syriza-gia-pothen-esxes-mitsotaki

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Με προσεκτικά βήματα, προκειμένου να μην δοθεί η εικόνα εσωστρέφειας και εσωτερικών αντιπαραθέσεων, φαίνεται πως κινούνται οι «τάσεις» και τα «ρεύματα» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά ενώ έχει δρομολογηθεί η εκλογή νομαρχιακών οργάνων και η πλήρης διαμόρφωση του πολιτικού προγράμματος του κόμματος.

Παρότι στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν ζητήματα φυσιογνωμικά, ανοιχτά προς συζήτηση, επερχόμενες εκλογικές διαδικασίες, αλλά και διαφορετικές προσεγγίσεις μοιάζει να καταβάλλεται από όλες τις πλευρές προσπάθεια διατήρησης ενός κλίματος που θα διασφαλίζει ότι το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι, πρωτίστως η άσκηση αντιπολίτευσης απέναντι στην διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα οι διεργασίες που γίνονται σε όλες τις πλευρές διαρρέεται πως βρίσκονται σε ένα είδος «συνεννόησης» με τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να μην υφίσταται διαταραχή των ισορροπιών.

Θυμίζουμε ότι η κορύφωση των διαδικασιών της προγραμματικής συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Απρίλιο. Τότε θα διοργανωθεί διευρυμένη προγραμματική συνδιάσκεψη στην οποία θα μετάσχουν έως και 2000 στελέχη του κόμματος. Η συνδιάσκεψη θα γίνει με ψηφιακό τρόπο εφόσον δεν επιτρέψουν κάτι διαφορετικό οι υγειονομικές συνθήκες.

Κίνηση Μελών και Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα

Τα δύο «μπλόκ» στα οποία πλέον έχουν πλέον μοιραστεί οι λεγόμενοι «προεδρικοί», δηλαδή η «Κίνηση Μελών» και η νέο-εμφανιζόμενη Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα (ΡΕΝΕ) συνεδρίασαν χθες Κυριακή διαδικτυακά. Αντικείμενο και των δύο συνεδριάσεων ήταν οι εσωκομματικές εξελίξεις, οι αρχαιρεσίες που θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο για την εκλογή των οργάνων που θα προκύψουν από τις Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις του κόμματος. Επίσης, οι διαδικασίες για την διαμόρφωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες.

Όπως δείχνουν τα πράγματα όμως, παρά το ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαδικασίες αυτές είχαν μεγάλη συμμετοχή, δεν φαίνεται πως θα προκύψουν κείμενα – πλατφόρμες.

Δαψεύστηκε έτσι η φημολογία σχετικά με το ότι ειδικά η Κίνηση Μελών προτίθεται να απαντήσει στο κείμενο που κατέθεσε η «Ομπρέλα» (κίνηση στην οποία μετέχουν οι «53» αλλά και ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως οι Ν.Βούτσης , Πάνος Σκουρλέτης, και Ν. Φϊλης) ενόψει της τελευταίας συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Υπαινιγμό πάντως περί επερχόμενων απαντήσεων στο κείμενο αυτό είχε αφήσει με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και νυν τομεάρχης διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολλάκης.

Στην συνεδρίαση της «Κίνησης Μελών» συμμετείχαν πολλά μέλη της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και 10δες στελέχη. Ανάμεσα τους ο Νίκος Παππάς, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Χαρά Καφαντάρη, ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Χρήστος Γιαννούλης, η Κατερίνα Νοτοπούλου και άλλοι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και σε επίπεδο τοπικών οργανώσεων, στοιχείο στο οποίο επιμένει ιδιαίτερα η συγκεκριμένη τάση. Παράλληλα επισημάνθηκε ως κοινός τόπος η ανάγκη το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί τόσο στην ανάγκη της διεύρυνσης του κόμματος στο προοδευτικό ακροατήριο όσο και στο να αναδεικνύει με σαφήνεια το περιεχόμενο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης σε αντιδιαστολή με την σημερινή.

Στην συνεδρίαση της ΡΕΝΕ, εκτός από τους τρείς άτυπους συντονιστές της που είναι ο Αντώνης Κοτσακάς, ο Πάνος Ρήγας και ο Νίκος Σκορίνης φέρεται ότι μετείχαν και στελέχη και βουλευτής, όπως η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, η αρμόδια για ζητήματα Μέσων Ενημέρωσης Νατάσα Γκαρά αλλά και ο Στέφανος Τζουμάκας. Να σημειωθεί ότι η Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα απορρίπτει – για τον εαυτό της – την λειτουργία της «τάσης» αναφέροντας ότι πρόκειται για «ρεύμα ιδεών» με στόχο έναν πλούσιο διάλογο στο εσωτερικό του κόμματος.

Η Ομπρέλα

Χαμηλούς τόνους φαίνεται να υιοθετεί και η πολιτική συσπείρωση «Ομπρέλα» στον ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθεια της φαίνεται να εστιάζεται στο να παραμείνει «ανοιχτή» η δυνατότητα έκφρασης των προσεγγίσεων της. Δίχως να γίνεται αντιληπτή ως «αντίθεση» στην συλλογική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ και στην υλοποίηση των αποφάσεων του.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευμή του στον Real FM, τα κείμενα που κατατίθενται δεν συνιστούν αντιπολίτευση. Όπως χαρακτηριστικά είπε «το κείμενο της “Ομπρέλας”, αλλά και άλλα κείμενα, ουσιαστικά είναι θετικές συμβολές σε έναν αναγκαίο διάλογο. Έχει παράδοση σε έναν τέτοιο εσωτερικό, δημοκρατικό διάλογο ο χώρος μας. Το 90-95% των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες εσωτερικού διαλόγου. Δεν έχει κανέναν χαρακτήρα ρήξης. Και δεν αποδέχομαι αυτή τη δημοσιογραφική αργκό, η οποία μας έχει φορεθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, περί εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Αντιπολίτευση είμαστε εμείς απέναντι στον Μητσοτάκη και θέλουμε να ηττηθεί και να πέσει αυτή η κυβέρνηση. Αντιπολίτευση δεν υπάρχει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε συζητάμε με τέτοιους όρους. Υπάρχει μια εδραιωμένη κουλτούρα δημοκρατικού διαλόγου».

Συμπλήρωσε πως «όλα αυτά είναι ενωτικές συμβολές που και συσπειρώνουν έναν κόσμο και κυρίως βοηθούν να αποκτήσει ο αντιπολιτευτικός μας λόγος μεγαλύτερη κρουστότητα, πειστικότητα, για να είναι και πιο αποτελεσματικός».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five × five =