φωτ. αρχείου

Μετά από μια νύχτα κόλασης φωτιάς στα μέτωπα της Αττικής, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα ρίχτηκαν με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη για να ανακόψουν τη μανία της φωτιάς που καίει στα Δερβενοχώρια. Οι πυροσβέστες προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανακόψουν την πορεία της προς την Μάνδρα Αττικής.

Καλύτερη η εικόνα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Σαρωνίδα και Λουτράκι, οι οποίες ωστόσο συνεχίζουν να μαίνονται.

Στα Δερβενοχώρια το μέτωπο της φωτιάς εξαπλώθηκε, το βράδυ πολύ γρήγορα σε αμιγώς δασική περιοχή και πέρασε το κανάλι του Μόρνου φτάνοντας στα εργοστάσια ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ. Τελικά αναχαιτίστηκε βόρεια από το λατομείο Κεραμύδια. Η προσπάθεια συνεχίστηκε τη νύχτα και εστιάστηκε για να μην ανοίξει πλευρικά και ιδιαίτερα ανατολικά προς Πάρνηθα. Με το πρώτο φως επιχειρούν ένα S-64, 2 CL-415, 2 CL-215 και 2 Air Tractors στο πρώτο κύμα και 3 S-64 στο δεύτερο.

Σύμφωνα με δήμαρχο Τανάγρας, Βασίλη Περγάλια στα Δερβενοχώρια δεν κινδυνεύουν οικισμοί, ωστόσο η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική λόγω του σύννεφου από καπνό που έχει τυλίξει την περιοχή. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά μέχρι την κατάσβεση.

Αναζωπύρωση σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στην πυρκαγιά στο Λουτράκι, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αγ. Χαραλάμπους. Οι φλόγες κινούνται σε πευκόφυτο λόφο, κοντά σε οικισμό.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός έδωσε την εικόνα στα μέτωπα της πυρκαγιάς. «Πρώτη προτεραιότητα ήταν και παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και φυσικά η προστασία των κρίσιμων δημοσίων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στα Δερβενοχώρια βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα μεσάνυχτα εκδόθηκε από το 112 δεύτερο προειδοποιητικό μήνυμα προς τους κατοίκους της περιοχής των Δερβενοχωρίων πλησίον του καναλιού του Μόρνου και τους ενημέρωσε για την πυρκαγιά στην περιοχή τους.

Στην περιοχή επιχειρούν 140 πυροσβέστες, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνίδας, όπως είπε, αντιμετωπίστηκαν πολλές ενεργές εστίες. Αυτή τη στιγμή συνεχίζουν να επιχειρούν σε διάσπαρτες καύσεις 230 πυροσβέστες, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 76 οχήματα και από αέρος επιχειρούν τρία ελικόπτερα, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα δύο.

Στο Καπαρέλι Βοιωτίας η πυρκαγιά είναι σε ύφεση, σημείωσε ο Γ. Αρτοποιός. Στην Καλλιθέα Λουτρακίου αντιμετωπίζονται διάσπαρτες εστίες και συνεχίζουν να επιχειρούν 120 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και έχουν κινητοποιηθεί τέσσερα ακόμη αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Σχεδόν σε όλες τις πυρκαγιές συνδρομή παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, το ΕΚΑΒ, εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας και υδροφόρες των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας και του Λουτρακίου έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες και η καταγραφή τους θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς» κατέληξε ο Γ. Αρτοποιός.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, το μέτωπο της φωτιάς κοντά στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας είναι τεράστιο ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις όλο το βράδυ έδωσαν τιτάνιες προσπάθειες να μην πλησιάσει εργοστάσιο τσιμεντοβιομηχανίας στην περιοχή της Μάνδρας. Το τεράστιο μέτωπο της πυρκαγιάς επεκτείνεται πολλά χιλιόμετρα από τα δεξιά προς τα αριστερά ενώ το ανησυχητικό είναι ότι όσο περνάει η ώρα οι άνεμοι δυναμώνουν.

Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί με πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού. Η φωτιά πέρασε από την απέναντι κορυφογραμμή με κατεύθυνση προς τη Μαγούλα. Η νύχτα έγινε μέρα καθώς όλα τα βουνά έχουν κυκλωθεί από τη φωτιά. Ισχυροί άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν στην περιοχή.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 + 7 =