Εκτενή ενημέρωση επεφύλαξε στην Ετήσια Λογοδοσία της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων ο πρόεδρος Ευάγγελος Βενάρδος. Η λογοδοσία  πραγματοποιήθηκε σε ειδική συνέλευση (βάσει του Π.Δ 272/85) την Κυριακή 6 Αυγούστου 2023 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κυθήρων «Αρτέμιος Καλλίγερος».

Ξεκινώντας την ενημέρωση ο κ. Βενάρδος δήλωσε ότι κύριος σκοπός της παρούσας διοίκησης ήταν η αναβάθμιση του ρόλου της Εγχωρίου Περιουσίας. Ανέφερε δε ότι το έργο της διοίκησης θα μπορούσε να ήταν ακόμη περισσότερο αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία. Αρχικώς επετέθη σε δημόσιες υπηρεσίες όπως το Δασαρχείο λέγοντας ότι εκείνο δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στα αιτήματα σχετικά με σημαντικές υποθέσεις που είχε καταθέσει η Επιτροπή. Αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας των υπηρεσιών ήταν να μηνυθούν από την Επιτροπή οι αρμόδιοι υπάλληλοι.

Καταπατήσεις

Ο πρόεδρος συνέχισε να ενημερώνει αναφερόμενος στα θέματα καταπατήσεων: «Η Εγχώριος Περιουσία είναι πολύ πλεονεκτικός θεσμός που προστάτεψε τα Κύθηρα από τις καταπατήσεις». Συμπλήρωσε δε ότι «υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις καταπατήσεων οι οποίες απασχολούν την Δικαιοσύνη». Και κατήγγειλε ότι «οι δημόσιες υπηρεσίες σφάλουν σε αρκετές περιπτώσεις αποδεχόμενες υπεύθυνες δηλώσεις πολιτών οι οποίοι ψευδώς δηλώνουν σε αυτές περιουσιακά δικαιώματα».

Κτίριο ιδιοκτησίας Εγχωρίου στο Γύθειο

Για το κτίριο επί της ακτής του Γυθείου που ανήκει στην Εγχώριο Περιουσία ενημέρωσε πως «ολοκληρώθηκε η επισκευή του, επί θητείας της παρούσας διοίκησης». Πρόκειται για ένα αίτημα που απασχολούσε αρκετά χρόνια την Επιτροπή.

Τιμές Καυσίμων στα Κύθηρα 

Επεφύλαξε μία έκπληξη για το θέμα των καυσίμων στα Κύθηρα, καθώς μάλλον για πρώτη φορά γίνεται γνωστό ότι υπήρξαν ενέργειες της Επιτροπής σχετικά με το ζήτημα αυτό και ξαφνιάζει το γεγονός ότι η πρωτοβουλία προήλθε από την Επιτροπή και όχι από τον Δήμο. Είπε: «Ξεκινήσαμε μια διαδικασία για τα καύσιμα. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα καύσιμα στα Κύθηρα έχουν 30 λεπτά υψηλότερη τιμή από την τιμή της Νεάπολης. Το έχω κάνει θέμα από την πρώτη μέρα που ανέλαβα. Απευθυνθήκαμε στην Περιφέρεια για το θέμα των καυσίμων γιατί εφόσον η Επιτροπή ενδιαφέρεται για την περιουσία των Κυθηρίων δεν θα ενδιαφέρεται για τα πορτοφόλια των κατοίκων εδώ; Μας απαντάει η Περιφέρεια ότι τα πρατήρια δεν αισχροκερδούν. Μα εκεί είναι το θέμα; Πώς δικαιολογείται τότε η παραπάνω τιμή από τη Νεάπολη, όταν έχει βγάλει ανακοίνωση το «Πορφυρούσα» ότι παίρνει €4.000 για την μεταφορά, με αντιστοιχεία 5 λεπτά / λίτρο. Άρα πώς δικαιολογούνται τα άλλα 25 λεπτά παραπάνω από τη Νεάπολη; Το έχουν στείλει λέει στο υπουργείο Ανάπτυξης για να κάνει εκείνο τον έλεγχο στους εμπόρους. Έχει περάσει ένα εξάμηνο, δεν έχουν κάνει τίποτα. Όμως δεν θα τους αφήσω έτσι».

Για τα Μυρτίδια

Για το Ιερό Προσκύνημα των Μυρτιδίων ο κ. Βενάρδος ανέφερε: «Όταν αναλάβαμε βρήκαμε σοβαρά προβλήματα: Επισκευάσαμε τα κελιά που δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Βάλαμε την ράμπα για τα ΑΜΕΑ. Δεν υπήρχε ασφάλεια στη Μονή Μυρτιδιών. Υπήρχε κίνδυνος να κλαπούν όλα, τα τιμαλφή, η εικόνα της Παναγίας. Βάλαμε συστήματα ασφαλείας. Τώρα κάνουμε την πυρασφάλεια. Δεν υπήρχε πυρασφάλεια. Είχαν σκουριάσει όλα.

Τα έσοδα της Εγχωρίου και τα έργα

Ο κ. Βενάρδος για τα έσοδα είπε: «Τα συνολικά έσοδα της Επιτροπής πέρσι ήταν περίπου 250.000 το 2022, το υπόλοιπο είναι €640.000». Ενώ σημείωσε: «Έχουμε πολλά έργα σε εξέλιξη». Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά σε σειρά έργων και παρεμβάσεων της Επιτροπής.

Για το Παγκάρι

Μετά από ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου Νίκου Μαγουλά για το θέμα του παγκαριού του Ιερού Προσκυνήματος Μυρτιδίων, ο πρόεδρος ενημέρωσε, ότι μόνο για το έτος 2022 υπήρχαν έσοδα €100.000. Για τα προηγούμενα χρόνια δεν απάντησε, αλλά δεσμεύτηκε ότι θα βγάλει αναλυτική ανακοίνωση. Εντύπωση προκάλεσε στο σώμα η παρέμβαση του μέλους του Δ.Σ της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Γιώργου Μεγαλοκονόμου όσον αφορά τα μειωμένα έσοδα του Ιερού Προσκυνήματος Μυρτιδίων κατά τα προηγούμενα χρόνια. Ο Δήμαρχος αισθανόμενος την ανάγκη να παρέμβει, δήλωσε ότι έχει προσωπική άποψη, και δικαιολόγησε τα μειωμένα έσοδα ως απόρροια της οικονομικής κρίσης των προηγουμένων ετών.

Κρίσιμη ερώτηση Σούγιαννη για το ιδιοκτησιακό της Εγχωρίου

Ο Αντιδήμαρος Χαράλαμπος Σούγιαννης μεταξύ άλλων ρώτησε το πρόεδρο της επιιτροπής σχετικά με το θέμα της ιδιοκτησίας της Εγχώριου Περιουσίας: «Δεν ξέρω αν ξεκαθαρίζεται από το θεσμικό πλαίσιο… αυτό που είναι μεταξύ Εγχωρίου Περιουσίας και Δήμου. Δηλαδή, σύμφωνα με την νομοθεσία ιδιοκτήτης της περιουσίας είναι ο Δήμος. Την διαχειρίζεται η Εγχώριος. Έχετε ζητήσει κατά καιρούς από τον Δήμο κι από άλλες περιουσίες να σας αιτούνται όταν κάνουν επέμβαση σε δρόμους για δίκτυα κλπ. Εσείς σαν Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας όταν κάνετε επεμβάσεις σε κτίρια ή άλλες καταστάσεις δεν θα έπρεπε κατ’ αναλογία να ζητάτε από τον Δήμο μια έγκριση;»

Η κρίσιμη ερώτηση του κ. Σούγιαννη προκαλεί πράγματι ενδιαφέρον, διότι δημιουργούνται επιπλέον ερωτήματα για το πώς στην ίδια διοικητική περιφέρεια, δηλαδή τον Δήμο Κυθήρων, φαίνεται να παρεμβαίνουν δύο οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς να γίνεται σαφές ποιος κάνει τί, πού, γιατί και πώς. Μπορεί η Εγγώριος να κάνει δημόσια έργα και παρεμβάσεις και μάλιστα χωρίς προηγούμενη έγκριση από τον Δήμο Κυθήρων; Κι αν τα τεχνικά πρόγραμματα των δύο Ο.Τ.Α συγκρούονται εφαρμοστικά, π.χ σε παρεμβάσεις δρόμων, τι υπερισχύει; Είναι δυνατόν ο διαχειριστής να χαράσσει πολιτική που δεν τυγχάνει της έγκρισης του ιδιοκτήτη;

Για το θέμα αυτό παρενέβη ο κ. Χαρχαλάκης ο οποίος έθεσε την ανάγκη να υπάρξει μνημόνιο μεταξύ των δύο φορέων που θα επιλύσει την κάθε διοικητική και νομική παρερμηνεία. Ενώ ο κ. Βενάρδος πατουσιάσε ένα άλλο δεδομένο και υποστήριξε ότι «το ιδιοκτησιακό θα λυθεί με την απόφαση του Αρείου Πάγου. Και δεν θα υπάρχει θέμα κόντρας με τον Δήμο. Ότι και να λέμε σε δύο με τρεις μήνες θα βγει η απόφαση».

Αφού δεν έλαβε ικανοποιητική απάντηση από τον κ Βενάρδο ο κ. Σούγιαννης επανήλθε: «Εσείς πάρα πολύ καλά ζητάτε από τις άλλες υπηρεσίες κάθε φορά που θέλουν να παρέμβουν την έγκρισή σας. Κάτι αντίστοιχο δεν θα πρέπει να γίνεται από την Επιτροπή κάθε φορά που αποφασίζετε να κάνετε ένα έργο σε κάτι που θεωρητικά είναι στην ιδιοκτησία του Δήμου; Αυτό ήταν ένα ερώτημα. Και λέω ποια η διαφορά του σηματωρείου από οποιοδήποτε άλλο ακίνητο στα Κύθηρα που είναι ιδιοκτησία του Δήμου; Δεν θα έπρεπε να μπείτε σε μια διαδικασία να έρθετε σε συνεννόηση με τον Δήμο και να ζητήσετε την τυπική έγκριση; Δε νομίζω ότι θα υπάρχει αντίρρηση όπως κι εσείς κάθε φορά που σας ζητάμε την άδειά σας, την δίνετε».

Η λογοδοσία ολοκληρώθηκε αναδεικνύοντας αρκετά ζητήματα που απασχολούν τους δύο Ο.Τ.Α και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Κυθήριους και Αντικυθήριους πολίτες να την παρακολουθήσουν στο βίντεο που παρατίθεται, δεδομένου ότι η εγχώριος περιουσία των δύο νησιών ανήκει στους ίδιους τους δημότες και όχι στο Ελληνικό Δημόσιο.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 + four =