Σύσκεψη συγκάλεσε σήμερα το πρωί, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής, η Αντιπεριφερειάρχης  Βάσω Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο βουλευτής Β’ Πειραιά ΝΔ κος Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ κος Τρύφων Αλεξιάδης, η κα Άντα Κάττουλα αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, η κα Αργυρώ Φραντζέσκου δικηγόρος του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης της Περιφερειακής Ενότητας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού στο Δήμο Σαλαμίνας κος Παντελής Διολέτης και ο κος Κρίτωνας Βλάχος μέλος της Ομάδας Εργασίας για την Ανάδειξη και Αξιοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων  του Δήμου Σαλαμίνας.

Η Αντιπεριφερειάρχης μετέφερε στους παριστάμενους τη σύγχυση που δημιούργησαν στους πολίτες της Σαλαμίνας (και όχι μόνο) οι δηλώσεις της υπουργού, η οποία αναφερόμενη στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων τον αποκάλεσε «λεγόμενο» και τόνισε ότι ο Τύμβος αποτελεί διαχρονικό όσο και αδιαπραγμάτευτο ιστορικό σύμβολο, άποψη με την οποία συμφώνησαν όλοι. Η εκπρόσωπος της αρμόδιας Εφορίας Αρχαιοτήτων περιέγραψε από τη πλευρά της όλα τα στοιχεία και τα ευρήματα, τα οποία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εκεί δημιουργήθηκε Τύμβος μεταξύ 5ου και 4ου αιώνα πΧ. Ανάλογες απόψεις εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του Δήμου Σαλαμίνας, καταθέτοντας μάλιστα ΦΕΚ (2011) του ΥΠΠΟ, στο οποίο ο Λόφος Μαγούλα αναφέρεται ως Τύμβος Σαλαμινομάχων. Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος τόνισε ότι αναμφίβολα δεν υπήρξε εκ μέρους του ΥΠΠΟ κακή πρόθεση, εστιάζοντας στο γεγονός ότι η ίδια η Υπουργός έχει αφιερώσει τη ζωή της στην αρχαιολογία και στην προστασία των αρχαιοτήτων. Ο Τρύφων Αλεξιάδης, αφού συνεχάρη την περιφερειακή διοίκηση Νήσων Αττικής για τα γρήγορα αντανακλαστικά της, τόνισε ότι απαιτείται προσοχή, καθώς στην περιοχή δρουν επιχειρηματικά συμφέροντα και πως δεν νοείται αναθεωρητική στάση χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα επιστημονικά στοιχεία.
Οι μετέχοντες στη σύσκεψη εξέφρασαν γενικότερα τον προβληματισμό τους για τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη που έρχονται μάλιστα τη χρονιά που γιορτάζουμε τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Αποφασίστηκε, δε, η σύνταξη επιστολής προς την υπουργό Πολιτισμού, δια της οποίας θα ζητούνται διευκρινίσεις για τα όσα ανέφερε σχετικά με τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nineteen + 16 =