αγρότες με τρακτέρ
φωτογραφία αρχείου

Η συνάντηση γίνεται σε συνέχεια εκείνης που είχε πραγματοποιηθεί στα μέσα Φεβρουαρίου με εκπροσώπους των μπλόκων καθώς ο Κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως έχει την πρόθεση να συνεχιστεί ο διάλογος.

Το συνολικό κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία από τις θεομηνίες «Ντάνιελ» και «Ελίας» ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 2 δισ. αφορούν τις υποδομές, ενώ πάνω από 1 δισ. αφορούν τις αποζημιώσεις.

Στη διάρκεια των συναντήσεων, θα τεθεί επί τάπητος και το Master Plan που του παρουσίασε πριν λίγες ημέρες, η Ολλανδική εταιρεία «HVA International» για τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών με σκοπό την «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας.

Τι ζητούν οι αγρότες

Οι αγρότες, που έκαναν συλλαλητήριο χθες Κυριακή στο Κιλελέρ, καταγγέλλουν ότι δεν έχουν λάβει ακόμη αποζημίωση για την καταστροφή που υπέστησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι Θεσσαλοί αγρότες αναμενεται να ζητήσουν από τον πρωθυπουργό άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τις πλημμύρες, επαναφέροντας πάλι το αίτημα για λήψη άμεσων μέτρων αναπλήρωσης του εισοδήματος για το 2024, μείωση του κόστους παραγωγής, μη εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) αλλά και έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο έχει ξεκαθαριστεί ότι θα βρίσκονται στο πλευρό των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας «όπως κάναμε από την πρώτη στιγμή».

Ήδη έχει ληφθεί σειρά μέτρων τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών, ενώ όπως τονίστηκε στη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα δεκαήμερο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπάρχουν και άλλα κονδύλια που θα διατεθούν για να επανέλθει η Θεσσαλία στην κατάσταση πριν τις καταστροφές.

«Θα θέσουμε τα θέματα της Θεσσαλίας που έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες και περιμένουμε λύσεις και απαντήσεις, περιμένουμε χρονοδιάγραμμα, περιμένουμε να ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα. Στέλνουμε σήμερα το μήνυμα από το Κιλελέρ, ένα μήνυμα εξέγερσης, ένα μήνυμα αντίστασης» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.

«Ζητάμε αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος όσον αφορά τις περιοχές που είναι κάτω από το επίπεδο του νερού ακόμα και δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν. Ζητάμε άμεσα λύσεις τι θα γίνει με αυτά τα χωράφια που δεν θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν ειδικά για τη λίμνη Κάρλα που 150.000 στρέμματα είναι κάτω από το επίπεδο του νερού ακόμα όπως και αντιπλημμυρικά έργα» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Σωκράτης Αλειφτήρας.

«Εκτελούμε την εντολή των αγροτών να βρισκόμαστε εδώ με τη μορφή συλλαλητηρίου και όχι σαν ημέρα απλά μνήμης των πεσόντων αγροτών στην αγροτική ιδέα. Τα προβλήματα μας φέρνουν ακόμα εδώ, προβλήματα που δεν έχουν λυθεί. Δεν υποστέλλουμε τη σημαία όσο να λυθούν τα αιτήματα, τα δίκαια αιτήματά μας όπως έχουν αναγνωριστεί από όλους» τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης.

Τα τρακτέρ τους στους δρόμους της Αγιάς

Στο κέντρο της Αγιάς θα βγουν σήμερα και πάλι τα τρακτέρ των αγροτών της περιοχής. Η συγκέντρωση έχει συμβολικό χαρακτήρα και θα διαρκέσει όση ώρα ο πρωθυπουργός θα ενημερώνει στο Μέγαρο Μαξίμου, την αντιπροσωπεία των Θεσσαλών αγροτών  για το περιεχόμενο της μελέτης των Ολλανδών για την διαχείριση των νερών στη Θεσσαλία αλλά και για  την εξέλιξη των μέτρων για την ανασυγκρότηση της περιοχής μετά τις πλημμύρες και την ανάταξη του πρωτογενούς τομέα.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nineteen − six =