γιαννης κορωναιος

-Κύθηρα. Στην απογραφή του 2011 είχαν καταγραφεί 4.041 κάτοικοι. Το 2021 έπεσαν στους 3.659 (μείωση περίπου 9%, η μεγαλύτερη τα τελευταία 40 χρόνια). Δεν έχουν γίνει γνωστά στοιχεία για την ηλικιακή κατανομή του πληθυσμού, αλλά κανείς δεν αμφιβάλει ότι ο πληθυσμός γερνάει (οι όποιες αμφιβολίες αφορούν την ακρίβεια της απογραφής)… Οι μαγαζάτορες δηλώνουν ότι δεν βρίσκουν προσωπικό για τις επιχειρήσεις τους, ιδιαίτερα νέους. Οι εργάτες γης και οι εξειδικευμένοι τεχνίτες μειώνονται. Οι αγρότες αγωνιούν γιατί τον Νοέμβρη δεν θα βρίσκουν εργατικά χέρια για να μαζέψουν τις ελιές (και προβλέπεται μεγάλη παραγωγή για εφέτος).

-Κύθηρα. Την περασμένη Τετάρτη 17/8 κατέφθασαν τρία σκάφη με περίπου 240 παράτυπους μετανάστες. Προσπάθησα και εγώ να βοηθήσω προκειμένου να τύχουν αξιοπρεπούς διαμονής μέχρι να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές στην ηπειρωτική χώρα. Τους επισκέφθηκα και στον χώρο προσωρινής διαμονής τους στο κάμπινγκ του Καψαλίου. Ήταν άνδρες οι περισσότεροι, νέοι, ντυμένοι αξιοπρεπώς και με ευγενική συμπεριφορά. Μετά από τρεις ημέρες μεταφέρθηκαν στον προβλεπόμενο προορισμό τους.

-Κύθηρα. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας (με επικεφαλής ορισμένους δραστήριους εθελοντές) στάθηκε αλληλέγγυα στους μετανάστες, τους βοήθησε, φρόντισε για την αξιοπρεπή διαμονή και διατροφή τους. Από τη δημοτική αρχή μόνος παρών, και πολύ αποτελεσματικός, ο αντιδήμαρχος κ.Κατσανεβάκης. Ο Δήμαρχος ήταν στα Αντικύθηρα και προφανώς δεν αξιολόγησε το γεγονός ως ιδιαίτερα σημαντικό για να επιστρέψει…

Ορισμένοι κάτοικοι αλλά και παραθεριστές αναρωτήθηκαν γιατί δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική προκειμένου τα Κύθηρα και η «πεινασμένη» για εργατικά χέρια Ελλάδα (μόνο στον τουρισμό εκτιμάται ότι χρειαζόμασταν φέτος επιπλέον 50.000 εργαζόμενους) να επιλέξουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους και να δώσουν ευκαιρίες διαμονής και απασχόλησης σε έναν αριθμό νέων μεταναστών (πολύ περισσότερο αν είναι οικογενειάρχες με παιδιά που θα φοιτήσουν στα σχολεία της επαρχίας που μαραζώνουν και συρρικνώνονται)…

-Κύθηρα. Οι πολίτες που εξέφρασαν με πολλούς τρόπους την αλληλεγγύη τους στους μετανάστες, προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους. Αυτοί που αντέδρασαν ασπάζονται ακροδεξιές αντιλήψεις ή είναι «γλύφτες» της εξουσίας. Υπήρξαν αναρτήσεις τύπου «θέλατε να τους βάλετε και στα σχολεία μας όλοι εσείς», «αναρχοάπλυτοι», «λάθρο» και άλλοι που μιλούσαν για «κατ’επίφαση ανθρωπιστές». Έχει ενδιαφέρον και μια ανάρτηση του Δημάρχου κ.Χαρχαλάκη ο οποίος δηλώνει μεταξύ άλλων ότι «Εμείς ως Δημοτική Αρχή ΔΕΝ θα επιτρέψουμε να γίνουν τα Κύθηρα αποθήκη ψυχών».

Κάποιοι αναρωτήθηκαν τι θα γινόταν αν ανάμεσα στους μετανάστες βρισκόταν κάποιος που παίζει καλό μπάσκετ (σαν τον Γιάννη Αντετοκούμπο), πετάει μακριά το ακόντιο (σαν την Ελίνα Τζένγκο), σηκώνει πολλά βάρη (σαν τον Κάχι Καχιασβίλι) κλπ. Εγώ αναρωτιέμαι αν υπήρχε κάποιος που θα μπορούσε να συνεχίσει το έργο του Θωμά (που έχει χτίσει δεκάδες σπίτια), του Τόνι (που καθαρίζει χωράφια και μαζεύει ελιές), του Ανδρέα (καταπληκτικός υδραυλικός), της Νίνα (που φροντίζει ηλικιωμένους) κλπ.

Όσοι σε κάθε περιστατικό με παράτυπους μετανάστες βλέπουν πρόβλημα, πιστεύω ότι ανήκουν στο χθες. Όσοι βλέπουμε έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής και ευκαιρίες για έξυπνες λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα, πιστεύω ότι υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον.

Σαφώς η λύση δεν είναι «ανοιχτά σύνορα» και «ελάτε όλοι στην Ελλάδα και την Ευρώπη». Κάτι τέτοιο δεν είναι βιώσιμο, ούτε είναι αποδεκτό από τις τοπικές κοινωνίες. Ούτε όμως η «Ευρώπη-φρούριο» είναι λύση. Ούτε μπορούμε, ούτε είναι αποτελεσματικό να υψώσουμε φράκτες γύρω-γύρω στην Ευρώπη. Πολύ περισσότερο δεν είναι αποτελεσματικά μέτρα σαν το υπέρχαζό «πλωτό φράγμα» μήκους 2,7 χλμ που αγόρασε η κυβέρνηση μας για να αποτρέψει το μεταναστευτικό κύμα! Ακριβώς το ότι οι μετανάστες φθάνουν με άνεση στα Κύθηρα, αποδεικνύει πόσο λάθος (και πόσο ακριβό…) ήταν και αυτό το μέτρο!

Ίσως τώρα είναι η ώρα να ξανασυζητήσουμε το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής χωρίς ακραίες διαιρέσεις και υψιπετείς βλακείες. Τα Κύθηρα, όπως η Ελλάδα, όπως η Ευρώπη, είναι μέρη ενός παγκοσμίου συστήματος. Όσοι πιστεύουν ότι η λύση είναι να κλειστούμε στο καβούκι μας, απλά κάνουν push back στην λογική. Ας τους απομονώσουμε…

Δημιουργός του άρθρου:

Δημοσιογράφος

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eighteen − fourteen =