Σαν σήμερα: Τσερνόμπιλ, το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην Ιστορία

26 Απριλίου: Ο αντιδραστήρας Νο4 του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ εξερράγη λίγο πριν ξημερώσει. Η έκρηξη προκάλεσε «τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας», όπως τη χαρακτήρισε ο ΟΗΕ.

Ήταν ξημέρωμα στις 26 Απριλίου του 1986, όταν ο πυρηνικός αντιδραστήρας Νο4 του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία εξερράγη, απελευθερώνοντας ραδιενεργά ισότοπα στην ατμόσφαιρα που ακόμα υπάρχουν και δείχνουν ότι 35 χρόνια μετά η καταστροφή συνεχίζεται!

Από το δυστύχημα πέθαναν αμέσως 2 από τους εργαζόμενους στο σταθμό. Τους επόμενους τέσσερις μήνες πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος, ενώ διαπιστώθηκαν 19 ακόμη θάνατοι ως το 2004 από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα που προκλήθηκαν από τη θερμότητα. Επίσης υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τη ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το δυστύχημα.

Η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα που ενημέρωσε τον κόσμο για την καταστροφή, αφού αρχικά η Σοβιετική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να κρατήσει μυστική την έκρηξη στο Τσερνόμπιλ .

Η ποσότητα ραδιενέργειας που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα είναι σχεδόν 200 φορές μεγαλύτερη από τη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε από τις δύο ατομικές βόμβες του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα μαζί!

Το Πριπιάτ, η κοντινότερη πόλη, εκκενώθηκε δύο μέρες μετά την καταστροφή, όταν πολλοί άνθρωποι είχαν ήδη εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Η ραδιενεργή βροχή έφτασε μέχρι την Ιρλανδία. Η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Ρωσία ήταν οι χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο, αφού απορρόφησαν το 63% της ρύπανσης από το ατύχημα.

Τα ζώα που ζουν μέσα στην αποκλεισμένη ζώνη 30 χιλιομέτρων γύρω από το Τσερνόμπιλ έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, αυξημένες γενετικές μεταλλάξεις και χαμηλό ποσοστό γεννήσεων.

Περίπου 5 εκατ. άνθρωποι ζουν ακόμα σε περιοχές εκτεθειμένες σε ραδιενέργεια, ενώ κάποιος μπορεί να ταξιδέψει στην αποκλεισμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ! Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές στην εγκαταλελειμμένη πόλη του Πριπιάτ! Να σημειώσουμε, τέλος, πως οι υπόλοιποι τρεις αντιδραστήρες του εργοστασίου λειτούργησαν για τα επόμενα 13 χρόνια!

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Γαλακτίτης: Το λευκόνευρο αγκάθι της Μεσογείου

Galactites tomentosus Moench Γαλακτίτης ο εριώδης Συνώνυμα: Galactites elegans Nyman              ...
00:10:55

Σπύρος Μιχαλακάκης στη NTV: «Υπαρξιακό ζήτημα για την Ελλάδα η ενεργειακή ακρίβεια»

Σφοδρή κριτική στην ακολουθούμενη ενεργειακή πολιτική άσκησε ο πρώην...

Το ΠΑΣΟΚ «κλείνει το μάτι» στην ΕΛ.Α.Σ.: Ανοίγει η συζήτηση για κεντροαριστερό μέτωπο μετά τις κάλπες

Σε τροχιά συζήτησης περί μετεκλογικών διεργασιών και αναζήτησης προοδευτικών...

Σατιρικό… «καρφί» των Ελευθέρων Κυθήρων για τα έργα και τις υποδομές

Σε ρυθμούς πολιτικής σάτιρας εισήλθε η επικαιρότητα στα Κύθηρα,...

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 5,2% ο πληθωρισμός τον Μάιο – «Φωτιά» σε καύσιμα, ενοίκια και βασικά είδη διατροφής

Μικρή υποχώρηση παρουσίασε ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού στη...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img