beach, umbrellas, shadow

Ο επιχειρηματίας κ. Σπύρος Κατσανεβάκης παρεμβαίνει στο θέμα της επικαιρότητας σχετικά με τις εκμισθώσεις παραλιών και Χύτρας, ύστερα από την ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, από τον ιστότοπο του Δήμου. Διαβάστε εδώ.

Αλλά λόγια να αγαπιόμαστε

Έπειτα από μια μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσαν ο δήμαρχος μαζί με τον πρόεδρο της Εγχωρίου Περιουσίας και τον πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής, ενημέρωσαν αρχικά τον Κυθηριακό κόσμο σχετικά με τη λειτουργία της Εγχωρίου.

Πιο συγκεκριμένα μας ενημέρωσαν για το που ανήκει, ποιοι εξέλεξαν την επιτροπή αυτή, αν η αντιπολίτευση εκπροσωπείται από κάποιον μέσα σ’ αυτήν και ότι δεν ενεργεί για λογαριασμό του Δήμου, ούτε δέχεται εντολές απ’ αυτόν αλλά λειτουργεί πλήρως ανεξάρτητα και αυτόνομα. Ενώ ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο Δήμο… Επίσης ενημερωθήκαμε ότι ΘΑ γίνει δημοσιοποίηση των έργων της Εγχωρίου, επειδή κάποιοι σχολιάζοντας, υπονόησαν θέματα αδράνειας και διαφάνειας. Από όσα έχω διαβάσει εγώ ο ίδιος, ΚΑΝΕΙΣ δε θέτει θέματα μη διαφάνειας! Άρα δε καταλαβαίνω το λόγο απόδειξης της… Παρόλα αυτά, όλοι σχολιάζουν αρνητικά το κύριο γεγονός που είναι οι ΑΥΞΗΣΕΙΣ στα μισθώματα των παραλιών ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, και η πρωτοφανής «απόφαση»(που τελικά τείνει να γίνει σκέψη) να συμπεριληφθεί και η σπηλιά της Χύτρας σε δημοπρασία. Κανείς λοιπόν δεν υπονόησε ότι δράτε υπογείως. Απλές ερωτήσεις έγιναν όπως και οι εξής: Που πάνε τα χρήματα που εισπράττετε όλα αυτά τα χρόνια; Γιατί αποφασίστηκε φέτος μεγάλη αύξηση στα μισθώματα ενώ ήδη μετράμε 4 μήνες ολικού lockdown και το τουριστικό μέλλον φαντάζει πιο αβέβαιο από κάθε άλλη φορά; Αφού η Εγχώριος ανήκει στο Δήμο, άσχετα με το αν δρα αυτόνομα, ο Δήμος βάζει στα ταμεία του χρήματα από την Εγχώριο ή μιλάμε για δύο διαφορετικά ταμεία; Υποχρεούται η Εγχώριος να καταβάλει το ταμειακό της υπόλοιπο στο Δήμο κάθε τέλος του χρόνου;

Προσωπικά λοιπόν πιστεύω ότι η Εγχώριος Περιουσία χρειάζεται στα Κύθηρα, αν όλες οι δράσεις της δεν είναι μόνο υπέρ του ταμείου της αλλά και υπέρ όλων εμάς που διαφημίζετε κιόλας ότι μας ανήκει και μας κάνει καλό…Πολλοί έγραψαν ότι το νόμιμο δεν είναι και ηθικό και το αντίστροφο. Τρανό παράδειγμα η περίπτωση της Λίμνης (Παλαιόπολη), της οποίας η παραχώρηση ήταν παράνομη μιας και υπαγόταν σε χώρο Α’ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΉΣ ΖΩΝΗΣ. Και επειδή πολλοί δε γνωρίζουν τι εστί αυτό, αρκεί να αναφέρω ότι Α’ Αρχαιολογική ζώνη είναι και η ΑΚΡΟΠΟΛΗ! Αν και είμαι κατά του αναχρονιστικού φορέα της αρχαιολογίας, εσείς όπως και εμείς, έχουμε υποχρέωση να σεβόμαστε τις αποφάσεις της και να μη κάνουμε του κεφαλιού μας γιατί οι συνέπειες μπορούν να φτάσουν μέχρι και σε επίπεδο φυλάκισης. Και δεν έγινε μόνο στη Λίμνη το συγκεκριμένο λάθος. Έγινε και στα Μυρτίδια!!! Και ενώ όλοι γνωρίζατε (Δήμος, Εγχώριος) ότι απαγορεύεται αυστηρά κάθε οικονομική και εμπορική δραστηριότητα σε χώρους Α’ αρχαιολογικής ζώνης, τα βγάλατε σε δημοπρασία καθιστώντας την Εγχώριο έναν μη φερέγγυο φορέα που κανονικά θα έπρεπε όλοι να εμπιστευόμαστε με κλειστά μάτια. Πως λοιπόν καλείτε τους Κυθήριους και τους Αντικυθήριους να εμπιστεύονται την Εγχώριο και να αισθάνονται υπερήφανοι (που κανονικά έτσι θα έπρεπε) ενώ κάνετε παιδαριώδη λάθη με μοναδικό σκοπό να βάλετε στο ταμείο σας παραπάνω χρήματα;
Μιλήσατε για άτυπες ιδιοκτησίες. Όλοι γνωρίζουμε πού το πάτε. Μόνο που όταν ο άνθρωπος αυτός πήγαινε στη Χύτρα, μπορούσε να πάει και ο οποιοσδήποτε άλλος επιχειρηματίας ήθελε εφόσον τηρούσε τα νόμιμα (άδεια πλόων, σωστικά μέσα, καταβολή τελών επιβατών κ.ο.κ). Αφού λοιπόν είστε ΟΛΟΙ κατά του μονοπωλίου, γιατί η “σκέψη” σας αφορούσε στο να τη δώσετε ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΝΑΝ;; Είναι άλλο να επιβάλλετε κάποια τέλη σε όποιον δραστηριοποιείται εμπορικά σε αυτόν το χώρο και άλλο να τον βγάζετε στο σφυρί! Εννοείται πως η Εγχώριος πρέπει να έχει έσοδα για να καλύπτει τα έξοδα της (μισθοί, ΔΕΚΟ, συντηρήσεις, έργα, πρόσληψη 2 ατόμων που θα της κοστίσει συνολικά 45000 ευρώ ετησίως, και άλλα που δε γνωρίζω), αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι οι παραλίες δεν είναι και τα μοναδικά της έσοδα. Μη προσπαθείτε λοιπόν να κερδίσετε τις εντυπώσεις ρωτώντας: Και τι θέλετε δηλαδή; Να τις δώσουμε τσάμπα; Κανείς δε ζήτησε τίποτα τσάμπα! Να μην αυξηθούν σε περίοδο πανδημίας ζητήσαμε!

Σχετικά με τις τιμές εκκίνησης στις παραλίες, αρκεί μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο για να μας αποδείξει ότι υπάρχουν και πιο τσουχτερές τιμές εκκίνησης από αυτές που αποφάσισε η επιτροπή της Εγχωρίου. Μόνο η Μύκονος κύριοι έχει μεγαλύτερα μισθώματα!!! Μύκονος – Κύθηρα με τα υπόλοιπα νησιά με πληθώρα τουρισμού όπως Σαντορίνη, Ρόδος κτλ να έπονται!!! Μπορεί λοιπόν να είμαστε το ομορφότερο νησί(!!!), αλλά σίγουρα δεν έχουμε τον τουρισμό που έχουν άλλα νησιά. Ας έρθουμε λοιπόν σε επαφή με τη πραγματικότητα! Και αν νομίζετε ότι η παράταση της τουριστικής περιόδου θα έρθει αυξάνοντας τα μισθώματα στις παραλίες, να σας ενημερώσω ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί! Αντιθέτως μια ενδεχόμενη αύξηση στα ενοίκια θα επιφέρει και αυξήσεις στις παροχές που προσφέρουν οι εκμισθωτές. Και όλοι εσείς που λέτε στα καφενεία ξέρεις πόσα βγάζει ο ένας και ξέρεις πόσα βγάζει ο άλλος, ας αναλογιστείτε τι θα γινόταν αν από αύριο γινόταν μια αύξηση της τάξεως του 180% στη δική σας επιχείρηση! Ασχέτως κερδών ή ζημίας.

Το επιχειρείν στα Κύθηρα είναι μόνο για ΓΕΝΝΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΥΣ. Για ανθρώπους που πάρα τη μικρή τουριστική περίοδο, μένουν εδώ και φυλάττουν Θερμοπύλες προκειμένου να μην ερημώσει ο τόπος τους. Που ενώ εργάζονται ολοχρονίς, πραγματικά έσοδα που καθιστούν μια επιχείρηση βιώσιμη, βλέπουν στη τσέπη τους ΜΟΝΟ ένα μήνα το χρόνο! Μη τους απευθύνεστε λοιπόν λες και τρώνε το ψωμί σας! Βοηθήστε στη προσπάθεια αυτή και μη τους βάζετε και άλλα εμπόδια! Με παλαιολιθικές ιδέες και μεθόδους το νησί δε θα πάει μπροστά. Αν όντως θέλετε να αλλάξετε το τοπίο(μιας και αυτό διαφημίζατε προεκλογικά), πρέπει να στρέψετε τη προσοχή σας αλλού καθώς είναι αδιανόητο κάνοντας τα ίδια (ίσως και λιγότερα), να προσπαθείτε να πετύχετε διαφορετικά αποτελέσματα.

Όσον αφορά τη μακροσκελή σας ανακοίνωση, προσωπικά θεωρώ ότι με αυτό το ύφος μας μαλώνετε επειδή τολμήσαμε να έχουμε διαφορετική γνώμη μιας και τυχαίνει να γνωρίζουμε το επιχειρείν και την εστίαση καλύτερα από κάποιους άλλους οι οποίοι αποφασίζουν για το μέλλον μας χωρίς να έχουν δραστηριοποιηθεί ποτέ σε αυτούς τους τομείς. Και ειδικά στα Κύθηρα! Επίσης δε κατάλαβα το βάρος της ανακοίνωσης αυτής. Είναι τόσο μικρής σημασίας όλα αυτά, έτσι ώστε να συνεδριάσετε – συζητήσετε – αποφασίσετε 3 πρόεδροι χωρίς τη παρουσία των μελών σας προκειμένου να μπορούν να εκφράσουν και αυτοί την οποία δυσαρέσκεια μπορεί να έχουν; Η δημοκρατία κέρδισε φωνάζαμε όλοι και τώρα κερδίζει για δεύτερη φορά τον ίδιο της τον εαυτό!

Εν κατακλείδι, εγώ προσωπικά ευχαριστώ τους ανθρώπους που έσωσαν τη Χύτρα από ενδεχόμενη πώληση! Μπράβο σας ειλικρινά!!! Αυτό δε σημαίνει όμως ότι αφού δε κατάφεραν να μας την αγοράσουν, εμείς πρέπει οπωσδήποτε να την ενοικιάσουμε! Και μάλιστα μονοπωλιακά! Τη θέλουμε ελεύθερη όπως ήταν ως τώρα! Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο! Η θέση που σας έδωσαν οι Κυθήριοι και Αντικυθήριοι έχει ευθύνες. Ευθύνη να προασπίζεστε το καλό μας και κατ’ επέκταση το καλό του τόπου μας. Έμπρακτα λοιπόν ζητούμε τη στήριξη σας, διότι ειδικά στο τώρα μας, βιώνουμε μια πρωτοφανή περίοδο πανδημίας και μιλάμε ενώ βρισκόμαστε σε lockdown. Αναλογιστείτε ότι αυτό θα έχει σίγουρα συνέπειες στον τουρισμό. Αναλογιστείτε το κίνδυνο να μην έχουμε καθόλου τουριστική σεζόν φέτος. Αναλογιστείτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καταστήματα κλειστά και ζουν στα όρια της φτώχειας. Αναλογιστείτε ότι κάποιοι δε πληρώνονται καν.
Ενσυναίσθηση λέγεται… Κάντε το πρόβλημα δικό σας και μόνο τότε οι λύσεις θα είναι ξεκάθαρες σε εσάς…

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

15 − eight =