putin

Το διάγγελμα του Ρώσου ηγέτη εξελίχθηκε σε ιστορική αναδρομή. Υπήρξε κριτικός προς την ΕΣΣΔ, τόνισε ότι οι συμφωνίες με τους δυτικούς μετά την πρώτη της Σοβιετικής Ενωσης δεν τηρήθηκαν και περιέγραψε το πλέγμα των ρωσοουκρανικών σχέσεων.

Στάθηκε πολύ στην “πορτοκαλί” επανάσταση του 2014 στο Κίεβο την οποία χαρακτήρισε πραξικόπημα και προς το τέλος ανέλυσε τα προβλήματα των ρωσόφωνων στο Ντονμπάς. Εκανε λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων τους, ακόμα και στην ομιλία της γλώσσας τους.

Τέλος ο Πούτιν επανέλαβε ότι η Ρωσία αντιτάσσεται με κάθε τρόπο στην περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς. Και ειδικά σ’ αυτό ήταν απόλυτος.

Σημεία από το διάγγελμα

Η κυρία ερώτηση είναι γιατί να κάνουμε τόσες πολλές παραχωρήσει σ’ αυτούς που βρίσκονταν στα όρια της ρωσικής αυτοκρατορίας;

Ακόμα και ο πιο ένθερμος εθνικιστικής δεν περίμενε ότι θα είχε τόσα πολλά εδάφη. Συζητάμε για όλα χωρίς πολιτική ατζέντα με έναν ειλικρινή τρόπο.

Οι πολεμικές πραγματικότητες όμως δεν είναι η βάση της δημιουργίας ενός έθνους. Ο Λένιν παρέδωσε τον Ντονμπάς στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας.

Στην πραγματικότητα οι σοβιετικές δημοκρατίες δεν είχαν δικαιώματα, αφού ο Στάλιν ακολούθησε τις δικές του ιδέες χωρίς να κάνει αλλαγές στο Σύνταγμα. Δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη, αφού επρόκειτο για αυταρχικό καθεστώς.

Οι ηγέτες της ΕΣΣΔ ήταν επικεντρωμένοι στο να φτιάξουν ένα ισχυρό κεντρικό κράτος. Ο εθνικισμός υπονόμευε το κράτος και περίμενε την ώρα του.

Οι εθνικισμοί αυτοί ενθαρρύνθηκαν. Ακόμα και στην οικονομία της αγοράς.

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ η Ρωσία δεν ήταν σε θέση να διεκδικήσει. Στηρίξαμε όμως την Ουκρανία όταν μας ζητήθηκε, δώσαμε δάνεια, υπογράψαμε συμφωνίες. Σύνολο 250δις δολάρια.

Αναλάβαμε και το χρέος της ΕΣΣΔ στο ΔΝΤ ως Ρωσία.

Το Κίεβο δεν ακολούθησε αυτό το δρόμο, τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΣΣΔ τα κράτησε για τον εαυτό του. Η Ρωσία συνέχισε όμως να τηρεί τις συμφωνίες.

Οι ουκρανικές αρχές επιχείρησαν να κλέψουν το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, το θυμάστε αυτό. Αποκήρυξαν όλα όσα μας ένωναν. Αναπτύχθηκε ο νέος εθνικισμός στην Ουκρανία.

Χρησιμοποίησαν τις μυστικές υπηρεσίες για να υποκλέπτουν τη ρωσική κυβέρνηση. Εφάρμοσαν μοντέλα που δεν είχαν σχέση με την ουκρανική πραγματικότητα.

H πορτοκαλί επανάσταση ήταν μία βιτρίνα για τους ολιγάρχες για να υφαρπάξουν προνόμια και εξουσία. Η υποστήριξη από την αμερικανική πρεσβεία ήταν πασιφανής και μεγάλη.

Ανέτρεψαν τη νόμιμη εξουσία στην Ουκρανία και προέκυψαν πολλές ποινικές υποθέσεις.

Λόγω της ανεργίας χιλιάδες κόσμο εγκατέλειψε την Ουκρανία. Πολλές δουλειές χάθηκαν, πολλές από αυτές τις έδινε η ρωσική ομοσπονδία.

Πολλά εργοστάσια επίσης έκλεισαν, υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Εν τω μεταξύ απαρχαιώθηκε ο εξοπλισμός της ΕΣΣΔ.

Η ουκρανική οικονομία κατάρρευσε μαζί με την ουκρανική κοινωνία. Και γι’ αυτό δεν φταίει μόνο η Δύση.

Πράκτορες από τις ΗΠΑ ελέγχουν υπηρεσίες στην Ουκρανία. Η χώρα έχει μεταβληθεί σε αποικία.

Η ρωσική γλώσσα δεν υπάρχει στα σχολεία. Οι ρωσόφωνοι της Ουκρανίας καταπιέζονται, αυτό είναι δεδομένο. Υπάρχουν ντοκουμέντα.

Η τωρινή ηγεσία της Ουκρανίας δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του ουκρανικό λαού. Η Κριμαία πήρε την απόφασή της να είναι στη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014.

Στόχος τους είναι η αντιπαράθεση με την Ρωσία. Λένε ότι μπορούν να κρατήσουν τους Ρώσους στον Ντονμπάς απομονωμένους, θέλουν να τους περιορίσουν. Και με την υποστήριξη της Δύσης νομίζουν ότι μπορούν να αντιπαρατεθούν στη Ρωσία. Θέλουν να αποκτήσουν και πυρηνικά.

Θέλουν να φέρουν την Ευρώπη σε αποσταθεροποίηση. Διαβλέπουμε ότι η Δύση εφοδιάζει την Ουκρανία με όπλα. Εχουν αναπτυχθεί και ΝΑΤΟΙΚΑ αποσπάσματα.

Ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας είναι ανοιχτός για τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και επιτρέπει την κατασκοπεία της Ουκρανίας. Χρησιμοποιούνται και τα λιμάνια της μαύρης θάλασσας.

Ηθελαν το ίδιο και στην Κριμαία αλλά εκεί ο λαός τους είπε όχι. Οι Ουκρανοί θέλουν να τα ξεχάσουν όλα αυτά.

Μία χώρα δεν μπορεί να είναι ασφαλής σε βάρος άλλης χώρας. Η ενίσχυση της άμυνας του Κιέβου δεν πρέπει να στρέφεται κατά της Ρωσίας.

Ολα τα κράτη που έγινε τελευταία μέλη του ΝΑΤΟ οι Αμερικανοί τα χρησιμοποίησαν για αντιρωσικές πολιτικές. Το ΝΑΤΟ έχει θέση προϋποθέσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Και παρά τις διαβεβαιώσεις, οι κεντρικές και ανατολικές χώρες του ΝΑΤΟ απέκτησαν τη δυνατότητα να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτές οι χώρες έχουν τα δικά τους κόμπλεξ. Και εκμεταλλεύτηκαν την καλή μας θέληση.

Το 2000 όταν ο Κλίντον ήρθε στη Μόσχα πόσοι Αμερικανοί τον ρώτησαν για την επέκταση του ΝΑΤΟ; Τον ρώτησα και εγώ. Τότε παρείχαν υποστήριξη σε τρομοκράτες στο Β. Καύκασο. Και ρώτησα γιατί θέλετε να μας στριμώξετε τόσο πολύ; Μου απάντησε ότι δεν θέλουμε να βλέπουμε μία τόσο μεγάλη χώρα όπως η Ρωσία δίπλα στην Ευρώπη.

Ενισχύουν οι δυτικοί τη στρατιωτική υποδομή της Συμμαχίας. Εχει χαθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Στη Ρουμανία ανέπτυξαν όπλα επίθεσης, κρούσης. Συνεχώς επεκτείνονται.

Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί απόφαση για περαιτέρω επέκταση προς ανατολάς. Το ξέρουμε. Υπάρχει πιθανότητα επίθεσης κατά της Ρωσίας.

Αν οι πρόγονοί μας τα άκουγαν αυτά, δεν θα τα πίστευαν. Ούτε οι Ουκρανοί το θέλουν. Δεν θέλουν να βλέπουν όπλα του ΝΑΤΟ στη χώρα τους και κατασκοπευτικά αεροσκάφη στον αέρα.

Ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε με την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία έχει ευθύνες για την παγκόσμια ασφάλεια. Θέλαμε εγγυήσεις γραπτές αλλά μας είπαν ότι μόνο τα μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να έχουν. Οι προτάσεις μας δεν εισακούστηκαν. Εφεραν τη συζήτηση σε άλλα θέματα πέρα από το κύριο.

Προτείναμε τη μη εγκατάσταση επιθετικών όπλων στα σύνορα της Ρωσίας. Μας λένε όμως τα ίδια. Οτι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να ενισχύει την ασφάλειά του και μας εκβιάζουν με κυρώσεις. Η Ρωσία όμως είναι ισχυρή και σύγχρονη. Οι κυρώσεις δεν θα συγκρατήσουν την ανάπτυξη της χώρας μας.

Θέλουν να πλήξουν τα συμφέροντά μας. Από τις ΗΠΑ δεν έχουμε καμία απάντηση. Και σχεδιάζουμε να δράσουμε.

Στο Ντονμπάς το Κίεβο δεν θέλει να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ. Θέλουν πόλεμο με θύματα. Βομβαρδίζουν οικισμούς στο Ντονμπάς, αμάχους, γέρους, γυναίκες, παιδιά.

Πως μπορούν οι δυτικοί να το ανέχονται αυτό; Οι Ρωσόφωνοι δεν θέλουν να υποστηρίξουν το πραξικόπημα του 2014.

Καταπατώνται τα δικαιώματά τους, τους απαγορεύουν να μιλούν τη ρωσική γλώσσα.

Η ιδέα του επιθετικού καθεστώτος είναι ίδια, αφού υφάρπαξε την εξουσία το 2014. Δεν έχουν άλλο τρόπο πέρα της βίας.

Αναγνωρίζω την ανεξαρτησία τη λαική δημοκρατία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Θα υπογράφω και σύμφωνα φιλίας..

Εχω την υποστήριξη όλων των λαών της Ρωσίας!

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

six + seventeen =