tsipras

Στην πίεση που νιώθει εσχάτως η κυβερνητική παράταξη – πίεση που απορρέει από τους ατυχείς χειρισμούς στα μέτωπα της πανδημίας, της οικονομίας και των ελληνοτουρκικών – , αποδίδει η Κουμουνδούρου το ανέβασμα των τόνων με το οποίο έκλεισε την συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύουν ότι τούτο καταδεικνύεται από το ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί υπόλογο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα εθνικά θέματα, δεδομένου ότι δεν ψήφισε τις δαπάνες για την άμυνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. όμως, έχει προ πολλού ξεκαθαρίσει πως, ναι μεν δεν αντιτίθεται στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν μπορεί όμως να δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην συγκεκριμένη κυβέρνηση, για να διαχειριστεί τόσο σημαντικά κονδύλια.

Μουδιασμένη η κυβέρνηση μετά την Σύνοδο Κορυφής

Στην Κουμουνδούρου, εκτιμούν πως οι υψηλοί τόνοι Μητσοτάκη, ήρθαν δίκην προπετάσματος καπνού, για να καλυφθεί η κυβερνητική αποτυχία στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε ό,τι έχει να κάνει με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Όπως μάλιστα ανέφερε σε καυστικό ύφος ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, «ήταν ο ίδιος ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος που είχε δηλώσει ότι αν δεν παίρνατε κυρώσεις που δαγκώνουν δε θα γυρνούσατε πίσω αλλά θα μένατε εκεί». Θύμισε δε στην κυβερνητική πλευρά πως «πανηγυρίζατε, μετά τη Σύνοδο Οκτωβρίου ότι το Δεκέμβρη η ΕΕ θα βάλει φρένο στη προκλητικότητα της Τουρκίας. Και ήρθε ο Δεκέμβρης και όχι απλά περάσατε κάτω από τον πήχη αλλά δεν πλησιάσατε καν στον πήχη.Δεν αποπειραθήκατε καν να τον περάσετε».

Η προειδοποίηση Τσίπρα στα εθνικά

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να οριοθετήσει την στάση του ΣΥΡΖΑ εφεξής. Καταρχήν ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποδεχθεί Συμβούλιο Αργηχών, εφόσον αυτό συγκλιθεί για να αποδεχθεί προειλλημένες αποφάσεις. Επίσης, σημείωσε πως «οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις σήμερα, όπως πάντα, είναι οι πρώτες που θα στηρίξουν έναν έντιμο διάλογο και μια έντιμη λύση με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, χωρίς εκβιασμούς».

Έθεσε όμως παράλληλα 3 πολύ συγκεκριμένους όρους: «Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε συζήτηση για γκρίζες ζώνες στην κυριαρχία των νησιών μας. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε συζήτηση για αποστρατιωτικοποιημένα νησιάΔεν πρόκειται ποτέ να δεχτούμε εγγυήσεις ή παραμονή κατοχικού στρατού, στην Κύπρο».

Δίχως απαντήσεις για την οικονομία

Όσον αφορά τα της οικονομίας, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός κινήθηκε στην σφαίρα του εντυπωσιασμού, με την ανακοίνωση μείωσης των ενοικίων σε επαγγελματίες για Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Δεν έκανε όμως την παραμικρή νύξη για τα ουσιώδη προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι και δεν απάντησε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αφροούν την μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, την επιδότηση ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους, την επιδότηση της εργασίας και όχι της αναστολής της που συνεπάγεται μειώσεις μισθών.

Επίσης σημειώνουν, ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση για το θέμα της διαγραφής του ιδιωτικού χρέους και δεν έγινε η παραμικρή αναφορά από μέρους Μητσοτάκη για την πλήρη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων από την κυβέρνηση, στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Τέλος, στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν ότι η κατάσταση στην υγεία παραμένει σε οριακά επίπεδα, με 3.000 νεκρούς τις τελευταίες 40 ημέρες, την ίδια στιγμή που ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε την Τρίτη, 15/10/20, προβλέπει μειωμένα κονδύλια για την υγεία κατά 580 εκατομμύρια ευρώ.

Στον εγκλωβισμό που φαίνεται να αισθάνεται η κυβέρνηση, αποδίδουν στην Κουμουνδούρου και τις προσωπικές αναφορές που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Νίκο Φίλη, αναφερόμενος στις μάσκες τους. Όπως και την αντίδραση που είχαν οι βουλευτές της Ν.Δ όταν ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής ζήτησε μέτρα ώστε να μην κόβεται το ρεύμα σε περιπτώσεις νοικοκυριών που βρίσκονται σε οικονομική ανέχεια.

Όπως χαρακτηριστικα σχολίασε γι αυτό ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, «τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει την ανάγκη να μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό και τηλέφωνο οι κυβερνητικοί βουλευτές “εξεγείρονται”. Τους φαίνεται τόσο αδιανόητο και τόσο ξένο το αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two × five =