araxovitis

Ερώτηση κατέθεσαν η Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο Τομεάρχης, Σταύρος Αραχωβίτης, με τη συνυπογραφή 30 ακόμη βουλευτών, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχετικά με τις φρούδες υποσχέσεις της κυβέρνησης ΝΔ για ενίσχυση των κτηνοτρόφων λόγω της εκρηκτικής αύξησης των τιμών των ζωοτροφών.

Άφαντη παραμένει η οικονομική στήριξη για την αγορά ζωοτροφών για την οποία εδώ και μήνες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση της ΝΔ προς τους Έλληνες κτηνοτρόφους, που αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, λόγω της κατακόρυφης αύξησης των τιμών  στις ζωοτροφές, στην ενέργεια αλλά και στις υπόλοιπες πρώτες ύλες, ενώ την ίδια στιγμή βλέπουν κομμένες και τις επιδοτήσεις τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Είναι επιτακτική η ανάγκη για τη λήψη κατάλληλων μέτρων για τη στήριξη των κτηνοτρόφων, καθώς ο κλάδος κινδυνεύει με οικονομικό μαρασμό και αφανισμό και οι κτηνοτρόφοι δεν ανέχονται άλλο τον εμπαιγμό και απαιτούν την έμπρακτη στήριξη.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο οφείλουν να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για τη στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων για την επιδότηση τους στο κόστος αγοράς των ζωοτροφών  και να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τους Έλληνες παραγωγούς.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Φρούδες οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση των κτηνοτρόφων λόγω της εκρηκτικής αύξησης των τιμών των ζωοτροφών»

Οι ελληνικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αποτελούν ένα σημαντικό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας, παράγοντας προϊόντα διεθνώς αναγνωρισμένα για την ποιότητά τους και τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, που αντιμετωπίζουν ίσως την πιο δύσκολη παραγωγική χρονιά, βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, καθώς το ράλι στις τιμές των ζωοτροφών απειλεί την επιβίωση του κλάδου, οδηγώντας τους σε οικονομικό αδιέξοδο.

Η δραματική αύξηση των τιμών των ζωοτροφών (σόγια, καλαμπόκι, σιτηρά κλπ), οι στρεβλώσεις στην αγορά, η αύξηση του ενεργειακού κόστους, η κλιματική αλλαγή με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι φυσικές καταστροφές, η συνθήκη της πανδημίας κάνουν δύσκολη τη ζωή των κτηνοτρόφων οι οποίοι βλέπουν το κόστος παραγωγής τους να αυξάνεται, χωρίς όμως η αύξηση αυτή να συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση στις τιμές που πωλούν τα προϊόντα τους.

Εδώ και μήνες η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν δεσμευτεί για οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών αλλά για μια ακόμη φορά φαίνεται ότι αδυνατούν να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους. Τα μικρά κονδύλια που αρχικά ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ έφεραν αντιδράσεις από όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας.

Ο εμπαιγμός του ΥπΑΑΤ, η αδιαφορία, η αδυναμία και η ανικανότητα για την εξεύρεση πόρων που θα ανακουφίσουν τους παραγωγούς τους οδηγούν σε οικονομικό μαρασμό και αφανισμό και δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να ασκούν τη δραστηριότητά τους.

Επειδή, η ανάγκη σίτισης των εκτρεφόμενων ζώων είναι άμεση,

Επειδή, οι συνθήκες λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, δεν πρέπει να αποτελούν δικαιολογία για τη μη λήψη μέτρων προστασίας των παραγωγών,

Επειδή, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατακόρυφα κυρίως από την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών,

Επειδή, οι κτηνοτρόφοι βάλλονται πολυμερώς από ποικίλους παράγοντες όπως κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές, αύξηση ενεργειακού κόστους, πανδημία, κλπ.

Επειδή, εάν δεν ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα για τη στήριξη των κτηνοτρόφων ο κλάδος θα καταρρεύσει και θα μειωθεί δραματικά η παραγωγή ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων,

Επειδή, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν ανέχονται άλλο την κοροϊδία και απαιτούν την έμπρακτη στήριξη από την Ελληνική Κυβέρνηση,

Ερωτάται ο Υπουργός:

Με ποιο τρόπο και πότε προτίθεται η Κυβέρνηση της ΝΔ να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων για την επιδότηση τους στο κόστος αγοράς των ζωοτροφών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Αραχωβίτης Σταύρος

Αναγνωστοπούλου Σία

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκούφα Ελισσάβετ

Συρμαλένιος Νίκος

Τζάκρη Θεοδώρα

Τόλκας Άγγελος

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Ψυχογιός Γιώργος

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two × 3 =