elies-donitika-mixanimata

Η συγκομιδή με δονητικά μηχανήματα τι θετικό έχει;
Θα πρέπει πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι τα μηχανήματα της Sicma, που αντιπροσωπεύουμε στην Ελλάδα, είναι ειδικά για την συγκομιδή με δόνηση. Η Sicma ειδικεύεται αποκλειστικά στον κλάδο της δόνησης από το 1978. Η μηχανική συγκομιδή γίνεται γρήγορα και γλυτώνει εργατικά ο παραγωγός.

Τα μηχανήματά μας είναι ειδικά για συγκομιδή της ελιάς. Τα φιστίκια, αμύγδαλα, καρύδια και πεκάν μπορούν επίσης να συγκομιστούν με τα συγκεκριμένα μηχανήματα, γιατί είναι ακόμη πιο εύκολη η συγκομιδή στα ακρόδρυα σε σχέση με τις ελιές.

Στις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών η συγκομιδή γίνεται παιχνίδι με τη δόνηση της SICMA. Έχουμε πουλήσει ήδη 30 μηχανήματα στην περιοχή των Λιβανάτων Φθιώτιδας, που αφορούν την συγκεκριμένη ποικιλία αλλά και αυτή της Αμφίσσης, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Η Κορωνέικη είναι μια πολύ δύσκολη ποικιλία στην συγκομιδή. Τα μηχανήματά μας έχουν ήδη δοκιμαστεί στην περιοχή της Ηλείας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας και έφεραν πολύ θετικά αποτελέσματα. Έχουν ποσοστό πτώσης πάνω από 90%, ακόμη και στην πρώιμη συγκομιδή που γίνεται για αγουρέλαια.

Ποια είναι τα κατάλληλα μηχανήματα για συγκομιδή ελιάς και ποια για ακρόδρυα;
Το ποσοστό πτώσης καρπού είναι ανάλογο της ιπποδύναμης. Για την συγκομιδή της ελιάς, θέλουμε μεγαλύτερες ιπποδυνάμεις. Για τα ακρόδρυα χρειάζονται μικρότερες. Έτσι οι παραγωγοί μπορούν να επιλέξουν το κάθε μηχάνημα που ταιριάζει στην καλλιέργειά τους. Τα μηχανήματα που προσφέρουμε, ανήκουν στην κατηγορία των συρόμενων ή αναρτόμενων στο τρακτέρ και των αυτοκινούμενων. Τέλος οι δονητικές κεφαλές της SICMA εφαρμόζονται άριστα και σε μηχανήματα έργου όπως τσαπάκια.

Μηχανήματα συρόμενα ή αναρτώμενα, τι θα προτείνατε στους παραγωγούς;
Η εφαρμογή αυτών των μηχανημάτων γίνεται συρόμενη ή αναρτόμενη σε τρακτέρ. Στα συρόμενα τα πιο δημοφιλή μοντέλα είναι το TR80 και το TR50.

To TR80 είναι κατάλληλο για συγκομιδή ελιάς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ή χωρίς αντεστραμμένη ομπρέλα, η οποία παρέχεται με σύστημα άμεσης σύνδεσης και αποσύνδεσης με την δονητική κεφαλή. Χρειάζεται ελκυστήρες (είτε με τροχούς είτε με ερπύστριες) τουλάχιστον 70 HP. Ο τηλεχειρισμός τελευταίας γενιάς, το βοηθητικό υδραυλικό σύστημα διεύθυνσης, ο εναλλάκτης θερμότητας η βαλβίδα για την ρύθμιση της πίεσης για το σφίξιμο της δαγκάνας, συμπληρώνουν τις πλούσιες παροχές του εξοπλισμού.

Το TR50 είναι κατάλληλο για συγκομιδή ακρόδρυων και ιδίως της αμυγδαλιάς. Χρειάζεται ελκυστήρες τουλάχιστον 50 HP. Έχει 3 βαθμούς ελευθερίας πάνω-κάτω, δεξιά-αριστερά, περιστροφή γύρω από τον άξονα. Άρα μπορεί να πιάσει κορμό και κλαδιά σε οποιαδήποτε θέση.

Στα αναρτώμενα, το πιο δημοφιλή είναι το TF80 που είναι κατάλληλο για ελιές και ακρόδρυα. Είναι εξαιρετικά εξειδικευμένος τελευταίας γενιάς τηλεσκοπικός βραχίονας για δόνηση. Αναρτάται μέσω ενός διπλού πλαισίου που «αγκαλιάζει» το τρακτέρ και ενισχύεται στα σημεία πίεσης, παρέχοντας απόλυτη προστασία στο τρακτέρ, εν αντιθέσει με τους αναρτώμενους δονητές του ανταγωνισμού. Παίρνει κίνηση από το PTO του τρακτέρ που πρέπει να είναι τουλάχιστον 80 HP.

Αυτοκινούμενα μηχανήματα, τι θα προτείνατε στους παραγωγούς;
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα αυτοκινούμενα μηχανήματα της Sicma είναι τα μόνα που έχουν άδεια κυκλοφορίας στο δρόμο. Μπορεί να τα οδηγήσει κάποιος που έχει δίπλωμα για τρακτέρ.

Το πιο δημοφιλές μηχάνημα είναι ο αυτοκινούμενος δονητής Β411 γνωστός στην αγορά και ως «Δονητική Σαύρα». Κατάλληλος και για επικλινή εδάφη με κλίση μέχρι 10%. Είναι η ιδανική λύση για την μηχανοποιημένη συλλογή δένδρων όπως ελιών, αμυγδάλων, φιστικιών και καρυδιών. Δημιουργήθηκε, αρχικά, για τη συγκομιδή ελιών από το έδαφος με το σύστημα περιστρεφόμενης βούρτσας, μετατράπηκε όμως σε μηχανή συγκομιδής καρπών από το δέντρο με την προσθήκη βραχίονα με δονητική δαγκάνα και εν συνεχεία με την προσθήκη αντεστραμμένης ομπρέλας που λειτουργεί με μηχανικές ανακλινόμενες ράβδους και διαθέτει δεξαμενή αποθήκευσης του συλλεχθέντος καρπού. Μπορεί να κάνει συγκομιδή με ή χωρίς ομπρέλα. Η δεξαμενή της ομπρέλας έχει χωρητικότητα περίπου 250 κιλά προϊόντος. Η κίνηση γίνεται σε 4 τροχούς, o πίσω άξονας διεύθυνσης και οι μικρές του διαστάσεις το κατατάσσουν στα πιο ευκίνητα σε στενούς χώρους, ενώ ο τηλεσκοπικός του βραχίονας και οι υδραυλικές κινήσεις της δονητικής κεφαλής διευκολύνουν το πιάσιμο και σφίξιμο του κορμού αλλά και των κλαδιών του δένδρου. Επειδή η χώρα μας έχει πολλά ορεινά χωράφια για μεγαλύτερες κλίσεις, μπορεί να προσαρμοστεί η δαγκάνα και η ομπρέλα σε τρακτέρ ή τσαπάκι με ερπύστριες.

Μια άλλη καλή λύση είναι ο αυτοκινούμενος δονητής ελιάς και ακρόδρυων F3. Μπορεί να δουλέψει σε οποιαδήποτε κλίση εδάφους. Διατίθεται σε δύο κινητήρες ισχύος 90 kW ή 103 kW. Έχει σύστημα τριών ανεξάρτητων τροχών που του προσδίδει άνεση και εύκολο χειρισμό, ακόμη και σε μικρούς χώρους. Η δονητική κεφαλή έχει σύστημα αυτόματου κεντραρίσματος, αυτόματου φρεναρίσματος. Επίσης έχει διπλή ταχύτητα δόνησης.
Υπάρχει ακόμη το MINI AGRI 26.6 που ουσιαστικά είναι ένα πολυμηχάνημα. Είναι ένα τηλεσκοπικό μηχάνημα ανύψωσης που προσαρμόζεται τέλεια σε στενούς και δύσκολους χώρους που διαθέτει επίσης την δονητική κεφαλή Sicma, κατάλληλη για την συγκομιδή ελιών, ακρόδρυων και χορτονομής. Έχει κίνηση ανεξάρτητη στους 4 τροχούς καθώς και τετραδιεύθυνση. Μόλις ολοκληρωθεί η συγκομιδή, το κινητήριο μηχάνημα μπορεί να συνδυαστεί με την πλήρη γκάμα αξεσουάρ (κλάρκ μεταφοράς παλέτων, εσκαφέας κ.α.).

Το οικονομικό κόστος παίζει μεγάλο ρόλο για τους παραγωγούς, πως μπορούν να έχουν μια συμφέρουσα λύση;
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στα συγκεκριμένα μηχανήματα, η αγορά τους μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα Σχέδια Βελτίωσης. Επίσης σαν οικονομικές λύσεις θα πρότεινα τα συρόμενα μηχανήματα TR80 και TR50 και στα αναρτώμενα το TF80, που εφαρμόζουν σε τρακτέρ ή τσαπάκι.

Μετά την αγορά του μηχανήματος, οι παραγωγοί θα έχουν δυνατότητα σέρβις;
Τα μηχανήματα της Sicma διαθέτουν μεγάλη αξιοπιστία. Παραδίνονται στο χωράφι και ξεκινάμε μαζί με τον παραγωγό την συγκομιδή. Επίσης έχουν άμεση τεχνική υποστήριξη πανελλαδικά από τους εξειδικευμένους τεχνικούς της εταιρίας μας, καθώς και τους κατά τόπους αντιπροσώπους μας. Μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί πάνω από 100 μηχανήματα σε όλη την χώρα και δεν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

15 − 2 =