σινεμά

Έφτασε λοιπόν το τέλος της χρονιάς, που σηματοδοτεί και το άτυπο φινάλε της κινηματογραφικής σεζόν. Μοιραία, οι εραστές της Έβδομης Τέχνης, άλλοτε σαν χόμπι, άλλοτε στα πλαίσια της στατιστικολαγνίας, καταπιάνονται με τις ταινίες εκείνες που έκοψαν τα περισσότερα εισητήρια.

Από τον κανόνα, δεν θα μπορούσε να απουσιάσει και το 2020, που αν και κουτσουρεμένο – ελέω πανδημίας -, είχε τις στιγμές του. Η ιδιαιτερότητα βεβαίως ως προς την δημοφιλία για φέτος, έγκειται ακριβώς στην λαίλαπα covid-19, μιας και παρατηρήθηκαν ουκ ολίγες εκπλήξεις, που αφορούν ταινίες, που σε άλλες συνθήκες δεν θα βρίσκονταν τόσο ψηλά στη λίστα.

Κι εδώ, υπάρχει εξήγηση: Μια ταινία που τα πηγαίνει κάπως καλά αλλά προλαβαίνει να παιχτεί σε συνθήκες κανονικότητας, δεν αποκλείεται να εδραιωθεί στις ψηλές θέσεις ελλείψει κανονικότητας για άλλα, πιο δυνατά χαρτιά.

Για του λόγου το αληθές, αυτό το top-5 των ταινιών που έκοψαν τα περισσότερα εισιτήρια στις κινηματογραφικές αίθουσες κατά το 2020 (σε αντίστροφη σειρά για να υπάρχει και σασπένς):

05. Jumanji: Η Επόμενη Πίστα – 93.213 εισιτήρια

Από τα αληθινά δευτεροκλασάτα franchise της εποχής, προορισμένο να κάνει μια σχετική επιτυχία σε νεανικά κοινά αλλά σε καμία περίπτωση κάποιο πολυαναμενόμενο blocbuster, το δεύτερο κεφάλαιο του reboot του θρυλικού «Jumanji», ένα μείγμα videogame και σινεμά, θα ήταν μια τίμια προβολή για ένα συγκεκριμένο κοινό αλλά, μην τρελαθούμε: ούτε κατά διάνοια δεν θα έβλεπε πρώτη πεντάδα άλλες εποχές.

04. Tenet – 108.986 εισιτήρια

Η επιστροφή του Κρίστοφερ Νόλαν στα σινεμά είναι πάντα τεράστια είδηση. Δεν θα αποτελούσε καν συνωμοσιολογία να ειπωθεί ότι τα σινεμά άνοιξαν ξανά μόνο και μόνο για να προβάλουν το «Tenet». Μας άφησε άπαντες με ανοιχτό το στόμα αυτή η υπερπαραγωγή, μισήθηκε και αγαπήθηκε σε ισόποσες δόσεις από όσους το είδαν αλλά το μόνο βέβαιο είναι πως έκανε τεράστιο θόρυβο για όσο παίκτηκε. Δεν αποτελεί έκπληξη που βρέθηκε τέταρτο σε εισιτήρια στην Ελλάδα ωστόσο αν μας έλεγε κανείς πέρυσι πως οι ταινίες που βρέθηκαν στο νούμερο 2 και στο νούμερο 3 θα το ξεπερνούσαν, δεν παίζει να τον πιστεύαμε.

03. Για Πάντα – 142.284 εισιτήρια

Τι και αν οι σοβαροί σινεφίλ το απαξίωσαν ως μια αχρείαστη σαπουνόπερα, καλή για καμιά τηλεόραση και μέχρι εκεί; Το «Για Πάντα» του Γιάννη Παπαδάκου με τους Γιάννη Τσιμιτσέλη και Κατερίνα Γερονικολού έκανε πραγματική θραύση τους πρώτους μήνες του 2020, τίγκαρε μπόλικες αίθουσες στα multiplex σινεμά από ζευγαράκια που έψαχναν να βρουν κάτι ρομαντικό για να περάσουν το βράδυ τους και η συγκυρία τα έφερε έτσι, που ετούτο το ρομάντζο κατάφερε να βάλει από κάτω του ολόκληρο Νόλαν.

02. Χαλβάη 5-0 – 220.824 εισιτήρια

Όταν ο Μάρκος Σεφερλής ξεπουλάει κάθε καλοκαίρι στις παραστάσεις του στο Δελφινάριο, θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κανείς πως η μεταπήδησή του στο σινεμά δεν θα διακατεχόταν από αντίστοιχη εμπορική επιτυχία. Δεν θα έλεγε κανείς πως είναι ο αγαπημένος του κινηματογραφικού κοινού -κάθε άλλο- ενώ εδώ που τα λέμε, σε μια περίοδο ανόδου μιας σειράς Ελλήνων δημιουργών, το ύφος του και η καλλιτεχνική του οπτική δεν είναι καν φτωχός συγγενής. Όμως ο Σεφερλής πουλάει και αυτό είναι γεγονός. Και σε αντίθεση με την έτερη ελληνόφωνη παρουσία αυτής της λίστας, δεν είμαστε καθόλου σίγουροι πως ήταν η συγκυρία που έφερε το «Χαλβάη 5-0» σε τόσο ψηλά πατώματα.

01. 1917 – 258.771

Ήταν το blocbuster που άνοιξε κινηματογραφικά χρονιά, απέκτησε τρελό hype εξαιτίας της μεθόδου που γυρίστηκε -μια ταινία, ένα μονόπλανο και μάλιστα, με εντυπωσιακό τρόπο γυρισμένο- και αναπόφευκτα κατάφερε να γίνει το νούμερο ένα σε κόψιμο εισιτηρίων. Εδώ που τα λέμε, ήταν και ταινιάρα βέβαια. Μπορεί το όνομα του Σαμ Μέντες να μην έχει την βαρύτητα ενός Νόλαν ή ενός Βιλνέβ, ούτε καν ενός Φίντσερ, όμως το «1917» είναι το μεγάλο έπος του και η επιτομή του σινεμά. Ακόμα και αν η χρονιά ήταν «κανονική» το να νικήσει τον Νόλαν θα ήταν και πάλι δίκαιο…

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fourteen + five =