xrei-covid-19

Ρύθμιση «ανάσα» για όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν οι πληττόμενοι από την πανδημία στο Δημόσιο σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το σχέδιο, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στους εκπροσώπους των θεσμών κατά την επόμενη αξιολόγηση αλλά θα «κλειδώσει» εντός του φθινοπώρου, εξετάζεται να μην περιλαμβάνει μόνο τα χρέη της υγειονομικής κρίσης αλλά το σύνολο των οφειλών, όπως για παράδειγμα είναι ο ΕΝΦΙΑ, που βαρύνουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί τους τελευταίους 14 μήνες. Με την υλοποίηση της ρύθμισης, θα ολοκληρωθούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στο μέτωπο της πανδημίας και θα κλείσει ο κύκλος των μέτρων που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020.

Στην κυβέρνηση, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους -που μόνο στην εφορία έχει ξεπεράσει τα 108 δισ. ευρώ- αλλά και τις δυσκολίες που θα έχουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους από το 2022 και μετά, όταν θα πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνουν τον «λογαριασμό» της πανδημίας, τόσο τα χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία όσα και τα ποσά από τις επιστρεπτέες προκαταβολές των επτά κύκλων που πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο, εξετάζουν με προσοχή τα επόμενα βήματά τους, καθώς επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των δανειστών για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, χωρίς να προκαλέσουν αντιδράσεις.

Οφειλές ύψους 7 δισ. ευρώ

Κατά τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, μόνο οι οφειλές της συγκεκριμένης περιόδου υπολογίζονται σε 7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2 δισ. είναι απλήρωτοι φόροι και εισφορές και περίπου 5 δισ. ευρώ τα ποσά των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, που πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο. Με το υφιστάμενο καθεστώς, όλες αυτές οι οφειλές θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2022.Οι απλήρωτοι φόροι έχουν έναν ορίζοντα αποπληρωμής από 24 έως και 48 μήνες, ενώ οι επιστρεπτέες προκαταβολές θα αποπληρωθούν σε 60 μηνιαίες δόσεις μέχρι και το τέλος του 2026.

Όπως εκτιμάται, η ρύθμιση των φοροχρεών του πρώτου lockdown ύψους 1 δισ. ευρώ, που «πάγωσαν» έως το τέλος του 2021 και μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση που έχει ανακοινωθεί, δεν θα βοηθήσει ουσιαστικά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα  και για αυτόν τον λόγο έχει ωριμάσει η απόφαση  για πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις. Παράλληλα, οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι μόνο το 2020, αγγίζουν τα 5,7 δισ. ευρώ και όπως  λένε οι εκπρόσωποι της αγοράς, η ρύθμιση που έχει εξαγγελθεί δεν φθάνει αφού κάθε μήνα οι υποχρεώσεις τρέχουν.

Το βασικό σενάριο

Στο οικονομικό επιτελείο, προσανατολίζονται να ανοίξει η περίμετρος των οφειλών που έγιναν ληξιπρόθεσμες εν μέσω πανδημίας και με τα σημερινά δεδομένα, θα μπορούσαν να ρυθμιστούν σε 24 άτοκες ή 48 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Με χιλιάδες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και να βλέπουν με αβεβαιότητα την επόμενη ημέρα, εξετάζεται το σενάριο να ρυθμιστούν περισσότερες φορολογικές οφειλές που γεννήθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2020, όπως ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ που δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά. Αντίστοιχα, θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που επίσης διογκώνονται μήνα με τον μήνα.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν, ότι θα «επιχειρηθεί να εξασφαλιστεί ένας μεγαλύτερος αριθμός δόσεων που θα εξασφαλίσει τη συναίνεση των θεσμών» και προσθέτουν ότι υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, με δεδομένο ότι η όποια συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου έτους.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 + two =