laxanika

Όταν ετοιμάζουμε ένα γεύμα με φρέσκα υλικά συνήθως πρέπει να τα καθαρίσουμε, να τα κόψουμε, να τα πλύνουμε ειδικά όταν αυτό σχετίζεται με λαχανικά. Ωστόσο, προτού φέρουμε στον νεροχύτη διάφορα τρόφιμα μπορεί να το ξανασκεφτούμε αν μάθουμε ποιες τροφές πρέπει να πλένονται και ποιες όχι και γιατί.

Ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχουν τροφές, τις οποίες δεν θα έπρεπε ποτέ να πλένουμε πριν τις μαγειρέψουμε ή τις φάμε. Αρχικά, δεν πρέπει να πλένουμε ποτέ μαρούλι ή πράσινα λαχανικά προτού τα φάμε αν είναι έτοιμα προπλυμμένα και συσκευασμένα. Είναι γνωστό ότι προτού καταναλώσουμε τα λαχανικά αυτά, πρέπει να τα καθαρίσουμε παρόλο που μπορεί να φαίνονται καθαρά. Παρόλα αυτά, όσο και καθαρή να φαίνεται η κουζίνα μας, τα πράσινα λαχανικά που είναι συσκευασμένα, κομμένα και έτοιμα για κατανάλωση, έχουν πλυθεί τριπλά και έχουν στεγνώσει και δεν πρέπει να ξανακαθαρίζονται. «Όταν τα ξαναπλένουμε υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν βακτήρια από τον νεροχύτη, τους πάγκους, τα ξύλα κοπής, το σκεύος που είναι ειδικό για στέγνωμα των φυλλώδων λαχανικών και άλλες επιφάνεις στην κουζίνα μας», όπως εξηγεί η Neva Cochran, ειδική διατροφολόγος και διαιτολόγος.

«Κανένας δεν αρέσκεται στην ιδέα ότι τα έτοιμα φυλλώδη λαχανικά του μπορεί να μολυνθούν επειδή τα ξεπλένει στον νεροχύτη του. Αυτά τα λαχανικά έχουν πλυθεί τριπλά όχι μόνο με νερό αλλά και με ένα ειδικό αντισηπτικό κατάλληλο για τρόφιμα όπως είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου ή το χλώριο», εξηγεί ο Randy Worobo, βοηθός καθηγητή στην Επιστήμη της Διατροφής στο πανεπιστήμιο Cornell στο Real Simple. Επίσης η Cochran εξηγεί ότι ο τρόπος με τον οποίο καθαρίζονται και σφραγίζονται τα λαχανικά τηρεί όλες τις προδιαγραφές που έχουν θέσει οι ρυθμιστικές αρχές στο Eating Well.

Ο τρόπος με τον οποίο καθαρίζονται, όπως εξηγούν οι ειδικοί, δεν αποτελεί κανένα είδους κίνδυνο ενώ μειώνει και παρεμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων. Παρόλα αυτά, δεν αρκεί απλά να μην τα ξεπλύνεις. Πρέπει να λαμβάνουμε ορισμένες προφυλάξεις. Πρέπει να πλένουμε καλά τα χέρια μας για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και ζεστό νερό προτού πιάσουμε το προϊόν. Καλό θα είναι, επίσης, να είναι καθαρές οι επιφάνειες στις οποίες θα ακουμπήσουν. Θυμηθείτε ότι ο νεροχύτης της κουζίνας μπορεί επίσης να μολύνει τα τρόφιμα για αυτό καλό θα είναι να είναι καθαρός πριν αρχίσεις να μαγειρεύεις.

Επίσης, σύμφωνα με το CDC, δεν πρέπει ποτέ να πλένεις το κρέας ή τα πουλερικά προτού τα μαγειρέψεις. Τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ, προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να πλένουμε το κρέας, το κοτόπουλο, τη γαλοπούλα, τα αβγά γιατί μπορεί να μεταδώσουμε βακτήρια στον νεροχύτη, τους πάγκους και άλλες επιφάνειες στην κουζίνα. Αυτά τα βακτήρια μπορεί να φτάσουν έτσι σε άλλα τρόφιμα, όπως σαλάτες ή φρούτα που μπορεί να μας αρρωστήσουν. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, επίσης, τονίζει ότι δεν είναι απαραίτητο να καθαρίζεις το κρέας ή τα πουλερικά χάρη στις νέες εμπορικές τεχνικές καθαρισμού.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

16 + 19 =