Προ των πυλών ο διεθνής διαγωνισμός για 22 Περιφερειακά Αεροδρόμια

Στη λίστα παραχώρησης και τα Κύθηρα

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την προκήρυξη του μεγάλου διαγωνισμού που αφορά την παραχώρηση 22 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Κρατικός Αερολιμένας Κυθήρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπερταμείο έχει ανάψει το «πράσινο φως» και η διαδικασία, που κυοφορείται εδώ και δύο χρόνια, αναμένεται να βγει στον «αέρα» μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ένα ενιαίο “cluster” 40ετούς διάρκειας Ο διαγωνισμός θα έχει διεθνή χαρακτήρα, με στόχο να προσελκύσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Σε αντίθεση με το μοντέλο που ακολουθήθηκε για τα 14 αεροδρόμια (τα οποία διαχειρίζεται η Fraport Greece) και χωρίστηκαν σε ομάδες, ο νέος σχεδιασμός προβλέπει ότι τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια θα παραχωρηθούν ως ένα ενιαίο πακέτο (cluster). Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 40 έτη.

Ποια αεροδρόμια μπαίνουν σε τροχιά ιδιωτικοποίησης Η λίστα των 22 αεροδρομίων περιλαμβάνει τα εξής: Κύθηρα, Χίος, Αλεξανδρούπολη, Άραξος, Κάρπαθος, Λήμνος, Ιωάννινα, Μήλος, Νάξος, Πάρος, Ικαρία, Λέρος, Σητεία, Νέα Αγχίαλος, Κάλυμνος, Σκύρος, Σύρος, Αστυπάλαια, Καστελλόριζο, Καστοριά, Κάσος και Κοζάνη.

Πρόκειται, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, για μικρά αεροδρόμια που μπορεί να μην παρουσιάζουν τεράστιο εμπορικό ενδιαφέρον μεμονωμένα, ωστόσο έχουν ζωτική σημασία και τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο για τους κατοίκους και την οικονομία των περιοχών αυτών. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένα νησιά με έντονη τουριστική δυναμική, όπως η Χίος, η Σύρος, η Νάξος και η Πάρος, όπου ήδη από το 2023 το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκτελεί σημαντικά έργα αναβάθμισης. Αυτές οι παρεμβάσεις αναμένεται να λειτουργήσουν ως επιπλέον δέλεαρ για τους υποψήφιους επενδυτές.

Κλείνει ο κύκλος των κρατικών αεροδρομίων

Ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί το τελευταίο κομμάτι του παζλ για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των κρατικών αερολιμένων της Ελλάδας. Η αρχή είχε γίνει τη δεκαετία του ’90 με το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας. Το 2017 ακολούθησε η επιτυχημένη παραχώρηση των 14 μεγάλων περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport, το 2019 δρομολογήθηκε το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, ενώ μέσα στο 2026 αναμένεται να ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Βασικό ζητούμενο της επικείμενης παραχώρησης των 22 αεροδρομίων παραμένει η συνολική κτιριακή και λειτουργική τους αναβάθμιση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στις υφιστάμενες υποδομές και να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο περιβάλλον εξυπηρέτησης για κατοίκους και επισκέπτες.

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή Ειδήσεων

Kythera Summer Edition 2026

Κυκλοφορεί η καλοκαιρινή, ελληνοαγγλική έκδοση της ανεξάρτητης πολιτιστικής εφημερίδας...

40ήμερο Μνημόσυνο Σταυρούλας Μπαμπούνη

Τελείται το Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 και ώρα 09:30...

Ανασχηματισμός: Κώτσηρας, Μαρκόπουλος, Χατζηβασιλείου και Σούκουλη τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης

Ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας οι αλλαγές στο κυβερνητικό...

Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας: Διάθεση τεμαχισμένης ξυλείας

Η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων κάνει γνωστό...

Παραιτήθηκε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Μπακογιάννης εν μέσω αποκαλύψεων για το κύκλωμα των πολεοδομιών

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις πυροδοτεί η αποκάλυψη του μεγάλου εγκληματικού...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img