syriza-navagio
Stamatina Tamvaki Photography

Σε κοινή δήλωση σχετικά με το πρόσφατο πολύνεκρο ναυάγιο στα Κύθηρα, προχώρησαν ευρωβουλευτής και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Την δήλωση που κάνει λόγο για «απίστευτη αδιαφορία της Κυβέρνησης επτά μέρες μετά το τραγικό ναυάγιο στα Κύθηρα», υπογράφουν οι:

  • Κώστας Αρβανίτης, Ευρωβουλευτή – Μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του ΕΚ,
  • Θοδωρής Δρίτσας, Βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νησιών – Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας,
  • Νεκτάριος Σαντορινιός, Βουλευτής Δωδεκανήσου – Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
  • Γιώργος Ψυχογιός, Βουλευτής Κορινθίας – Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής

Το σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει:

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

για την απίστευτη αδιαφορία της Κυβέρνησης, επτά μέρες μετά το τραγικό ναυάγιο στα Κύθηρα

 

  • Κώστα Αρβανίτη, Ευρωβουλευτή – Μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του ΕΚ,
  • Θοδωρή Δρίτσα, Βουλευτή Α΄ Πειραιά & Νησιών – Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας,
  • Νεκτάριου Σαντορινιού, Βουλευτή Δωδεκανήσου – Τομεάρχη Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
  • Γιώργου Ψυχογιού, Βουλευτή Κορινθίας – Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής

«Σεβαστείτε τους νεκρούς ναυαγούς των Κυθήρων και τους συγγενείς τους»

 «Η πρόσφατη ανείπωτη τραγωδία των ναυαγών προσφύγων στα Κύθηρα, δεν έχει τέλος. Επτά μέρες μετά το τραγικό ναυάγιο, εξακολουθούν να υπάρχουν αγνοούμενοι, τους οποίους αναζητούν με οδύνη Αφγανοί συγγενείς τους, που έχουν φτάσει στο νησί από διάφορα μέρη της Ευρώπης. Χωρίς καμία κρατική Υπηρεσία να έχει αναλάβει την ευθύνη να τους ενημερώνει επίσημα αλλά και να τους βοηθά. Οι έρευνες έχουν διακοπεί, με το γραφειοκρατικό εν προκειμένω κριτήριο, ότι συμπληρώθηκαν τα τρία 24ωρα που προβλέπουν οι κανονισμοί. Μόλις χθες όμως, εντοπίστηκε και ανασύρθηκε πνιγμένη έξω από το Διακόφτι, νεαρή γυναίκα, όχι από κρατικές Αρχές, αλλά από τον Αφγανό αδελφό της με τσιριγώτικη ψαρόβαρκα!! Σημειώνουμε ότι, καμία επίσημη Αρχή δεν γνωρίζει ακόμα τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων.

Το ίδιο τραγική και απίστευτη είναι η συνέχεια, για την διαδικασία ταυτοποίησης των νεκρών ναυαγών και την απόδοση των σορών στους συγγενείς τους, ώστε να φροντίσουν για την ταφή τους. Οι σοροί των νεκρών ναυαγών μεταφέρθηκαν από τα Κύθηρα στην Καλαμάτα και η ευθύνη διαχείρισης παρέμεινε στις λιμενικές Αρχές. Χωρίς οδηγίες, χωρίς σχέδιο, χωρίς στοιχειώδη εγρήγορση, η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, αφήνουν τους λιμενάρχες Κυθήρων και Καλαμάτας, να αντιμετωπίσουν με ανύπαρκτες δυνατότητες και χωρίς ειδική υπηρεσιακή τεχνογνωσία, το θέμα. Εχθές μάλιστα προέκυψε η εξωφρενική σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο λιμενικών Αρχών, Κυθήρων και Καλαμάτας, σχετικά με την ευθύνη έκδοσης πιστοποιητικών θανάτου. Το ένα λιμεναρχείο γνωμοδοτεί ότι δεν μπορεί να εκδώσει εκείνο πιστοποιητικά θανάτου, αφού οι σοροί των νεκρών έχουν φύγει από την αρμοδιότητά του. Το άλλο γνωμοδοτεί ότι ούτε εκείνο μπορεί να εκδώσει πιστοποιητικά, αφού ο θάνατος δεν έγινε στην περιοχή ευθύνης του. Πραγματική τρέλα!

Οι συγγενείς σε πλήρη απόγνωση, ταλαιπωρούμενοι αφάνταστα πηγαίνουν χωρίς αποτέλεσμα από τα Κύθηρα στην Καλαμάτα και μέχρι στιγμής παίρνουν μόνο αόριστες και ανεύθυνες αρνητικές απαντήσεις, στο αίτημά τους να παραλάβουν τους νεκρούς τους. «Μάλλον από την Αθήνα θα τους παραλάβετε…» τους λένε τελικά, αλλά και αυτό δεν είναι βέβαιο. Τόσο επιτελικό Κράτος έχει φτιάξει αυτή η Κυβέρνηση.

 Πρέπει να το λέμε ξανά και ξανά. Αν δεν υπήρχε η θαυμαστή κινητοποίηση εκατοντάδων αλληλέγγυων πολιτών του νησιού και μεταξύ αυτών του Μιχάλη Πρωτοψάλτη με το γερανό του, η διάσωση, η περίθαλψη, η αρωγή, η ανθρωπιστική βοήθεια θα έλλειπαν εντελώς. Αν δεν υπήρχε η αλληλεγγύη των κατοίκων η τραγωδία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη και οι νεκροί θα ήταν πολλοί περισσότεροι, αφού το κεντρικό Κράτος δεν είχε κανένα σχέδιο, αλλά ούτε και καμία διάθεση και σχεδόν καμία ουσιαστική παρέμβαση, εκτός από τις προσπάθειες στελεχών του Λιμενικού Σώματος, σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες και των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου. Η δε Αυτοδιοίκηση, τις πρώτες δύο μέρες έμεινε αμήχανη, μέχρι πράγματι στη συνέχεια να ανταποκριθεί, τόσο για τις ανάγκες που προέκυπταν από το μεγάλο ναυάγιο στο Διακόφτι, όσο και για το άλλο που προηγήθηκε στο Καψάλι.

Κύριε Μητσοτάκη, κύριε Μηταράκη, κύριε Πλακιωτάκη, κύριε Πλεύρη, κύριε Τσιάρα, κύριε Θεοδωρικάκο, κύριε Βορίδη, κύριε Βαρβιτσιώτη, κυρία Κεραμέως των Θρησκευμάτων, κυρία Μενδώνη του Πολιτισμού, θα ήσασταν άραγε τόσο ανεπαρκείς και αδιάφοροι εάν επρόκειτο για ευρωπαίους ναυαγούς;

Κυρία Φον Ντερ Λάιεν & κύριε Σχοινά, αυτός είναι ο «Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής» που τόσο πολύ «προωθείτε»; Με νεκρούς ναυαγούς «παρατημένους» στη θάλασσα; Χωρίς ασφαλείς διόδους για όσους χρειάζονται πραγματική διεθνή προστασία; Μήπως δεν σας ενδιαφέρει η εγκληματική εργαλειοποίηση προσφύγων & μεταναστών και από την Τουρκία του Ερντογάν που τους αφήνει απροστάτευτους σε εκμεταλλευτές που τους οδηγούν στο θάνατο; Οι κάτοικοι του Ανατολικού Αιγαίου έζησαν τα αδιέξοδα και την υποκρισία των πολιτικών σας για χρόνια, τώρα ήρθε η ώρα να τα ζήσουν στο νησί τους και οι Τσιριγώτες; Για πόσο ακόμη πρόσφυγες-μετανάστες αλλά και οι νησιώτες μας, θα πληρώνουν τις αδιέξοδες πολιτικές σας;

Επιτέλους, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είτε είναι Ουκρανοί, είτε είναι Ανατολικοευρωπαίοι, είτε είναι Αφρικανοί, είτε Αφγανοί, είτε Μπαγκλαντεσιανοί ή Πακιστανοί, είτε είναι Παλαιστίνιοι, Σύριοι ή Ιρακινοί, είναι άνθρωποι. Σας καλούμε να βγείτε από τη νιρβάνα σας, να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις σας, να τιμήσετε τους νεκρούς, να σεβαστείτε τους συγγενείς τους και να κινήσετε άμεσα τη διαδικασία απόδοσης ασύλου, για όσες και όσους επέζησαν και το δικαιούνται».

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three × two =