Για προσπάθεια «αποπροσανατολισμού των δημοτών» κατηγορεί την μείζονα αντιπολίτευση ο Αντιδήμαρχος Κυθήρων Χαράλαμπος Σούγιαννης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Της προσάπτει ψεύδη και ανεπάρκεια στον θεσμικό της ρόλο ως αντιπολίτευση, εξάρει τον ρόλο του Δήμου στην τοπική οικονομία και προτρέπει την μείζονα μειοψηφία να ασχοληθεί με την «συγγραφή μυθιστορημάτων», όπου και εκτιμά ότι αυτή θα θριαμβεύσει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αντιδημάρχου – Αναπληρωτή Δημάρχου, Χαράλαμπου Σούγιαννη:

«ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ κύριοι συνάδελφοι της μείζονος μειοψηφίας…

Με το τελευταίο δελτίο τύπου της παράταξής σας επιβεβαιώνετε απόλυτα ότι τα πολιτικά σας αδιέξοδα είναι τόσο μεγάλα ώστε, εκτός από τις ειρωνείες και τους απρεπείς χαρακτηρισμούς να καταφεύγετε στο ψέμα και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Αξιώσατε να διοικήσετε τον Δήμο και επιμένετε να αγνοείτε επιδεικτικά βασικές αρχές της διοίκησης των ΟΤΑ όπως είναι τα Δημοτικά Τέλη. Ήμασταν βέβαιοι ότι αδυνατείτε να διοικήσετε τον Δήμο. Τώρα αποδεικνύετε ότι είστε ανεπαρκείς και ως Αντιπολίτευση!

Μας προτείνετε να αναλώσουμε το αποθεματικό του Δήμου για ανταποδοτικές υπηρεσίες, κάτι που ρητά AΠΑΓΟΡΕΥΕTΑΙ! Οι ανταποδοτικές υπηρεσίες πρέπει υποχρεωτικά να αυτοχρηματοδοτούνται μέσω των εισπραττόμενων τελών. Προφανώς μπερδεύετε την έννοια του αποθεματικού με το ταμειακό υπόλοιπο που όμως αφορά σε δεσμευμένες πιστώσεις για την εκτέλεση έργων και σε χρηματοδοτήσεις από το ΠΔΕ, την Περιφέρεια, τον Φιλόδημο και άλλα. ΠΛΗΡΗΣ  ΣΥΓΧΥΣΗ ή προσπάθεια αποπροσανατολισμού των δημοτών;

Μας καταλογίζετε ότι ″εντελώς μπακαλίστικα ξεχνάμε να βάλουμε στην εξίσωση τις επιχορηγήσεις που λαμβάνει ο Δήμος λόγω της πανδημίας από την Πολιτεία. Δηλαδή με λίγα λόγια να μην προμηθευτούμε τα απαραίτητα απολυμαντικά για τις υπηρεσίες του Δήμου, να μην προμηθευτούμε τα 1.000 rapid test και εν γένει να μην τα ξοδέψουμε σε έκτακτες ανάγκες για την αντιμετώπιση του covid 19, αλλά να κάνουμε χρήση του τεράστιου ποσού (!) των 60.000€ της επιχορήγησης σε άλλες ανάγκες του Δήμου.

Μήπως κύριοι συνάδελφοι, λόγω της απέχθειας που ισχυρίζεστε ότι αισθάνεστε για τις απευθείας αναθέσεις, δεν είχατε συμμετοχή και δεν κάνατε χρήση απευθείας αναθέσεων στο παρελθόν σε έργα και προμήθειες, όπως ο κ. Παναγόπουλος στη θητεία του ως διοικητής στο Νοσοκομείο των Μολάων και ο κ. Γεωργιλάς ως μέλος του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία και ως Αντιπρόεδρος (με αντιμισθία) στην τρέχουσα;

Μήπως μόνο οι δικές σας ήταν νόμιμες ενώ οι δικές μας παράνομες;

Καταγγέλλετε ότι κάνουμε αναθέσεις και χατίρια σε φίλους, στελέχη και ψηφοφόρους και εξοφλούμε προεκλογικά γραμμάτια. Εσείς φαίνεται ότι έχετε την μοναδική ικανότητα να γνωρίζετε ποιοι ήταν, είναι και θα παραμείνουν (;;;) ψηφοφόροι σας. Επίσης δείχνετε να γνωρίζετε και ποιόν συνδυασμό έχει ψηφίσει ο κάθε επαγγελματίας που συνεργάζεται με το Δήμο! Εμείς δεν κάνουμε διαχωρισμό των δημοτών σε ψηφοφόρους και μη ψηφοφόρους. Για εμάς προτεραιότητα είναι η κάλυψη των αναγκών όλων των δημοτών από άκρη σε άκρη των νησιών μας. Δεν κατηγοριοποιούμε κανέναν δημότη με την αιτιολογία ότι δεν μας ψήφισε. Θα μας ψηφίσει στις επόμενες εκλογές γιατί θα τον πείσουμε με το έργο μας ότι το αξίζουμε. Προφανώς δεν έχετε αντιληφθεί ότι ο Δήμος είναι ο μεγαλύτερος «εργοδότης» στα Κύθηρα καθώς δεκάδες τοπικές επιχειρήσεις, καταστήματα, επαγγελματίες, προμηθευτές και επιτηδευματίες παρέχουν υπηρεσίες και προμήθειες στο Δήμο μέσω νόμιμων και διαφανών διαδικασιών που στο σύνολό τους αναρτώνται στη Διαύγεια. Είναι λοιπόν επιλογή μας να συνεργαζόμαστε με τις τοπικές επιχειρήσεις και να ανταποδίδουμε πίσω στην κοινωνία μέρος των εσόδων του Δήμου μέσα από τα έργα, τις εργασίες και τις προμήθειες που γίνονται από τσιριγώτικα χέρια.

Η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης προβλέπεται στο άρθρο 118 του Ν.4412/2016 (ίσχυε και πριν το 2016, τουλάχιστον για 80 χρόνια!) ως η διαδικασία με την οποία ανατίθεται η εκτέλεση εργασιών ή προμηθειών με κόστος μέχρι 20.000 + ΦΠΑ. Αυτό ορίζει ο Νόμος. Ο Νόμος κύριε Παναγόπουλε. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της Χώρας, σε όλους τους Δήμους, στις Περιφέρειες, στα Υπουργεία κ.λπ. Όλες οι δαπάνες μέχρι 20.000€ + ΦΠΑ ανατίθενται και ΔΕΝ δημοπρατούνται. Γιατί λοιπόν ακριβώς μας κατηγορεί η Αντιπολίτευση; Επειδή εφαρμόζουμε το Νόμο;

Μήπως ξέχασε η μείζων Αντιπολίτευση ότι μέχρι το 2014 το 90% του Προϋπολογισμού του Δήμου ήταν γεμάτο από αποσπασματικές αναθέσεις μικροποσών (βαψίματα, ασπρίσματα, ύδρευση, οδοποιία κ.λπ.) και ήταν η δική μας Δημοτική Αρχή και αυτός ο Δήμαρχος που το άλλαξε αυτό οριστικά συγκεντρώνοντας τις δαπάνες σε ενιαίους κωδικούς; Μήπως ξέχασε η μείζων Αντιπολίτευση, που αποτελεί γνήσιο πολιτικό απόγονο της προ του 2014 διοίκησης, ότι για την αγροτική οδοποιία και τις επισκευές της ύδρευσης υπήρχαν διαφορετικοί μικροκωδικοί για κάθε μία Κοινότητα ξεχωριστά, ακριβώς για να δίνονται με απευθείας αναθέσεις και ήταν η σημερινή Δημοτική Αρχή και ο σημερινός Δήμαρχος που ένωσε αυτές τις δαπάνες και πλέον γίνεται ετήσια δημοπρασία καλύπτοντας όλο το εύρος του Δήμου;

Η Δημοτική Αρχή κάνει μόνο εκείνες τις απευθείας αναθέσεις που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του Δήμου και για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων και τίποτε άλλο πέραν αυτού. Οι απευθείας αναθέσεις δεν αποτελούν αρμοδιότητα των συλλογικών οργάνων αλλά αποκλειστικά του Δημάρχου γιατί αυτό ορίζει ο Νόμος. Ο αναθέτων φορέας επιλέγει τον ανάδοχο της κάθε απευθείας ανάθεσης με κριτήριο την χαμηλότερη προσφορά και όλη η διαδικασία αναρτάται στη Διαύγεια και στο Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων. Καμία σκιά. Καμία παρανομία. Εκτός αν εκείνο που προβληματίζει την Αντιπολίτευση σχετίζεται με συγκεκριμένους επαγγελματίες που είναι της αρεσκείας της και θα ήθελε να αναλάβουν και αυτοί κάποια απευθείας ανάθεση. Ας μας το πει!

Καταγγέλλετε ότι οι πόρτες και οι υπηρεσίες του Δήμου ήταν κλειστές για την αντιπολίτευση τους τελευταίους μήνες και για αυτό δεν ζητήσατε την γνωμάτευση της Οικονομικής Υπηρεσίας για τα Δημοτικά Τέλη!!!. Ψεύδεστε όμως καθώς τα τηλέφωνα των Υπηρεσιών του Δήμου λειτουργούσαν και λειτουργούν συνεχώς, όπως και η δυνατότητα αποστολής αιτημάτων με emails ή το ταχυδρομείο. Καθ’όλη τη διάρκεια των ″lock down″ εξυπηρετήθηκε πλήθος δημοτών. Τι σας εμπόδισε να μιλήσετε με τον προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας, να του στείλετε τις προτάσεις σας και να ζητήσετε την γνωμάτευσή του;

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 12-08-2020 αποφασίστηκε ομόφωνα (απόφαση 111/2020) η ανάθεση στον δικηγόρο Αθηνών, ΣΕΜΙΤΕΚΟΛΟ ΑΝΤΩΝΙΟ της προσαρμογής και επικαιροποίησης των Κανονισμών  Ύδρευσης και Καθαριότητας καθώς και της σύνταξης Κανονισμών Διαφήμισης, Άρδευσης και Κοινοχρήστων Χώρων. Μόλις παραληφθούν θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να ακολουθήσει η διαδικασία έγκρισής τους από την Ο.Ε. και το Δ.Σ.. Εσάς πάντως δεν σας εμποδίζει κανείς, αφού λάβετε υπόψη σας όλες τις παραμέτρους και τα στοιχεία που αφορούν τον τομέα της Ύδρευσης, να μας υποβάλλετε τις προτάσεις σας για την σύνταξη νέου κοινωνικού αλλά και βιώσιμου τιμολογίου που να αντιστοιχεί στις ανάγκες των ανταποδοτικών υπηρεσιών και κυρίως της Ύδρευσης, τομέας στον οποίο τα Κύθηρα διαθέτουν ένα από τα δυσκολότερα και πλέον κοστοβόρα δίκτυα σε πανελλαδικό επίπεδο. Πώς θα μειώσουμε π.χ. τα δημοτικά τέλη για τα νοικοκυριά αν πρώτα δεν ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δηλώσεων διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων που χρειάζεται ακόμα 6-8 μήνες; Θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα δούμε μέσω της ΔΕΗ το ποσοστό της αύξησης των εσόδων του Δήμου και θα προβούμε σε ανάλογες μειώσεις εφόσον θα εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του δημοτικού προϋπολογισμού.

Άρα δεν αθετήσαμε καμία υπόσχεση κύριοι συνάδελφοι. Εσείς δε λέτε να αντιληφθείτε ότι εδώ και 8 μήνες ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω της πανδημίας, που κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει. Ποιος μπορούσε να γνωρίζει από το Νοέμβριο του 2019 ότι λίγους μήνες μετά θα καθηλωνόταν η οικονομία και θα μηδενίζονταν οι εισπράξεις των Δήμων; Μην παραπλανάτε τον κόσμο λοιπόν. Το κάνατε προεκλογικά και δεν πείσατε.

Μέσα στον προϋπολογισμό υπάρχουν τα 100.000€ της ετήσιας επιχορήγησης του Παιδικού Σταθμού, υπάρχουν δαπάνες για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, υπάρχουν προβλέψεις για κοινωνικά επιδόματα σε ευπαθείς ομάδες και άλλες κοινωνικές δράσεις. Εάν πράγματι κόπτεστε για το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου γιατί καταψηφίσατε τον προϋπολογισμό;

Ο χαρακτηρισμός του ″καρεκλοκένταυρου που μου αποδώσατε από που προκύπτει; Έχετε κάποια μαρτυρία ότι έστω και μία φορά μέχρι σήμερα από την συμμετοχή μου στα κοινά, απαίτησα κάποια καρέκλα ή τίτλο;  Όσοι εργαζόμαστε στον κλάδο της οικοδομής γνωρίζουμε ότι η λάσπη  θέλει μεγάλη προσοχή γιατί μερικές φορές επιστρέφει σε αυτόν που την πετάει. Και ″ο Νοών Νοείτω…, που λέτε και εσείς.

Τέλος για τα περί του κ. Αλεβιζόπουλου δεν έχω να σας απαντήσω κάτι. Δικαιολογώ πλήρως τον εκνευρισμό σας και την πικρία σας για το ζήτημα αυτό, ακόμα ένα ζήτημα στο οποίο πιαστήκατε αδιάβαστοι. Θα περιοριστώ πάντως να σας παροτρύνω στην συγγραφή μυθιστορημάτων εκτιμώντας ότι θα έχετε μεγάλη επιτυχία, καθώς ούτε αγωνία είχα, ούτε αγωνία εξέφρασα σε οποιονδήποτε και ούτε την παραμικρή συμμετοχή ή γνώση είχα για την επικαλούμενη «γνωστή ιστορία του Γενικού Γραμματέα».

Φαίνεται ότι το ψέμα και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας σας έγινε συνήθεια που δεν κόβεται, για αυτό επιτρέψτε μου να σας επιστρέψω το ″συμπέρασμα από το τελευταίο σας δελτίο τύπου: Κρείττον του λαλείν, το σιγάνκύριοι συνάδελφοι.

Υ.Γ.: Επειδή αναφέρατε ότι δεν ξεχνάτε, θα θυμίσω στον συνάδελφο κ. Νίκο Μαγουλά ότι οφείλει να απαντήσει στα ερωτήματα που του είχαν τεθεί από τις 31-05-2020 για το έργο στο ″Βelvedere:  ΠΟΤΕ, ΠΟΥ, σε ΠΟΙΟΝ απ’ όλους τους υπεύθυνους για την υλοποίησή του έργου και ΤΙ ακριβώς ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  έκανε η Αντιπολίτευση για να διορθωθούν οι παραλείψεις της μελέτης;

Εκτός αν η μνήμη σας είναι επιλεκτική….

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020
Χαράλαμπος Σούγιαννης
Αντιδήμαρχος – Αναπληρωτής Δημάρχου»

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

18 − 4 =