ypnos

Υπάρχουν πολλοί τρόποι εκεί έξω που υπόσχονται να ακονίσουν το μυαλό σου: από παιχνίδια-παζλ όπως το sudoku μέχρι ο διαλογισμός και η γιόγκα, αλλά και η εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας ή ενός μουσικού οργάνου.

Μέσα σε όλη αυτή τη μακρά λίστα με χρήσιμες συμβουλές για να γίνεις πιο έξυπνος θα συναντήσεις και τον ύπνο. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο καλός, ποιοτικός βραδινός ύπνος ενδυναμώνει τη μνήμη, βελτιώνει την αυτοσυγκέντρωση, διατηρεί σε καλή κατάσταση τον εγκέφαλο, αποτρέποντας τη γήρανσή του. Η εγκεφαλική λειτουργία είναι άλλωστε αυτή που συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της ευφυίας, διατηρώντας ανέπαφες τις γνωστικές σου ικανότητες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να κοιμάσαι σωστά, ώστε να αποκομίζει το μυαλό όλα τα απαραίτητα οφέλη για την καλή του υγεία. Πώς θα το πετύχεις, ειδικά στην περίπτωση που οι αϋπνίες συχνά-πυκνά σε ταλαιπωρούν; Ακολουθώντας τα παρακάτω τέσσερα tips, τρόπους που θα σε βοηθήσουν να απολαμβάνεις έναν βαθύ, αναζωογονητικό ύπνο που αναζωογονεί τον εγκέφαλο.

Βυθίσου στον ροζ θόρυβο

Τον λευκό θόρυβο τον γνωρίζεις (αν έχεις μωρό τον έχεις ήδη μάλλον χρησιμοποιήσει για να το κάνεις να σταματήσει να κλαίει και να αποκοιμηθεί). Είναι αυτός που ακούς όταν θέτεις σε λειτουργία τον απορροφητήρα της κουζίνας ή βάζεις στην πρίζα το πιστολάκι για τα μαλλιά ή τον ανεμιστήρα.

Εκτός από τον λευκό, υπάρχει και ο ροζ θόρυβος, που έχει έναν ήχο «συριγμού» και ακούγεται σαν βροχή, είναι χαμηλότερης συχνότητας από τον πρώτο. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2017 στο Frontiers in Human Neuroscience, όταν ακούς ροζ θόρυβο, ο βαθύς ύπνος βραδέων κυμάτων βελτιώνεται με θετικές επιδράσεις στη μνήμη και την απόδοση του εγκεφάλου.

Κάνε αρωματοθεραπεία

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science, αποδείχθηκε ότι το να μυρίζεις το σωστό άρωμα ενώ κοιμάσαι κάνει τη μεγάλη διαφορά τόσο στην ποιότητα του ύπνου, κυρίως όμως στη διανοητική λειτουργία. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι όσοι είχαν εκτεθεί σε ευχάριστα αρώματα στην κρεβατοκάμαρα, έτειναν να θυμούνται καλύτερα τη δραστηριότητα της προηγούμενης ημέρας συγκριτικά με εκείνους που το υπνοδωμάτιο μύριζε άσχημα ή καθόλου.

Όπως εξηγεί η επιστήμη, το οσφρητικό σύστημα ενεργοποιεί τις μνήμες στον ιππόκαμπο, καθιστώντας ευκολότερη την αποθήκευση νέων πληροφοριών.

Πιες ένα ποτήρι κρασί

Η λέξη κλειδί εδώ είναι το «μέτρο». Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science Reports, η κατανάλωση ενός ποτηριού κρασί πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει τις γνωστικές διαδικασίες του εγκεφάλου και να ενισχύσει τη μνήμη, ενδυναμώνοντας τις αναμνήσεις.

Διάβασε ένα βιβλίο

Πρώτον, γιατί σε βοηθά να κοιμηθείς πιο εύκολα και δεύτερον, γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος για να απομνημονεύσεις αυτό που θέλεις. Αν για παράδειγμα, θέλεις κάτι να εγγραφεί στη μνήμη σου, διάβασέ/μελέτησέ το πριν πέσεις για ύπνο. Μελέτη του 2019, που δημοσιεύτηκε στο Current Biology, υποστηρίζει ότι όταν κοιμόμαστε ο εγκέφαλος μπορεί να κωδικοποιήσει νέες πληροφορίες και να τις αποθηκεύσει μακροπρόθεσμα.

Απόφυγε τα μεταμεσονύχτια σνακ

Έρευνα του 2015, που δημοσιεύτηκε στο Neuroscience, υπογραμμίζει ότι τα νυχτερινά σνακ επηρεάζουν τόσο τον κιρκάδιο ρυθμό όσο και τον ιππόκαμπο που είναι το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη. Επισημαίνεται μάλιστα ότι αν ξαφνικά μέσα στον ύπνο σου νιώσεις ότι πεινάς, αυτό ίσως να είναι σημάδι ότι θα έπρεπε να είχες πάει για ύπνο νωρίτερα.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

20 − one =