Αίγινα

Με ανακοίνωσή της, η Οργάνωση Μελών Αίγινας ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., εκφράζει τις έντονες ανησυχίες της για το θέμα του υποθαλάσσιου αγωγού, στο οποίο παρατηρείται μια επικίνδυνη στασιμότητα από πλευράς της εταιρείας που έχει αναλάβει την περάτωση του έργου. Καλεί δε, όλους τους ενεπλεκόμενους φορείς (Δήμο, Περιφέρεια, Κυβέρνηση) να αναλάβουν τις ευθύνες τους και την τοπική κοινωνία να κινητοποιηθεί ώστε το έργο ζωής για το νησί να ολοκληρωθεί χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΑΓΩΓΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

      «Πολίτες της Αίγινας, 

Σε επικίνδυνη καμπή  βρίσκεται το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού, μετά από το αίτημα της κατασκευάστριας εταιρείας για νέα παράταση 2 χρόνων.

Η εταιρεία με αίτημά της ζητάει την παράταση του έργου για 731 μέρες, δηλ. ζητάει η ολοκλήρωση του έργου να γίνει την 1-1-2023, με την παρακάτω αιτιολογία:

α) Την  καθυστέρηση παραχώρησης αιγιαλού-παραλίας και θαλάσσιου πυθμένα στην περιοχή Σαλαμίνας, λόγω  διαφωνίας  μεταξύ Αποκεντρωμένης διοίκησης και Υπουργείου Οικονομικών  για  την αρμοδιότητα αδειοδότησης της παραχώρησης.

β) Καθυστέρηση των υλικών για την αποκατάσταση της δολιοφθοράς του τρυπήματος των σωλήνων.

γ) Τον μεγάλο αριθμό ημερών κακοκαιρίας και  απεργιών τη χρονιά 2020(συνολικά 98 ημέρες).

δ)Τη  δυσκολία μετάβασης εξειδικευμένων συνεργείων από το Εξωτερικό, απαραίτητων κατά την έναρξη της πόντισης του αγωγού, λόγω covid-19.

Η νέα παράταση που ζητείται από την κατασκευάστρια εταιρεία, θέτει σε αμφιβολία και κίνδυνο την ολοκλήρωση του έργου αφού:

  1. Η έκθεση των σωλήνων για 2 συνεχόμενα καλοκαίρια στο χώρο της Σαλαμίνας δημιουργεί θέματα για την άρτια κατάσταση του αγωγού και απαιτεί νέο έλεγχο των υλικών και των συνδέσεων(ήδη υπήρξε διόρθωση στις συσφίξεις μεταξύ των αγωγών).
  2. Το κόστος του έργου αυξάνεται (εδώ να τονίσουμε την λανθασμένη απόφαση της πλειοψηφίας της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας της παράταξης Πατούληπαρά την καταψήφιση της αντιπολίτευσης-με την οποία απόφαση δόθηκε στην εταιρεία το ποσό των 1.532.000 ευρώ για καθυστέρηση έναρξης των έργων με υπαιτιότητα της περιφέρειας και όχι της εταιρείας, χωρίς όμως να προσμετρηθεί ότι ο  χρόνος καθυστέρησης δεν ήταν τόσο μεγάλος που να δικαιολογεί το ποσό αυτό και  χωρίς να συμψηφιστούν οι  ευθύνες της εταιρείας για την  μεγάλη καθυστέρηση της αποκατάστασης της δολιοφθοράς του τρυπήματος των αγωγών).
  3. Πράγματι η πανδημία (όπως επικαλείται η εταιρεία) έχει δημιουργήσει προβλήματα στις μετακινήσεις συνεργείων από το εξωτερικό, αλλά όσον αφορά την μετάβαση συνεργείων σε άλλες χώρες αυτή επιτρέπεται, έστω και με κάποια καθυστέρηση, με την τήρηση των  σχετικών  υγειονομικών  πρωτόκολλων(τεστ covid-19)

Την ίδια στιγμή το νησί μας  συνεχίζει να πληρώνει τα υπέρογκα ποσά μεταφοράς νερού και την κακή ποιότητα νερού, για μια ακόμη χρονιά .

Όλα τα παραπάνω, εκτός από την ανησυχία για την ολοκλήρωση του έργου, δημιουργούν απορίες, ερωτήματα αλλά και εύλογες υποψίες για την καθυστέρηση του έργου.

Πλέον, η άμεση πόντιση του αγωγού  το επόμενο χρονικό διάστημα είναι μονόδρομος. Η παράταση των 2 χρόνων  δεν μπορεί και δεν πρέπει να δοθεί στην εταιρεία από την Περιφέρεια, αλλά αφού γίνουν οι έλεγχοι της κατάστασης των αγωγών, πρέπει  να ξεκινήσει η πόντιση και να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι (μαζί με την προστασία του αγωγού με τα τσιμεντοστρώματα που θα  τον καλύψουν  μετά την πόντισή του στον πυθμένα).

Πολίτες της Αίγινας, 

Ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους: Δήμος, Περιφέρεια, Κυβέρνηση για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις του έργου. Ταυτόχρονα  όμως χρειάζεται  και ο κόσμος της Αίγινας (πολίτες, επαγγελματικές ενώσεις, σωματεία, σύλλογοι)  να κινητοποιηθούν και να πιέσουν,  ώστε το έργο ζωής για το νησί μας να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται και να δώσει λύση  σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μας ταλαιπωρεί πολλά χρόνια, το πρόβλημα της ύδρευσης.»

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × two =