seismos-nafpaktos

14:57: Με τον Νίκο Δένδια επικοινώνησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Mετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Ελασσόνα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΤουρκίαςΜεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε συμπαράστασή του προς τον ελληνικό λαό. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με τον Νίκο Δένδια και αφού του εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του μετά τον σεισμό τόνισε ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα αν χρειαστεί».

Επίσης, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε την απόλυτη ετοιμότητα της Τουρκίας να συντρέξει άμεσα τις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών για την παροχή κάθε απαραίτητης βοήθειας.

14:41. Κατέρρευσε εκκλησία στο Μεσοχώρι

Yλικές ζημιές και αναστάτωση προκάλεσε ο σεισμός των 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα. Tο Μεσοχώρι και το Δαμάσι είναι τα δυο χωριά που σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές από τον σεισμό που «χτύπησε» τη Θεσσαλία και είχε επίκεντρο την Ελασσόνα και τον Τύρναβο. Από τον σεισμό στο Δαμάσι Ελασσόνας έπεσε μεσοτοιχία σε σχολείο αλλά τα παιδιά είχαν προλάβει να βγουν.

Στο Μεσοχώρι, μία εκκλησία κατέρρευσε και μια γυναίκα κατάφερε την τελευταία στιγμή να βγει από το σπίτι της ενώ ο ηλικιωμένος σύζυγός της εγκλωβίστηκε και εκείνη ειδοποίησε τις Αρχές για τον απεγκλωβισμό του. Ο άνδρας εντοπίστηκε ζωντανός και θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

13:49. Λέκκας: Ήταν πολύ μεγάλος σεισμός, να παραμείνει έξω ο κόσμος

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι σεισμολόγοι την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην Ελασσόνα. Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού ίδιου μεγέθους με τον σημερινό των 6 ρίχτερ προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί. Μάλιστα ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία. Επίσης, πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και μείνει έξω από τα σπίτια του για κάποιες ώρες. Στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών μαζί με κλιμάκια μηχανικών ετοιμάζονται να μεταβούν στην περιοχή.

Το μέγεθος του σημερινού σεισμού στην περιοχή της Ελασσόνας (6 Ρίχτερ) βρίσκεται στο όριο, περίπου, των σεισμών που εκδηλώνονται στη συγκεκριμένη περιοχή, δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης.

«Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ. «Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό», σημείωσε ο κ. Σκορδίλης και σημείωσε πως «υπήρξαν και αρκετοί μετασεισμοί με αρκετά μεγάλα μεγέθη, γεγονός που είναι λογικό». Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ, ο μεγαλύτερος -μέχρι στιγμής- μετασεισμός έγινε στις 12.34 και το μέγεθός του ήταν 4,8 Ρίχτερ.

Όπως τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας το βάθος του επίκεντρου του σεισμού ήταν πολύ μικρό ( 7,8 χλμ σύμφωνα με το Γεωδυναμικο ) για αυτό έγινε αισθητός σε όλη τη Θεσσαλία, την Αθήνα αλλά και μέχρι τα Σύνορα. Ο κ Λέκκας συνέστησε να μην λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία στη Θεσσαλία και να παραμείνει ο κόσμος για λίγες ώρες έξω από τα σπίτια του. Σύμφωνα με τον κ Λέκκα ήταν ένας πολύ μεγάλος σεισμός. Για πολύ μεγάλο σεισμό μίλησε στο ΑΠΕ και ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη φάση μελετάμε την εξέλιξη του φαινομένου συνιστώντας την προσοχή των κατοίκων της περιοχής».

13:21. Πανικός στους δρόμους της Λάρισας από τον σεισμό – Κατέρρευσε σπίτι στο Μεσοχώρι

Ο κόσμος στα χωριά και τις πόλεις έχει βγει στον δρόμο, υπάρχει ανησυχία λόγω και των συνεχών μετασεισμών. Σύμφωνα με το larissanet.gr, υπάρχουν μικρές υλικές ζημιές σε κτίρια στη Λάρισα.

Η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήση για κατάρρευση σπιτιού στο Μεσοχώρι Ελασσόνας όπου έχει εγκλωβιστεί ένας ηλικιωμένος με αναπηρία. Η σύζυγός του πρόλαβε να βγει από το κτίριο πριν την κατάρρευση. Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής και σύμφωνα με τον δήμαρχο Ελασσόνας κ. Νίκο Γάτσα, λίγο μετά τις 13.00 ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού του άνδρα. Στον Τύρναβο κατέρρευσαν επίσης κάποια ακατοίκητα σπίτια.

Πληροφορίες μιλούν και για την κατάρρευση τοίχου σε σχολείο στο Δαμάσι Λάρισας. Την ώρα του σεισμού δεν υπήρχαν μαθητές στο σχολικό κτίριο.

Αυτήν την ώρα κλιμάκια των αρχών βρίσκονται στους δρόμους για έλεγχο και περιπολίες σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

13:05

Με δηλώσεις του, ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, σημειώνει ότι στον χορό των μετασεισμών θα ζει τους επόμενους μήνες η Θεσσαλία.

Όπως είπε ο καθηγητής στο ethnos.gr, το επίκεντρο του σεισμού στον Τύρναβο είναι της τάξης των 6 Ρίχτερ και είναι ο κύριος σεισμός γιατί το μέγεθος είναι κοντά στο μέγιστο δυναμικό που έχει η περιοχή. «Η σεισμική ακολουθία θα είναι μεγάλη. Φυσικά και ανησυχούμε και για το τώρα και τις βλάβες που έχει προκαλέσει αλλά και για το μετά. Θα κρατήσει πολύ αυτή ιστορία και θα έχουμε μετασεισμούς για μήνες».

Όπως εξήγησε ο κ.  Παπαχάζος, ήταν ένα πολύ ισχυρός σεισμός και σε ένα γνωστό ρήγμα (ρήγμα Τηρνάβου), ο οποίος έχει εξαντλήσει το δυναμικό του συγκεκριμένου σημείου. «Έχει δώσει και στο παρελθόν σε παλιούς γεωλογικούς χρόνους σε χιλιάδες χρόνια τέτοια Ρίχτερ» πρόσθεσε ο κ. Παπαζάχος.

12:53

12:49

Mιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε πως ο σεισμός «έγινε αισθητός στη μισή χώρα», ενώ πρόσθεσε πως «δεν υπήρχε ιδιαίτερη προσεισμική δραστηριότητα».

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, οι πολίτες της Λάρισας και των Τρικάλων βγήκαν στους δρόμους.

Ο Δήμαρχος Ελασσώνας, Νίκος Γάτσας, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι έχει δώσει ήδη εντολή να ξεκινήσουν έρευνες για τυχόν ζημιές σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτίρια, με τον ίδιο να προσθέτει στο ΣΚΑΪ πως έχουν αποχωρήσει ομαλά οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί από τα σχολικά κτίρια. 

«Ήταν πολύ έντονο το φαινόμενο, αλλά έχω γυρίσει τη μισή πόλη και δε θα έχουμε ιδιαίτερες ζημιές», πρόσθεσε.

12:43

Ο σεισμός έβγαλε έξω από τα σπίτια τους, τους κατοίκους στη Λάρισα. Από τον σεισμό, που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Θεσσαλονίκη, έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές στην Ελασσόνα, όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες.

Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 7,8 χιλιομέτρων, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται 16 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Ελασσόνας. Τρία λεπτά αργότερα, έγινε και δεύτερος ισχυρός σεισμός μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 7 χιλιόμετρα δυτικά νοτιοδυτικά της Ελασσόνας.

12:31

Το επίκεντρο εντοπίζεται 24 χλμ βορειοδυτικά της Λάρισας, 20 χλμ νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και μόλις 10 χλμ από τον Τύρναβο. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 5,9 Ρίχτερ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 12:19, σημειώθηκε νέος σεισμός με ένταση 4,6 Ρίχτερ λίγα χιλιόμετρα βορειότερα.

Περισσότερα σε λίγο…

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

9 − 1 =