπή για τη μείωσή τους, το Kythera.News ανίχνευσε στον κυβερνοχώρο τους συντελεστές ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που ισχύουν σε άλλα ελληνικά νησιά. Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, καθώς όπως διαπιστώνεται από τους αριθμούς, οι Τσιριγώτες πληρώνουν τα ακριβότερα ανταποδοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας για τα σπίτια τους μαζί με τους Μυκονιάτες ενώ για τις επιχειρήσεις τα αντίστοιχα τέλη είναι φθηνότερα από όλα τα άλλα νησιά.

Τα νησιά που εξέτασε η έρευνα είναι η Μήλος, η Σίφνος, η Πάρος, η Κέα, η Νίσυρος, η Ζάκυνθος και η Μύκονος. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα Κύθηρα και η Μύκονος έχουν συντελεστές για τις οικίες που κυμαίνονται στα επίπεδα των δήμων του λεκανοπεδίου Αττικής. Άραγε, τα τσιριγώτικα σπίτια μπορούν να αντέξουν τιμολογήσεις εφάμιλλες με τους αθηναϊκούς δήμους εν μέσω πανδημίας και με τόσο ακριβούς συντελεστές;

Στο ερώτημα θα κληθούν να απαντήσουν σύντομα οι ίδιοι οι δημότες του νησιού, καθώς η οικονομική κρίση όχι απλά τους χτυπά την πόρτα, αλλά με την αβεβαιότητα της έκβασης της πανδημίας, θα οδηγήσει την τοπική κοινωνία σε δύσκολες ατραπούς το 2021 και έπειτα. Μέχρι τώρα δεν καταγράφονται αντιδράσεις από την κοινωνία. Η δημοτική αρχή εμμένει στην άρνηση να διαβουλευτεί μειώσεις συντελεστών με την αντιπολίτευση, προτάσσοντας ως επιχείρημα τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Πράγμα βέβαια που ισχύει σε όλους τους δήμους, ακόμη και αυτούς που σήμερα μειώνουν τα τιμολόγιά τους. Το ζήτημα είναι φλέγον και η μείζων αντιπολίτευση μένει ανυποχώρητη στο αίτημα των μειώσεων. Η ελάσσων αντιπολίτευση, η παράταξη του κ. Δημήτρη Κοντολέοντος, είχε κάνει την άνοιξη, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, προτάσεις για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, Στη συνέχεια καταψήφισε μέσω του δημοτικού συμβούλου της  κ. Μάνου Τριφύλλη τις προτάσεις Χαρχαλάκη στην οικονομική επιτροπή (μέσω email). Αναλυτικά η «επιστολή – ψήφος» δημοσιεύεται σήμερα στο Kythera.News.

. Δεν έχει πάρει θέση στην διαμάχη για τα δημοτικά τέλη και φαίνεται να μην ακολουθεί τη μείζονα αντιπολίτευση.

Δυστυχώς τα στοιχεία της έρευνας δε δικαιώνουν απόλυτα ούτε την άκαμπτη στάση της δημοτικής αρχής ούτε την καθολική επιθετική στάση της μείζονος αντιπολίτευσης πάνω στο ζήτημα των δημοτικών τελών. Διαπιστώνεται ότι ενώ για τα σπίτια μπορεί να συζητηθεί μια γενναία μείωση του συντελεστή, για τις επιχειρήσεις η απόκλιση των τελών είναι τέτοια που μόνο «τσάμπα» θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι χρεώσεις που επιβάλλει ο Δήμος Κυθήρων. Από τα παραπάνω φαίνεται άδικο, η κερδοσκοπική δραστηριότητα να επιβραβεύεται σε πρωτόγνωρο βαθμό, και το βάρος να το σηκώνουν περισσότερο τα νοικοκυριά. Άρα μία μετακύλιση του βάρους από τις οικίες προς τις επιχειρήσεις θα ήταν δίκαια. Μία διαβούλευση των παρατάξεων σε ήπιους τόνους με συνεννόηση και συνεργασία είναι επιβεβλημένη.  Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με άλλους δήμους, στα Κύθηρα μέχρι σήμερα δεν έχει θεσπιστεί συντελεστής ανταποδοτικού τέλους για κοινωφελείς μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Η έρευνα αυτή δεν επεκτάθηκε στα τιμολόγια του νερού και αποχέτευσης, ούτε στα τέλη κοινοχρήστων χώρων και ακαθαρίστων. Το Kythera.News θα παρουσιάσει στοιχεία γι αυτά σε νεότερες δημοσιεύσεις.  Ακολουθούν οι πίνακες με τους συντελεστές ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που ισχύουν σε άλλα ελληνικά νησιά, αφού αναφέρουμε τους συντελεστές για τα Κύθηρα που είναι:
οικία €1,22 ανά τ.μ, επιχειρήσεις €1,60 ανά τ.μ. και Δημοτικός φόρος €0,20 ανά τ.μ

 

 

 

Να σημειωθεί ότι οι παρακάτω χρεώσεις είναι σε ισχύ, ενώ πολλοί δήμοι μειώνουν δραματικά τους συντελεστές στον προϋπολογισμό τους το 2021.

Δήμος Κέας

Εξαιρετικά χαμηλοί συντελεστές για οικιακή και κοινωφελή, αλλά 0,10 υψηλότερο σε επιχειρήσεις.

 

Δήμος Σίφνου

Από τους χαμηλότερους συντελεστές για οικίες, αλλά στα €2,06€ για τις επιχειρήσεις

 

 

 

 

 

 

Δήμος Νισύρου

Άλλο ένα νησί με χαμηλό συντελεστή στις οικίες €1,00 ανά τ.μ, αλλά €2,00 ανά τ.μ. στις επιχειρήσεις

 

Δήμος Μήλου

Οι οικίες χρεώνονται με 1,14 ανά τ.μ αλλά οι επιχειρήσεις με €2,53 ανά τ.μ

 

Δήμος Μυκόνου

Πιο φθηνά και από τα Κύθηρα πληρώνουν για τις οικίες οι Μυκονιάτες με €1,19 αλλά στις επιχειρήσεις το τέλος ισοδυναμεί με «πέλεκυ» €5,95 ανά τ.μ το οποίο εξηγείται από την επίδραση του τουρισμού στις δαπάνες καθαριότητας και φωτισμού.

 

Δήμος Πάρου

Πολύ χαμηλές χρεώσεις για τις οικίες με €0,90 ανά τ.μ ενώ σε διαφοροποιημένες χρεώσεις ανά περιοχή για τις επιχειρήσεις.

 

Δήμος Ζακύνθου

Εξαιρετικά χαμηλές χρεώσεις εκτός πόλης Ζακύνθου και σε τιμές «Κυθήρων» για την πόλη της Ζακύνθου οι οικίες, ενώ οι επιχειρήσεις είναι στο €1,95 ανά τ.μ.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

12 + 6 =