agrotes

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς ανέφερε το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους Σερραίων αγροτών, ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ισχύουν και ότι εντός των επομένων ημερών, με τις ΚΥΑ που θα εκδοθούν, θα υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων, με στόχο να στηριχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πραγματικοί παραγωγοί. Την ίδια ώρα, έχουν φουντώσει τα σενάρια πως επίκεινται νέες ανακοινώσεις μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση, με τον Γιώργο Γεωργαντά να βρίσκεται σε ανοικτή επαφή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο τραπέζι εδώ έχει πέσει η επέκταση της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου σε όλους τους παραγωγούς και όχι μόνον στους συνεταιρισμένους, όπως έχει ανακοινωθεί. Το μέτρο βέβαια αυτό αν τελικώς επιλεγεί, λέγεται πως δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, όπως στο παρελθόν, αλλά θα είναι έκτακτο. Κάποια παρέμβαση τέλος ενδέχεται να γίνει και για τα λιπάσματα, αν έρθει και το ΟΚ από την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι επί Λιβανού στο ΥπΑΑΤ είχαν ανακοινωθεί τα πιο κάτω μέτρα:

  • Υπεγράφη, από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, η κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. «Οι αγρότες μας θα δουν το ποσό αυτό να συμψηφίζεται με τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία διακοπή ρεύματος πριν την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.
  • Για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα καλυφθεί το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις, μέτρο το οποίο θα εξειδικευτεί με σχετική απόφαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • Μειώνεται ο ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, ενώ ενισχύονται οι κτηνοτρόφοι με επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022, με το ύψος της ενίσχυσης να εκτιμάται ότι φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ.
  • Μειώνεται μόνιμα το ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%, μια παρέμβαση ύψους 20 εκατ. ευρώ.
  • Εντάσσεται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο η μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022, μία παρέμβαση ύψους 8 εκατ. ευρώ. Αυτό το μέτρο θα εξειδικευτεί με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
  • Αυξάνεται κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για τη μεταφορά ζωοτροφών, δηλαδή κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
  • Άμεση έκδοση της ΚΥΑ από το υπουργείο Οικονομικών ως προς την ήδη εξαγγελθείσα επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες που ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και σε όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Η νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Συνάντηση του ΥπΑΑΤ, Γ. Γεωργαντά με εκπροσώπους μπλόκων από τις Σέρρες

Συνάντηση με εκπροσώπους των μπλόκων Προμαχώνα και Λευκώνα Σερρών είχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κυρία Χριστιάνα Καλογήρου και ο Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, κ. Κώστας Μπαγινέτας.

Οι παραγωγοί του Νομού Σερρών έθεσαν στον ΥπΑΑΤ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα οποία έχουν ενταθεί λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ισχύουν και εντός των επομένων ημερών, με τις ΚΥΑ που θα εκδοθούν, θα υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων, με στόχο να στηριχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πραγματικοί παραγωγοί. Παράλληλα σημείωσε ότι οι έλεγχοι στην αγορά για τις ελληνοποιήσεις θα συνεχιστούν συστηματικά και θα εντατικοποιηθούν. Μετά από συζήτηση πλέον των δύο ωρών ο ΥπΑΑΤ, κ. Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζει με πράξεις τους αγρότες μας. Όπως στάθηκε στο πλευρό τους για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας και των φυσικών καταστροφών, έτσι και τώρα τους στηρίζει με συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Συζητούμε μαζί τους. Οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές για τους παραγωγούς μας.

Δημοσιογράφος: Πώς σχολιάζετε την παρουσία του κ. Τσίπρα στη Λάρισα;

Αν μη τι άλλο είναι ειρωνεία να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των αγροτών ο κ. Τσίπρας, όταν το μόνο που θυμούνται από αυτόν οι αγρότες είναι η βαριά φορολογία και η έλλειψη κάθε στήριξης».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

10 − five =