Ισραήλ Τουρκία
Turkey and Israel flags together textile cloth, fabric texture

Το μεσημέρι του Σαββάτου, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, έγινε γνωστό πως ανακαλείται ο τούρκος πρέσβης στο Ισραήλ «για διαβουλεύσεις λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης και των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα».

Υπενθυμίζεται πως απεσταλμένοι του Ισραήλ στην Τουρκία εγκατέλειψαν τη χώρα τον περασμένο μήνα για λόγους ασφαλείας, μετά από διαδηλώσεις που ξέσπασαν για υποστήριξη των Παλαιστινίων.

Προ ημερών, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κόεν, με ανάρτησή του στο «Χ», δήλωσε ότι διέταξε τους Ισραηλινούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την Τουρκία μετά τις «σκληρές δηλώσεις» -όπως τις χαρακτήρισε- που έγιναν από την Κωνσταντινούπολη.

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ αναφερόταν προφανώς στα όσα είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε συγκέντρωση αλληλεγγύης υπέρ της Παλαιστίνης, εξαπέλυσε πυρά κατά του Ισραήλ, μίλησε για «σφαγή» στη Γάζα και επανέλαβε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.

«Επαναλαμβάνω ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Το Ισραήλ προσβλήθηκε πολύ από αυτό (…) Το Ισραήλ είναι κατακτητής, ο Ερντογάν μιλάει ξεκάθαρα γιατί η Τουρκία δεν σας χρωστάει τίποτα» είπε ο Ερντογάν μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές. Δήλωσε, επίσης, πως «κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αλλά πού είναι η δικαιοσύνη; Δεν υπάρχει καμία άμυνα, αλλά μια ανοιχτή, άγρια σφαγή που λαμβάνει χώρα στη Γάζα».

Τεταμένες σχέσεις

Σημειώνεται πως οι δύο χώρες έχουν μια ιστορία τεταμένων σχέσεων. Παρ’ όλο που κάποτε ήταν στενοί σύμμαχοι, η Τουρκία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ το 2010, αφού 10 φιλοπαλαιστίνιοι Τούρκοι ακτιβιστές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς καταδρομείς που επιβιβάστηκαν σε πλοίο τουρκικής ιδιοκτησίας προσπαθώντας να σπάσουν τον θαλάσσιο αποκλεισμό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν το 2016, αλλά απέλασαν ο ένας τους κορυφαίους διπλωμάτες του άλλου το 2018 σε μια διαμάχη για τη δολοφονία Παλαιστινίων από το Ισραήλ εν μέσω διαδηλώσεων στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ.

Η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση -σε αντίθεση με χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο-, ενώ εδώ και καιρό φιλοξενεί μέλη της οργάνωσης και υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών.

Ερντογάν: Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας, τον διαγράψαμε

Σημειώνεται πως ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους το Σάββατο, απάντησε σε ερωτήσεις γύρω από τις εξελίξεις στη Γάζα, εξαπολύοντας μάλιστα πυρά προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ερωτηθείς αν θα συνομιλούσε με το Ισράηλ, όπως συνομιλεί και με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, ο κ. Ενρογάν απάντησε: «Δεν έχω καμία επαφή αυτή τη στιγμή. Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο Ιμπραχίμ Καλίν, βρίσκεται σε επαφή με την ισραηλινή πλευρά. Φυσικά, συνομιλεί επίσης με την Παλαιστίνη και τη Χαμάς».

Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν αποτελεί πλέον συνομιλητή της Τουρκίας. «Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας με κανέναν τρόπο. Τον διαγράψαμε. Θα ανακοινώσω την απόφαση για το θέμα αυτό στις επαφές που θα έχουμε στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

16 − four =