tourkia-katexomena-kypros

Η Τουρκία τορπίλισε για μια ακόμη φορά τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, θέτοντας επί τάπητος στη Γενεύη, απαράδεκτες προτάσεις. Για το θέμα αυτό, ο γνωστός Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και συγγραφέας, Μετίν Μουνίρ, γράφει μεταξύ άλλων, στην ιστοσελίδα Ahval:

«Γιατί τα δυο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο είναι ένα όνειρο;

Εάν αύριο η Ε.Ε πει στην Τουρκία , τέρμα τα πείσματα, σε κάνουμε μέλος, ο Ερντογάν πριν βραδιάσει θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος όμως ο Ερντογάν, έκλεισε στους Τ/Κ την πόρτα που οδηγεί στην Ε.Ε και τους παρέδωσε στα χέρια ακραίων εθνικιστικών και θρησκευτικών στοιχείων, τα οποία, αν η πολιτική βεντάλια ήταν γεωγραφία, θα συμβόλιζαν την έρημο.

Το μήνυμα της Τουρκίας στον κόσμο αλλά και τους Τ/Κ στη Σύνοδο Κορυφής της Γενεύης, καθώς και οι προτάσεις που κατέθεσε είναι:”Εμείς παραιτούμαστε από την επίλυση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων”. Γι αυτό κατέθεσαν στο τραπέζι απαράδεκτες προτάσεις. “Έχω άλλα σχέδια για το 37% του Νησιού που κατέχω. Θα μετατρέψω σε μειονότητα τους Τ/Κ. Θα σχηματίσω μια πλειοψηφία πιστή σε εμένα από τουρκικής καταγωγής πολίτες. Θα εξαφανίσω την τουρκοκυπριακή δημοκρατία ξεκινώντας από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Θα την κάνω τουρκική δημοκρατία και με την πρώτη ευκαιρία θα την προσαρτήσω.”

Η πρόταση της Τουρκίας για την δημιουργία δυο κρατών, ήταν σίγουρο ότι δεν θα γινόταν αποδεκτή.

Δεν αναφέρω η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς, γιατί οι Τ/Κ δεν έχουν αυτόνομη πολιτική βούληση.

Η Τουρκία χρησιμοποιώντας τη φοβερή δύναμη της, επέλεξε τον πρόεδρο της δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό. Αυτοί και τα υπόλοιπα μέλη  της κυβέρνησης, μαζί με τα ανώτερα στελέχη της διακυβέρνησης, τελούν υπό τις διαταγές της Άγκυρας.

Και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν υποταχθεί στον ίδιο βαθμό.

Τα δυο κράτη δεν τα δέχονται πρώτα απ΄όλα οι Ελληνοκύπριοι, γιατί αυτό σημαίνει διχοτόμηση του Νησιού μεταξύ αυτών και της Τουρκίας.

Δεν το δέχονται ούτε τα Η.Ε και ο λόγος είναι ολοφάνερος.

Η αναγνώριση του ψευδοκράτους στη διεθνή σκηνή θα σημάνει το εξής: Επιτρέπεται η αρπαγή με πόλεμο τμήματος ανεξάρτητου κράτους  και η ίδρυση ενός νέου εκ μέρους της μειονότητας που ζει εκεί.

Δεν λέγεται κουβέντα για τον σφετερισμό της Κριμαίας εκ μέρους της Ρωσίας , των Παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και ενός τμήματος του Αζερμπαϊτζάν από την Αρμενία.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από την μη αναγνώριση του ψευδοκράτους από καμία χώρα. Όλα τα κράτη είναι αντίθετα στην δημιουργία εθιμικού δικαίου  για την δημιουργία κρατών από μειονότητες με τη χρήση βίας.  Ας σταματήσουμε να ξεγελάμε τους εαυτούς μας.

Η επέμβαση του 1974 που είναι για εμάς μια ειρηνευτική και απελευθερωτική κίνηση , για τον υπόλοιπο κόσμο είναι κατάκτηση με τη βία τμήματος ανεξάρτητου κράτους.

Οι ιδιοφυίες που έκαναν την πρόταση των δυο κρατών, τα γνωρίζουν καλύτερα από εμένα.  Παρ’ όλα αυτά, εν γνώσει τους την υπέβαλαν. Σκοπός τους δεν είναι να προετοιμάσουν το έδαφος για μια νέα διαπραγμάτευση  αλλά να εξαλείψουν το ζήτημα των συνομιλιών.

Και φυσικά, κινητοποιώντας  τους γνωστούς μηχανισμούς να φορτώσουν την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στους Ε/Κ.

Αποτέλεσμα: Είναι η μη επίλυση και η συνέχιση των Τ/Κ να ζουν σε ένα αδιέξοδο αποκομμένοι από τον κόσμο, καταδικασμένοι στο χρεοκοπημένο ψευδοκράτος.

Στις επόμενες εκλογές –που θα γίνουν σε ημερομηνία που θα ορίσει η Άγκυρα- η Τουρκία θα οδηγήσει στη νίκη το κόμμα εθνικής ενότητας  και το κόμμα αναγέννησης που ίδρυσαν οι έποικοι και αυτοί θα υλοποιήσουν ό,τι προβλέπει η Τουρκία για την Κύπρο.

Μπορεί να φαίνομαι ότι κατηγορώ την Τουρκία, αλλά ξέρω πολύ καλά ότι οι πραγματικοί ένοχοι είναι οι Τ/Κ. Δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν την ευκαιρία που τους δόθηκε την ώρα που ήταν έτοιμοι να αφανιστούν. Δεν έδειξαν την ικανότητα αυτοδιοίκησης. Μετατράπηκαν σε μια κοινωνία ανθρώπων απομακρυσμένοι από τον κόσμο, εγωπαθείς, αγράμματοι, οπισθοδρομικοί που πλουτίζουν από τις λεηλασίες.»

Ο σουλτάνος που μας έχει συνηθίσει στις εκπλήξεις ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου, όπου θα κάνει μια σημαντική ανακοίνωση.

Ο δημοσιογράφος Χασάν Καχβετζίογλου εκτιμά ότι το επικρατέστερο σενάριο για την σημαντική ανακοίνωση που θα κάνει ο Ερντογάν, είναι η μετατροπή του Αεροδρομίου του Λευκονoίκου σε τουρκική στρατιωτική βάση, όπου ήδη έχει εγκαταστήσει τα τουρκικά drones.

Πιθανότατα ένα από τα θέματα που θα διαπραγματευτεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο να είναι και αυτό….”

Γράφει η Λιάνα Μυστακίδου

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

13 + 13 =