Για «πολύ αποτελεσματικά όπλα που έχει στη φαρέτρα της η Δημόσια Υγεία», έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργού Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

Αφού συνέστησε «υπομονή για λίγο ακόμα», συνέστησε στον κόσμο «να συνεχίσει να κάνει αυτά που κάνει μέχρι σήμερα (αποστάσεις, υγιεινή χεριών, μάσκες) και επεσήμανε ότι οι επερχόμενοι εμβολιασμοί «ρίχνουν φως στο τούνελ».

Οι Έλληνες τα έχουν καταφέρει

Η σύγκριση με άλλα κράτη όσον αφορά τον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων, δείχνει ότι οι Έλληνες «τα έχουν καταφέρει, παρά τις δυσκολίες», τόνισε ο κ. Πρεζεράκος, ο οποίος έκανε έκκληση στους πολίτες «να κλείσουν τα αυτιά τους στην παραπληροφόρηση».

Διευκρίνισε ότι με τον όρο δημόσια υγεία εννοούμε το σύνολο όλων των ενεργειών και παρεμβάσεων που γίνονται με ευθύνη της πολιτείας, «προκείμενου να προλάβουμε τη νόσο και να προστατεύσουμε και προάγουμε την υγεία των πολιτών». Επίσης, είπε, ο ισχυρότερος παράγοντας που επηρεάζει την υγεία των πολιτών, κατά 40% είναι η συμπεριφορά των ατόμων.

Αναφερόμενος στις ενέργειες που έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα από το ξέσπασμα της πανδημίας και εντεύθεν, ο κος Πρεζεράκος υπογράμμισε τον συμβουλευτικό ρόλο των 31 ειδικών και την αρωγή της επιτροπής στην λήψη αποφάσεων.

Αύξηση των ελέγχων

Σε ό,τι αφορά τα τεστ, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας σημείωσε ότι η όλη στρατηγική ελέγχων αναβαθμίζεται, κάνοντας και μια διαδρομή στην αυξητική τους πορεία, από τα 200 τεστ στο ξεκίνημα της κρίσης, τα οποία «έφτασαν σε διάστημα λίγων μηνών να αγγίξουν τις 27.500 σε ημερήσια βάση», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.  Είπε επίσης ότι έχει γίνει αντιληπτό ότι όσο περισσότερα τεστ γίνονται τόσο καλύτερα είναι, τονίζοντας ότι «και σε αυτό ανταποκρινόμαστε ήδη και το βελτιώνουμε συνεχώς με την αύξηση των ελέγχων».

Ο κ. Πρεζεράκος αναφέρθηκε και στα rapid tests, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με τις αυστηρότερες προδιαγραφές όσον αφορά τα τεστ ταχείας δοκιμασίας. Σημείωσε ότι η είσοδος των rapid test δοκιμάστηκε με κάθε τρόπο και αυτό, όπως είπε, σημαίνει ότι οι επιστήμονες αρχικά υπέδειξαν ότι θα πρέπει να επιβεβαιώνονται τα θετικά τεστ με μοριακό έλεγχο και στη συνέχεια, αφού φάνηκε η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων τους, αποφάσισαν ότι δεν χρειάζεται μοριακός έλεγχος.

«Αυτές οι συνεχείς αλλαγές είχαν ως συνέπεια την ελαφριά μείωση του αριθμού των τεστ. Παρόλα αυτά ήδη έχει αρχίσει να αυξάνεται ο αριθμός τους και μείωση παρατηρείται το Σαββατοκύριακο κάτι που είναι λογικό».

Σχετικά με την συνταγογράφηση των τεστ είπε ότι οι επιστήμονες έχουν προσδιορίσει τα κριτήρια που κάποιος πρέπει να ελεγχθεί και η πολιτεία έχει εξασφαλίσει την κάλυψη 100% όλων αυτών των περιπτώσεων. Αν ωστόσο, πρόσθεσε, ο πολίτης κρίνει ότι θέλει να κάνει περισσότερα τεστ, είναι θέμα δικό του και υπάρχει και αυτή η διαθεσιμότητα. «Άρα λοιπόν η συνταγογράφηση μέσω ΕΟΠΥΥ δεν θα βοηθούσε κανέναν και πιθανώς να εκτιθέμεθα και ως πολιτεία στην μη ανταπόκριση ικανοποίησης των αιτημάτων αυτών που έχει προσδιορίσει η επιτροπή επιστημόνων».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

9 − four =