Υπόθεση: Ο Τ.Ε. Λώρενς (Peter O’Toole) είναι αξιωματικός του αγγλικού στρατού στην Αίγυπτο, στις αρχές του 20ού αιώνα. Τα συμφέροντα της χώρας του θα τον στείλουν να εποπτεύσει τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους Άραβες και τους κατακτητές Τούρκους. Ο Λώρενς θα παρασυρθεί από τη δύναμη του αγώνα των Αράβων και θα ξεκινήσει έναν προσωπικό αγώνα ενάντια στις τουρκικές δυνάμεις. Στη πορεία θα γίνει ένα με το λαό που υπερασπίζεται, γράφοντας ιστορία ως ο Λώρενς της Αραβίας.

Αν και μάλλον δεν χρειάζονται συστάσεις, μπορούμε να πούμε πως ο “Λώρενς της Αραβίας” είναι η κωρωνίδα των επικών ιστορικών ταινιών, και θεωρείται ευρέως ως μιά από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Η ταινία του David Lean (“Δόκτωρ Ζιβάγκο”, “Σύντομη Συνάντηση”, “Η ωραιώτερη Ιστορία του κόσμου” κ.α.) διαθέτει άφθονα τα στοιχεία της περιπέτειας και ενός μεγαλοπρεπούς ιστορικού δράματος, με μάχες γυρισμένες με τον πραγματικό αριθμό των μαχόμενων! Ωστόσο είναι η τελική απόχρωση της μαγείας που μένει αποτυπωμένη. Πρόκειται για την ταύτιση – σε βαθμό αφομοίωσης – των χαρακτήρων με το αφιλόξενο, αμμώδες στοιχείο της ερήμου, με τους προσδίδει μια αγριότητα και ταυτόχρονα ένα ασταθές και πρωτεϊκό στοιχείο. Με λίγα λόγια είναι μια ταινία, τόσο για τους λάτρεις της επικής περιπέτειας όσο και για τους σινεφίλ.

Η ταινία βραβεύτηκε με 7 Βραβεία Όσκαρ, και πολλά ακόμα διεθνή βραβεία.

Πρωτότυπος Τίτλος: Lawrence of Arabia

Βαθμολογία IMDb: 8,3/10

Σκηνοθεσία: David Lean

Πρωταγωνιστούν: Peter O’Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn, Omar Sharif, Jack Hawkins, Claude Rains, Anthony Quayle, José Ferrer, Zia Mohyeddin, Arthur Kennedy, I.S. Johar

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × five =