filoxenia-thessaloniki

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, ανακοίνωσαν τη συμμετοχή 100 νέων από την Αυστραλία, ηλικίας 18 και άνω, στην Καλοκαιρινή Κατασκήνωση που θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί από 9-20 Ιουλίου 2022 και μέρος της συμμετοχής των Ελληνοαυστραλών νέων θα καλυφθεί από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, να μάθουν περισσότερα σχετικά με τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και να γνωρίσουν την ελληνική κουζίνα. Επιπλέον, στις δραστηριότητες στην κατασκήνωση θα περιλαμβάνονται και ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία εντός και εκτός Θεσσαλονίκης (Βεργίνα, Νυμφαίο, Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού κ.ά.) μαθήματα παραδοσιακών χορών και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Επιπροσθέτως, οι νέοι που θα συμμετάσχουν στο 12ήμερο πρόγραμμα καλοκαιρινής κατασκήνωσης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εργασίες του 1ου Πανομογενειακού Ιατρικoύ Συνεδρίου που διοργανώνεται 15-17 Ιουλίου, την συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και μία μοναδική παράσταση-αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση με τίτλο «100 χρόνια Μπιθικώτσης 1922-2022» που επιμελήθηκαν τα δυο παιδιά του μεγάλου ερμηνευτή.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας, Βασίλης Παπαστεργιάδης, συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, αλλά και τον πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα, κ. Άρθουρ Σπύρου, για να συζητήσουν για την ξεχωριστή αυτή πρωτοβουλία. Στις συναντήσεις τους τονίστηκε πόσο σημαντικό είναι για τους Ελληνοαυστραλούς νέους να συμμετέχουν σε τέτοιους είδους πολιτιστικά προγράμματα που αφορούν την Ελλάδα μιας και βοηθούν τους νέους να έρθουν πιο κοντά και να κατανοήσουν την πατρίδα.

Σχετικά με το Καλοκαιρινό Πολιτιστικό Πρόγραμμα της κατασκήνωσης ο κ. Παπαστεργιάδης δήλωσε: «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να θέσουμε σε λειτουργία τον μηχανισμό για να δημιουργήσουμε τον χώρο να δημιουργηθούν νέοι ηγέτες στην κοινότητα μας.Αυτή η πρωτοβουλία θα ενδυναμώσει τον ενδιαφέρον τους για την Ελληνική γλώσσα και να αναπτύξει τις σχέσεις μεταξύ της Κοινότητας της Μελβούρνης και των φοιτητικών συμβουλίων. Το πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο για όλους τους νέους που διαμένουν σε κάθε γωνιά της Αυστραλία».

O γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης δήλωσε: «H Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας θα στηρίξει τη φιλοξενία νέων και νεανίδων από την Αυστραλία στο πρόγραμμα που διοργανώνουν η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και η Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης (ΧΑΝΘ).Στόχοι του προγράμματος είναι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό, η παρουσία των νέων στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο, η ανάπτυξη δεσμών με την μητέρα πατρίδα».

Μέρος του κόστους της Κατασκήνωσης θα καλυφθεί από κοινού από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που έχουμε την δυνατότητα να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Είναι πραγματικά μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για τις νέες γενιές να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Όταν συζητήσαμε με τον κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη σχετικά με την πρόταση να συμμετάσχουν οι νέοι της Κοινότητας σε αυτό το Καλοκαιρινό Πρόγραμμα, θεωρήσαμε ότι είναι πραγματικά μια εξαιρετική πρωτοβουλία. Προτείναμε, λοιπόν, να χρηματοδοτήσουμε μέρος της συμμετοχής τους, έτσι ώστε να δώσουμε την ευκαιρία σε αυτούς τους νέους να επισκεφθούν την Ελλάδα και να βελτιώσουν τη γνώση τους στην ελληνική γλώσσα».

Ο πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Άρθουρ Σπύρου, υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι αυτό το πρόγραμμα για τους νέους. «Είμαι ευγνώμων που η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας συνεργάζεται με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συμμετοχή των νέων Ελληνο-Αυστραλών σε αυτό το σπουδαίο πρόγραμμα. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες βοηθούν τους συμμετέχοντες να γνωρίσουν από κοντά τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας, να μάθουν καλύτερα την ελληνική γλώσσα και να ενδυναμώσουν τους ανθρώπινους δεσμούς με τους συνομήλικους τους στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα ενδυναμώνονται οι ανθρωποκεντρικοί δεσμοί αλλά και η φιλία μεταξύ των δύο χωρών καθώς αυτά τα δύο στοιχεία αποτελούν και το βασικό θεμέλιο της Ελληνο-Αυστραλέζικης κοινωνίας. Εύχομαι σε όλους τους συμμετέχοντες του προγράμματος να έχουν μία ευχάριστη εμπειρία κατά την διάρκεια της επίσκεψης τους στην Ελλάδα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ: 9-20 ΙΟΥΛΙΟΥ (12 ΗΜΕΡΕΣ)

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Θεσσαλονίκη και επισκέψεις σε Βεργίνα, Νυμφαίο, Δίον Ολύμπου και Καστοριά.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Νέοι ηλικίας από 18 χρόνων και άνω (θα πρέπει να έχετε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας μέχρι 8 Ιουλίου 2022).

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Για να δηλώσετε συμμετοχή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://bit.ly/3wEzBhX

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

19 − thirteen =