simfonia-ipen-dimou-diourgia-diktiou-monopation-kastelorizo

Τη χωροθέτηση, χάραξη, διάνοιξη και πιστοποίηση Δικτύου Μονοπατιών, καθώς και Αναρριχητικών Διαδρομών και πεδίων, μήκους 20 χλμ., αποφάσισαν με μνημόνιο που υπεγράφη την Παρασκευή στο Πολιτιστικό Κέντρο Καστελόριζου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), Κωνσταντίνο Τριάντη και τον δήμαρχο Μεγίστης, Γιώργο Σαμσάκο.

Μάλιστα, σε μια συμβολική κίνηση, ο υφυπουργός ανάρτησε την πρώτη ξύλινη πινακίδα διαδρομών στην αρχή του πιο διαδεδομένου μονοπατιού με τα 400 σκαλοπάτια που οδηγούν στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Βουνού.

Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, με ειδική σήμανση θα αναδειχθούν οι δέκα περίπου πεζοπορικές διαδρομές και τα τέσσερα αναρριχητικά πεδία που συναντώνται κατά μήκος τους, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΥΠΕΝ.

Επίσης τα μονοπάτια του Καστελόριζου πρόκειται να ενταχθούν στο Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών, μέρος του οποίου θα λάβει την οικονομική υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο Γ. Αμυράς κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του, δήλωσε: «Από το Καστελόριζο αρχίζει η Ελλάδα και εμείς στο ΥΠΕΝ με τον υπουργό, Κώστα Σκρέκα, ενώνουμε δυνάμεις με την τοπική κοινωνία για την προστασία και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού. ‘Έλληνες και ξένοι επισκέπτες θα έχουν πλέον την ευκαιρία να απολαύσουν πεζοπορώντας το ανέγγιχτο, παρθένο φυσικό τοπίο».

Απ’ την πλευρά της, η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου, με γραπτή δήλωσή της, επισημαίνει: «Ο ΟΦΥΠΕΚΑ ήταν υπεύθυνος για την σύνταξη του πακέτου μέτρων για τη βιοποικιλότητα στην πρόταση της χώρας για το Ταμείο Ανάκαμψης και είμαστε πραγματικά χαρούμενοι για την έγκριση του συνόλου των δράσεων. Εμβληματική είναι η δράση της δημιουργίας του Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων που θα υποστηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη και θα αναδείξει τη μοναδικότητα της ελληνικής φύσης».

Ο δήμαρχος Μεγίστης, Γιώργος Σαμσάκος αφού ευχαρίστησε το ΥΠΕΝ, ανέφερε: «Μια νέα πρόκληση μια νέα προοπτική ξετυλίγεται μπροστά μας με την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του δήμου μας. Χαιρετίζουμε με μεγάλη ικανοποίηση τη συνεργασία που θα ανοίξει νέους ορίζοντες σε θέματα περιβάλλοντος αειφόρου ανάπτυξης αλλά και δράσεων πρωτόγνωρων για το νησί μας. Το Καστελόριζο, γελαστό και δημιουργικό μαζί, ξετυλίγοντας συμβολικά μηνύματα αλλά και ενεργά βιώματα στο πέρασμα των χρόνων στρέφει το βλέμμα στο μέλλον που διαγράφεται πολύ ευοίωνο».

Όπως έγινε γνωστό, τη μελέτη για τη χωροθέτηση και ανάδειξη του δικτύου μονοπατιών θα εκπονήσει ο Έλληνας χαρτογράφος, Στέφανος Ψημένος.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twenty + four =