alexis-tsipras

Το περιβάλλον τόσο εντός όσο κυρίως εκτός χώρας είναι ιδάιτερα επισφαλές για τον κ. Μητσοτάκη εκτίμησε ο κ. Τσίπρας μιλώντας στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που συνεδρίασε για τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας αλλά και για να χαραχθεί ο σχεδιασμός με πρώτο σταθμό τη ΔΕΘ και στη συνέχεια μέχρι τις κάλπες τις οποίες μάλιστα τις τοποθετεί μέσα στο Φθινόπωρο ακόμη και πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Το τραύμα των παρακολουθήσεων είτε μέσω της ΕΥΠ είτε με το ύποπτο λογισμικό είναι βαθύ. Τόσο βαθύ μάλιστα που ο κ. Τσίπρας δεν περιορίστηκε μιλώντας στα στελέχη του κόμματός του μόνο στην θεσμική εκτροπή στην οποία έχει φέρει το κράτος η κυβέρνηση με ευθύνη πρωτίστως του Πρωθυπουργού, αλλά μίλησε και για επιπτώσεις με βαθύ αποτύπωμα στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος έχει καταρρακωθεί πολιτικά και στο εξωτερικό, όπου δεν υπάρχουν λίστες χρηματοδότησης των μέσων ενημέρωσης από το ελληνική κυβέρνηση όπως είπε.

  • Όλα λοιπόν θα γίνουν τόσο γρήγορα που ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός θα κάνει το σάλτο μορτάλε και θα τα παίξει όλα για όλα σε μια απόπειρα να ναρκοθετήσει και το πεδίο για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Όπως εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης θα αλλάξει άμεσα τον εκλογικό νόμο και θα προσφύγει σε κάλπες για να αποφύγει τη βάσανο να καταρτίσει έναν ανεδαφικό και ανεφάρμοστο προϋπολογισμό.

«Ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος και με διαφορά σε όλη την Ευρώπη. Και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις επιλογές της κυβέρνησης να αφήσει ανέπαφο το καρτέλ της ενέργειας και των καυσίμων» ανέφερε ο κ. Τσίπρας δίνοντας και το στίγμα της δημοσιονομικής τρύπας την οποία έχει ανοίξει η κυβέρνηση της ΝΔ με βασικό ενορχηστρωτή τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.

Στρατηγικές

Κι αν οι υποκλοπές είναι η μια όψη της θεσμικής εκτροπής της κυβέρνησης η άλλη δίπλα στις παρεμβάσεις στο Κράτος Δικαίου και τη Δικαιοσύνη είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου και μάλιστα με τον αρμόδιο Υπουργό Μάκη Βορίδη αλλά και τον Πρόεδρο της Βουλής να προσπερνούν ακόμη και το όποιο ηθικό εμπόδιο μιλώντας ο πρώτος ακόμη και για αλλαγή την τελευταία στιγμή πριν την προσφυγή στην κάλπη για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια θητεία του νόμου με τον οποίο θα προκύψει κυβέρνηση την επόμενη ημέρα.

Ο κυνισμός ρέει άπλετος στην πολιτική αρένα και είναι χαρακτηριστική η αποστροφή μέλους της Πολιτικής Γραμματείας που σχολίαζε στο libre ότι «μια τέτοια εργαλειοποίηση των θεσμών και μια τέτοια αντιθεσμική εκτροπή δεν μπορούσε ούτε ο Συνταγματικός νομοθέτης να προβλέψει» προκειμένου να θωρακίσει το πολίτευμα από τέτοιες διαδικασίες που μετατρέπουν το Σύνταγμα σε εργαλείο διαμόρφωσης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

  • Σε κάθε περίπτωση θεωρείται πλέον βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα «ακούσει» τις εισηγήσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στο όνομα της σταθερότητας και θα φέρει πολύ σύντομα την αλλαγή του με προφανή στόχο να φέρει μεν στα μέτρα του την νίκη στο δεύτερο γύρο, αλλά κυρίως για να συμπιέσει ακόμη περισσότερο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη. Με ένα νόμο που δεν αποκλείουν στην Κουμουνδούρου να κατεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας ακόμη και στο 34% και με μια ψήφο διαφορά από το δεύτερο κόμμα ο κ. Μητσοτάκης εκτιμάται ότι θα έχει αδρανοποιήσει την στρατηγική του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ για την τρίτη διερευνητική εντολή.

Ουσιαστικά μετά την ανατροπή των δεδομένων για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ λόγω των παρακολουθήσεων ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αδρανοποιήσει κάθε δυνατότητα του τρίτου κόμματος να γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων κάτι που ουσιαστικά, όπως εκτιμούν έμπειροι κομματικοί στην Κουμουνδούρου, θα οδηγούσε στην συρρίκνωση του μικρότερου παίχτη.

Από το ΣΥΡΙΖΑ κανείς δεν παρεκκλίνει πλέον από τη στρατηγική που χαράχτηκε στο Συνέδριο και παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά σκάβει το λάκκο που θα πέσει τελικά ο ίδιος μέσα, όπως ειπώθηκε για τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου,  η συγκρότηση μετά την Κυριακή των εκλογών με την απλή αναλογική κυβέρνησης προοδευτικών δυνάμεων είναι η μόνη λύση σταθερότητας.

Ριζοσπαστιμός και ρεαλισμός

Στην Θεσσαλονίκη σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι και το πεδίο οπου θα αποκρυσταλλωθεί το σχέδιο αλλά και οι προθέσεις όλων που αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικοί όπως σημειώνουν στην Κουμουνδούρου.

Το ριζοσπαστικό και συνάμα ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας θα είναι μεν η δύσκολη εξίσωση όπως παραδέχονται όλοι αλλά ταυτόχρονα θα είναι και η βασική πρόταση συνεργασιών για «προστασία της κοινωνίας, θεσμικής ανασύνταξης της Δημοκρατίας μας, προκειμένου στο μέλλον να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα που θα προστατεύουν τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος» από τη μια πλευρά και από την άλλη πλευρά ένα σχέδιο σωτηρία για τη μεσαία τάξη και τα αδύναμα στρώματα.

Του Σωτήρη Μπολάκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × 1 =