synodos-koryfis-eyropaiki-enosi

Σημαντικές είναι οι αλλαγές που εντοπίζονται στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία. Ύστερα από έντονες διεργασίες, Κύπρος, Ελλάδα και Γαλλία κατάφεραν τελικά να περάσουν τις θέσεις τους, οι οποίες αποτυπώνονται σε 3 σημαντικές προσθήκες.

Η πρώτη εντοπίζετια στην παράγραφο που αφορά τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, και η οποία θα είναι σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη. Που σημαίνει ότι θα μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με την συμπεριφορά της Τουρκίας.

Η δεύτερη, αφορά τις τελωνειακές σχέσεις των δύο πλευρών, όπου αναφέρεται πως, για να γίνει πραγματικότητα, θα πρέπει η Τουρκία να λύσει υφιστάμενα προβλήματα. Το κείμενο των συμπερασμάτων θα αναφέρει ότι δεν έχει αναγνωρίσει την Κύπρο η Τουρκία, που είναι προαπαιτούμενο.

Τέλος, μία ενισχυμένη παράγραφος αφορά τη διατύπωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία, που αποτελούν μεγάλο αγκάθι.  Να αναφερθεί ότι το σχέδιο ανακοίνωσης της Συνόδου τελούσε υπό διαπραγμάτευση ως την τελευταία στιγμή, καθώς η Κύπρος και η Ελλάδα έκριναν πως το αρχικό κείμενο περιείχε «υπερβολικά πολλά καρότα και όχι αρκετό μαστίγιο», κατά τη διατύπωση άλλου Eυρωπαίου διπλωμάτη.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × 3 =