Αμετακίνητος στη θέση του και στις καταγγελίες για προνομιακή μεταχείριση συγκεκριμένων VIP ασθενών, την ώρα που κόσμος χρειάζεται και δεν βρίσκει ΜΕΘ COVID, εμφανίστηκε και σήμερα ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Όπως είπε, πάνω από 120 ασθενείς είναι σήμερα εκτός ΜΕΘ και πρόσθεσε πως για κάθε έναν από αυτούς θα έπρεπε να έχει γίνει εισαγγελική παραγγελία. Επεσήμανε δε, πως αντί έρευνας των καταγγελιών των γιατρών, καταλήγουμε στο να εγκαλούνται οι γιατροί και η ΠΟΕΔΗΝ.

«Κάθε ημέρα, εμφανίζονται στο σύστημα πάνω από 40 κρεβάτια κενά, αλλά πολλοί ασθενείς δεν βρίσκουν κρεβάτια και χάνουν την ζωή τους. Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει πληρότητα στις ΜΕΘ 97-98%, ενώ έχουμε 120 ασθενείς εκτός ΜΕΘ … Για κάθε τέτοιο ασθενή θα έπρεπε να διατάσσεται εισαγγελική παραγγελία για να διαπιστώνονται αξιόποινες πράξεις … Καταγγέλλουν ιατροί ότι γίνονται επιλογές με ηλικιακά κριτήρια και αντί να γίνεται έρευνα, εγκαλούνται η ΠΟΕΔΗΝ και οι γιατροί που κάνουν τις καταγγελίες».

Ο κ.Γιαννάκος βρέθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης το πρωί και περιέγραψε την κατάσταση: «Εφημέρευε έως τις 08:00 σήμερα, τα πράγματα ήταν καλύτερα από άλλες εφημερίες. Όμως, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες με 28 κλίνες και 9 στα χειρουργεία. Κάνουν κάτι καλό οι καταγγελίες μας, καθώς οι άνθρωποι αυτοί ήταν στα φορεία και θα πάνε σε κρεβάτια. Υπάρχουν και 6 διασωληνωμένοι σε θαλάμους, επί πολλές ημέρες».

Όπως ανέφερε και η χθεσινή ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, τη Δευτέρα θα κατατεθεί αναφορά στην Εισαγγελία για θανάτους διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ: «Το σύστημα οφείλει να διασφαλίζει ΜΕΘ σε όλους. Από την στιγμή που δεν το πράττει, διαπράττει έγκλημα. Την Δευτέρα εμείς θα καταθέσουμε αναφορά στον Εισαγγελέα για ασθενείς που έχουν πεθάνει διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ», είπε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Πολλοί γιατροί έχουν βγει και έχουν πει ‘όταν εγώ 1 κρεβάτι ΜΕΘ και 10 ασθενείς που περιμένουν, θα επιλέξω με ηλικιακά κριτήρια: αν έχω έναν 40χρονο και έναν 80χρονο, θα επιλέξω τον 40χρονο. Όλοι οι γιατροί, οι μάχιμοι γιατροί, είναι με το μέρος της ΠΟΕΔΗΝ και θα έρθουν να καταθέσουν στον Εισαγγελέα», συμπλήρωσε.

Και πρόσθεσε: «Εμείς αυτό που είπαμε και το λέει και ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ, κ. Παπανικολάου και η ΟΕΝΓΕ, είναι ότι κάθε ημέρα εμφανίζονται στο σύστημα πάνω από 40 κενά κρεβάτια, αλλά υπάρχουν 120 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, που δεν τα καταλαμβάνουν και έχουμε ασθενείς που δεν είναι έτσι 2-3 ημέρες, δεν είναι ‘φωτογραφία της στιγμής’ οι κενές κλίνες ΜΕΘ και δεν μπορεί να μένουν ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ για 10-15 ημέρες».

Ο Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά: «Να μου πείτε πως στο Νοσοκομείο του Αγρινίου, ο Μητροπολίτης διασωληνώθηκε σε 2 ώρες και βρέθηκε ΜΕΘ, ενώ όπως κατήγγειλε η ανάπηρη γυναίκα άλλου ασθενούς, περίμενε 5 ημέρες για ΜΕΘ. Ο Μητροπολίτης, 78 χρονών, περίμενε ΜΕΘ σε 3 ώρες και ο άλλος ασθενής στο ίδιο νοσοκομείο περίμενε 5 ημέρες και βρήκε κρεβάτι ΜΕΘ, αφού βγήκε στην τηλεόραση και έκανε καταγγελία; Αυτό δεν είναι επιλεκτική μεταχείριση; Το σύστημα είναι υπόλογο απέναντι στους ασθενείς που χάνουν την ζωή τους, ενώ είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και στις οικογένειες τους».

«Έχουμε κάνει καταγγελίες και εμείς στην Δικαιοσύνη, αλλά τέθηκαν στο αρχείο», κατέληξε ο κ. Γιαννάκος…

Διευκρινίσεις από Παπανικολάου

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Πάνος Παπανικολάου, ΓΓ της ΟΕΝΓΕ, διευκρίνισε ότι οι αναφορές για τις ΜΕΘ δεν αφορούν όλες τις κλινικές, αλλά ορισμένες για τις οποίες την ευθύνη έχουν πανεπιστημιακοί καθηγητές και όχι απευθείας το ΕΣΥ.

«Την ευθύνη για ορισμένες πανεπιστημιακές πτέρυγες ΜΕΘ δεν τις έχουν οι γιατροί του ΕΣΥ, αλλά οι πανεπιστημιακοί καθηγητές που τις διευθύνουν. Αυτό αφορά μετρημένες κλινικές και κλίνες, 1-2 περιπτώσεις κλινικών, στις οποίες γίνεται διαφορετική διαχείριση των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × 3 =