pig, pork, slaughterhouse

Η ίδρυση και λειτουργία Δημοτικών Σφαγείων στα Κύθηρα αποτελεί ένα πολυπόθητο έργο αναπτυξιακής διάστασης το οποίο ίσως για πρώτη φορά διατυπώθηκε και έγινε επίσημο αίτημα στις λαϊκές συνελεύσεις που διοργάνωνε το Επαρχείο την εποχή της πρώτης θητείας του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, τη δεκαετία του 80. Ήταν τότε που ο Έπαρχος Κυθήρων Γρηγόρης Στεργιούλης προωθούσε την ατζέντα του ΠΑ.ΣΟ.Κ για παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της υπαίθρου. Πέρασαν τέσσερεις ολόκληρες δεκαετίες, πάμπολλες κυβερνήσεις, νομαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές αρχές, αλλά το έργο δεν έγινε ποτέ. Όπως καταγράφηκε στην κοινωνία, υπήρξαν διαχρονικά συμφέροντα που αντιμάχοντο την ίδρυση σφαγείων στα Κύθηρα, ενώ οι τοπικές αρχές αντιμέτωπες με το πολιτικό κόστος, «έθαβαν» το έργο με διαδκριτικό τρόπο. Για όσους θυμούνται ή κρατούν αρχείο των πολιτικών δηλώσεων, το έργο αποτελούσε πάντα μία υπόσχεση σε εκλογικές αναμετρήσεις, ή εξαγγελία σε κάποιες από τις επισκέψεις πολιτικών προσώπων που έφεραν κυβερνητικό ή άλλο διοικητικό αξίωμα.

Η μεθαυριανή παρουσία της Αντιπεριφερειάρχου κ. Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη στο νησί για την υπογραφή της σύμβασης του έργου «Ίδρυση Δημοτικών Σφαγείων Κυθήρων» που θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας του ΠΕΠ Αττικής είναι μία ευχάριστη και αισιόδοξη είδηση. Επιτέλους ένα έργο πνοής και ουσιαστικής στήριξης για τον πρωτογενή τομέα παίρνει το δρόμο του, με την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθεί και θα αποτελέσει εργαλείο για τον αγροτικό κόσμο του νησιού.

Για όσα συνέβησαν και συμβαίνουν θα πρέπει να επισημανθεί ότι το σημείο εκκίνησης τέθηκε τον Απρίλιο του 2017 από τον δήμαρχο Κυθήρων κ. Ευστ. Χαρχαλάκη όταν κάλεσε την παραγωγική τάξη του νησιού σε ανοιχτή ενημέρωση και διαβούλευση στο Πνευματικό Κέντρο του Ποταμού Κυθήρων για το θέμα αυτό και πιο συγκεκριμένα στα πλαίσια εκπόνησης της μέλτης σκοπιμότητας που είχε παραγγείλει στον ιδιωτικό μελετητητή κ. Θ. Γράσσο. Ακολούθησε η διαδικασία αποτύπωσης της πραγματικής υφιστάμενης κατάστασης του ζωικού κεφαλαίου του νησιού με τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων και τα πράγματα από εκεί και πέρα πήραν το δρόμο τους.

Τα εύσημα για αυτήν την πραγματικά θετική εξέλιξη θα πρέπει να απονεμηθούν στο δήμαρχο Κυθήρων, που πίστεψε ότι μπορεί να επιτύχει αποτελέσματα. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να παρακολουθηθεί τόσο η εξέλιξη του έργου, όσο και η προετοιμασία της διοίκησης και των κτηνοτρόφων να αξιοποιήσουν και να λειτουργήσουν τη νέα παραγωγική δομή του νησιού που θα παραδωθεί.

Kythera.News

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × 4 =