tips-mystika-estiatoria

Σήμερα, ο Τάσος Δούσης απαριθμεί 10 πρακτικές, που οφείλουμε να ακολουθήσουμε, αν επιθυμούμε η έξοδός μας για φαγητό να γίνει με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Ακολουθούν τα 10 tips, όπως τα ανέβασε στο προσωπικό του blog στο travelstyle.gr.

Εσείς τώρα νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα για τα εστιατόρια!!! Θεωρείτε δηλαδή απλό να πάτε σε ένα ,να παραγγείλετε,να φάτε,να πληρώσετε και να φύγετε! Αμ δε. Αν ήταν έτσι εύκολα τα πράγματα εγώ τι δουλειά θα έκανα;

Θα σας δώσω λοιπόν από το blog μου στο travelstyle.gr 10 πραγματικά απίθανα tips και μυστικά για να βγείτε αλώβητοι από τα εστιατόρια,για να σας χαμογελάνε πάντα όταν πηγαίνετε, για να σας προσφέρουν πάντα το καλύτερο τραπέζι και πάνω απ’ όλα να μη σας βρίζουν από μέσα τους τα γκαρσόνια, να μην «πτύουν» στο φαγητό σας και να μην καθαρίζουν την τουαλέτα του εστιατορίου με το ψωμάκι που σας σερβίρουν…ναι γίνεται κι αυτό!!!

1. Πουρμπουάρ.

Πρώτα απ’ όλα ξέρετε τι σημαίνει αυτή η λέξη; Σημαίνει στα γαλλικά «για να πιεις»
Δηλαδή, δίνεις στον γκαρσόνι κάτι για να πιει κι αυτός ένα ποτό. Όταν του αφήνουνε αστεία και τσιγκουνιάς tips, φιλοδώρημα δηλαδή στα ελληνικά,αυτός δεν παίρνει ούτε τσίχλες.

Τι φιλοδώρημα λοιπόν αφήνουμε;
Αφήνουμε το 10% στο σύνολο του λογαριασμού και αν μείνουμε απόλυτα ικανοποιημένοι αφήνουμε 15% εάν θέλουμε όταν μπαίνουμε στο εστιατόριο, με το που μας βλέπουν να τρέχουν να μας εξυπηρετήσουν, αφήνουμε 20%. Προσέξτε το tip δεν είναι πεταμένα χρήματα τα παιδιά που δουλεύουν σε αυτά τα μαγαζιά ζούνε από το φιλοδώρημα σας, για να καταλάβετε παίρνουν την ημέρα από 20 έως και 30 € για να δουλεύουνε 10 ώρες όρθιοι!

2. Κατάλογοι.

Το πιο βρώμικο πράγμα στα εστιατόρια είναι οι κατάλογοι. Μη σας φαίνεται απίθανο. Δεν καθαρίζονται ποτέ και τους πιάνουν όλοι. Και φανταστείτε υπάρχουν πελάτες που πηγαίνουν στην τουαλέτα και δεν πλένουν τα χέρια τους και στη συνέχεια βεβαίως παίρνουν τον κατάλογο του μενού για να παραγγείλουν. Άρα πρώτα παραγγέλνετε και μετά πηγαίνετε στην τουαλέτα για να πλύνετε τα χέρια σας.

3. Καλαμάκι.

Η πρόταση μου είναι να πίνετε πάντα το ποτό σας με καλαμάκι. Ο σερβιτόρος έχει πιάσει το ποτήρι για να σας το φέρει στο τραπέζι και επίσης πολλοί θα έχετε δει ότι τα ποτήρια σας στα μπαρ και στα εστιατόρια μερικές φορές υπάρχουν ίχνη από κραγιόν. Τι σημαίνει αυτό…. κάποιος άλλος έχει πιει πριν από εσάς και το ποτήρι δεν έχει καθαριστεί καλά. Με ένα καλαμάκι λύνεται το πρόβλημα σας.

4. Πότε σας σχολιάζουν αρνητικά!
Όταν πηγαίνετε στο και λέτε στο γκαρσόνι ότι δεν πεινάτε πολύ και οτι θα παραγγείλετε μόνο μία σαλάτα. Καλώς μία σαλάτα…μία σαλάτα. Όταν όμως έρχεται το ψωμί και τρώτε ένα καλαθάκι ψωμί και παραγγέλνετε και δεύτερο καλαθάκι τα θέλει ο κ….. σας!

Εκεί λοιπόν αρχίζουν τα γέλια και ο σχολιασμός στο πρόσωπο σας. Πείτε καλύτερα ότι θα πάρουμε μία σαλάτα, αφήστε το δεν πεινάμε και δεν έχουμε όρεξη και διάφορα τέτοια, που λένε οι πελάτες οι οποίοι απλά θέλουν να χορτάσουν με ψωμί.

5. Αργεί το φαγητό ποιος φταίει;
Αργεί το φαγητό στο τραπέζι. Εσείς τι κάνετε; Αρχίζετε να τα χώνεται στον κακόμοιρο το σερβιτόρο. Ρε παιδιά όταν αργεί το φαγητό σας κατά 90% φταίει η κουζίνα όχι ο σερβιτόρος. Μην ξεσπάμε στο παιδάκι που τρέχει πάνω κάτω. Διότι αν ξεσπάσουμε πάνω του,τότε θα του τη βαρέσει καμιά ώρα και θα φτύσει στο φαγητό σας. Πρέπει να είμαστε πάντα ευγενικοί με τα γκαρσόνια καθώς είναι και οι άνθρωποι που έρχονται πολύ κοντά με το φαγητό μας. Δεν δείχνουμε την μαγκιά μας με το να βρίζουμε τους υπαλλήλους ενός εστιατορίου φωνάξτε το αφεντικό και άλλαξτε του τα φώτα.

6. Κάντε κράτηση ευγενικά!

Όταν παίρνετε τηλέφωνο για να κάνετε κράτηση στο ζητήστε πολύ ευγενικά ένα καλό τραπέζι που φυσικά το έχετε κεντράρει από την προηγούμενη επίσκεψη σας. Μην ξεκινάτε να πάτε στα εστιατόρια, που ξέρετε ότι έχουν κόσμο, δίχως να κάνετε κράτηση, εκτός κι αν είστε τόσο καλοί πελάτες! Καλός πελάτης είναι ο πελάτης ο τακτικός,ο οποίος αφήνει καλό πουρμπουάρ!

7. Λογαριασμός!

Μερικές φορές συμβαίνει να πηγαίνουμε στο με φίλους μας και να πληρώνουμε ξεχωριστά, ο καθένας τα δικά του. Όταν έρχεται ο λογαριασμός μην περιμένετε από το σερβιτόρο να θυμάται τι έχει πάρει ο καθένας. Συνεννοηθείτε από πριν μεταξύ σας, τι θα πληρώσετε, με βάση αυτά που έχει παραγγείλει ο καθενας ή απλά χώριστε το λογαριασμό στη μέση. Επίσης, όταν πληρώνετε όλοι με μετρητά,δε γίνεται το γκαρσόνι να δίνει στον καθένα σας ξεχωριστά τα ρέστα και να περιμένει και ξεχωριστά το φιλοδώρημα,ας αναλάβει ένας να πληρώσει για όλους και τα βρίσκεται μεταξύ σας.

8. Μην «γράφουμε» το γκαρσόνι!

Φωνάζουμε  το παλικάρι ή την κοπέλα για να παραγγείλουμε. Μας εξηγεί τα πιάτα,μας λέει τι μας προτείνει,είναι ευγενικός/ευγενική με την προσοχή επάνω μας, και εμείς είμαστε στο κινητό και τον γράφουμε κανονικά! Μόλις «ξυπνήσουμε» και βγούμε από το ίνσταγκραμ του λέμε για ξανά πέστα. Καθίστε ρε παιδιά, δώστε προσοχή 2 λεπτά τι θα σας πει ο άνθρωπος,για να παραγγείλετε. Παραγγέλνουμε έρχεται η σαλάτα και έχει σκόρδο. Μη του την γυρνάτε πίσω,δ ιότι και ο κατάλογος θα γράφει ότι έχει σκόρδο και το γκαρσόνι σας είπε ότι έχει σκόρδο.

Τώρα αν εσείς δεν προσέχατε όταν τα έλεγε η την παρήγγειλε ο διπλανός ή απέναντι σας,αυτό δε σημαίνει ότι το λάθος το έχει κάνει το γκαρσόνι… να την φάτε με σκόρδο.

9. Κακές συνήθειες που ενοχλούν.

Τώρα θα σας πω μερικές κακές συνήθειες που κάνουν οι πελάτες και που δεν ενοχλούν μόνο τα γκαρσόνια ενοχλούν κι εμένα. Μιλάτε δυνατά! Και γιατί εγώ να είμαι υποχρεωμένος να ακούω τι κάνατε χθες στο Ρέμο; Επιπλέον, κάποιοι αλλάζουν τραπέζια σε χρόνο μηδέν. Θέλεις να αλλάξεις φίλε μου τραπέζι; Πάρα πολύ ωραία, ενημέρωσε το γκαρσόνι κι άλλαξε τραπέζι. Έφαγες χόρτασες ,πηρες γλυκάκι που σε κεράσανε, μάλιστα σήκω φύγε…

Βλέπεις  ότι περιμένει κόσμος!  Υπάρχουν κάποιοι τύποι που έχουνε φάει, έχουν πιει τα τσίπουρα τους,τις ράκες τους τις grappes τους και συνεχίζουν να κρατάνε  το τραπέζι. Απ’ έξω περίμενει  ο κόσμος γιατί αδελφέ μου,θα ήθελες να είσαι στη θέση αυτουνού που περιμένει να σηκωθείς; Επίσης πόσο εκνευριστικό είναι οταν ένα μαγαζί είναι άδειο , κάθεσαι σε μια γωνία και έρχεται ο άλλος στα 40 τραπέζια να κάτσει δίπλα σου; Που πας ρε Καραμήτρο κάτσε δύο τραπέζια πιο εκεί μπορεί να πιάσουμε κοριούς!

10. Ει Ψιτ γκαρσόν λεκιάστικα!

Τα γκαρσόνια είναι απλοί εργαζόμενοι. Μερικοί φυσικά δεν είναι επαγγελματίες και δεν θα έπρεπε να δουλεύουν ως γκαρσόνια, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων είναι ευγενικά παιδιά που παλεύουν για το μεροκάματο. Μην τους σφυρίζετε λες και είσαστε τσέλιγκες, μην φωνάζετε, μη χτυπάτε το πιρούνι στο πιάτο, μην τους άγριοκοιτάζετε! Βοηθήστε  τους όταν φέρουν τα πιάτα στο τραπέζι να κάνετε χώρο για να τα τοποθετήσουν  σωστά μην τους ταλαιπωρείται. Μην τους φωνάζετε για ψύλλου πήδημα και ζητήστε τα πάντα με ευγένια και φυσικά βάζοντας μπροστά την λέξη… “παρακαλώ”. Θα Εξυπηρετηθείτε άμεσα γρήγορα και στοχευμένα. Τα παιδάκια σας είναι αγγελούδια αλλά μην τους αφήνετε να φωνάζουν και να κάνουν δύσκολη τη ζωή στα γκαρσόνια.

Επίσης μην τους βάζετε δύσκολα, όπως για παράδειγμα να παραγγείλουν τα παιδιά το φαγητό τους .Είναι κρίμα και τζάμπα ταλαιπωρία. Άφήστε που δεν θα το φάνε κιόλας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ