prosorina-pago

Διορία ενός μήνα δίνει στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, προκειμένου να προσκομίσει την προβλεπόμενη από τον νόμο δημοσιοποίηση των αποφάσεων για τις 4 πρώτες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που αυτή (η Ρ.Α.Ε.) εξέδωσε για το νησί των Κυθήρων. Αν η διορία εκπνεύσει δίχως την προσκόμιση των σχετικών αποδεικτικών στοιχείων, οι 4 άδειες παραγωγής μπορούν να κριθούν ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΕΣ σύμφωνα με πάγια νομολογία του ΣτΕ.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών στο οποίο προσέφυγαν σύλλογοι και πολίτες των οποίων τις ενδικοφανείς προσφυγές κατά των αδειών απέρριψε η Ρ.Α.Ε., έκρινε πως έχει ανακύψει αμφιβολία ως προς το αν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει δημοσιεύσει -ως όφειλε σύμφωνα με τον νόμο- πέραν από την ιστοσελίδα της “ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ” και στην επίσημη ιστοσελίδα της καθώς και στον ημερήσιο τύπο τις δοθείσες άδειες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (εφημερίδα πανελλαδικής εμβέλειας).

Δελτίο Τύπου για την παραπάνω εξέλιξη, εξέδωσε η Κίνηση Πολιτών Κυθήρων – Dynamo Kythira:

«ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ‐ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών πρόσφατα συνεδρίασε και εξέδωσε προσωρινές αποφάσεις (αρ.1092‐1093‐1094‐1095) σχετικά με τις 4 πρώτες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έδωσε η Ρ.Α.Ε για το νησί των Κυθήρων, οι οποίες είναι:

  1. H άδεια παραγωγής 130/2020 στην εταιρεία ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΥΡΙΤΙΟΥ Α.Ε συμφερόντων
    του ομίλου Κοπελούζου στη θέση ΦΟΙΝΙΚΙΕΣ για 15 ανεμογεννήτριες ισχύος 2 μεγκαβάτ
    έκαστη και συνολικού ύψους 100 μέτρων

  2. H άδεια παραγωγής 131/2020 στην εταιρεία ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΥΡΙΤΙΟΥ Α.Ε συμφερόντων
    του ομίλου Κοπελούζου στη θέση ΜΕΡΜΗΓΚΑΡΗΣ για 15 ανεμογεννήτριες ισχύος 2
    μεγκαβάτ έκαστη και συνολικού ύψους 100 μέτρων

  3. H άδεια παραγωγής 249/2020 στην εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε στη θέση ΚΡΟΤΗΡΙΑ‐
    ΚΕΦΑΛΟΒΟΥΝΙ ‐ΠΥΡΓΟΣ (μεταξύ Αρωνιαδίκων και Μυλοποτάμου)για 16
    ανεμογεννήτριες ισχύος 3 μεγκαβάτ έκαστη και συνολικού ύψους 150 μέτρων

  4. H άδεια παραγωγής 250/2020 στην εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε στη θέση ΚΡΟΤΗΡΙ‐
    ΚΕΦΑΛΑΚΙΑ (μεταξύ Τριφυλλιανίκων και Αγ.Πελαγίας)για 14 ανεμογεννήτριες ισχύος 3
    μεγκαβάτ έκαστη και συνολικού ύψους 150 μέτρων

Για τις άδειες αυτές κατατέθηκαν στην Ρ.Α.Ε ενδικοφανείς προσφυγές (αιτήσεις αναθεώρησης) τις οποίες και απέρριψε οπότε οι προσφεύγοντες σύλλογοι και πολίτες συνέχισαν καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης των πράξεων αυτών στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Σύμφωνα λοιπόν με το σκεπτικό του δικαστηρίου, οι δοθείσες από την Ρ.Α.Ε άδειες παραγωγής οφείλουν να δημοσιεύονται πέραν της ιστοσελίδας της ΔΙΑΥΓΟΙΑΣ και στην επίσημη ιστοσελίδα της Ρ.Α.Ε καθώς και τον ημερήσιο τύπο κατά το πλήρες περιεχόμενό τους, ώστε να διασφαλίζεται η δημοσιοποίηση τους προς το ενδιαφερόμενο κοινό.

Στην περίπτωση των αδειών αυτών ανακύπτει αμφιβολία ως προς την δημοσίευσή τους στην
επίσημη ιστοσελίδα της Ρ.Α.Ε και σε εφημερίδα πανελλαδικής εμβέλειας και κατά πάσα
πιθανότητα ποτέ δεν έγινε. Το δικαστήριο δίνει στην Ρ.Α.Ε προθεσμία ενός μηνός προκειμένου να αποδείξει ότι έγινε η προβλεπόμενη από τον νόμο δημοσιοποίηση των αποφάσεων αυτών. Σε διαφορετική περίπτωση οι 4 άδειες παραγωγής μπορούν να κριθούν ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΕΣ σύμφωνα με πάγια νομολογία του ΣτΕ.

Είναι μια απόφαση που επιβεβαιώνει τον αγώνα του νησιού. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τόσο την τήρηση της νομιμότητας όσο και την επικράτηση της λογικής μέσα σε όλο αυτό τον
παραλογισμό και την φρενίτιδα γύρω από τα ενεργειακά ζητήματα. Αναμένουμε με αγωνία την προσκόμιση των απαραίτητων αποδεικτικών από την Ρ.Α.Ε.

O μόνoς χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ!»

prosorina-pago

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eighteen − 11 =