Είναι δεδομένο πως οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Ως εκ τούτου, οι επισκέψεις τους σε μια τράπεζα είναι συχνές, προκειμένου η εξυπηρέτησή τους να πραγματοποιηθεί “δια ζώσης”.

Είναι όμως επίσης δεδομένο, ότι διανύουμε περίοδο περιορισμού στις μετακινήσεις, με έμφαση στις περισσότερο ευαίσθητες στον νέο κορονοϊό ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας εξάλλου, οι ίδιες οι τράπεζες έχουν αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας τους σε κάποιες περιπτώσεις. Έτσι, κάποιες συναλλαγές στα καταστήματα έχουν καταργηθεί, προστατεύοντας τους πολίτες από μη αναγκαίες μετακινήσεις.

Με βάση αυτά τα δύο δεδομένα, οι ηλικιωμένοι είναι αναγκασμένοι να αναπροσαρμόσουν τον τρόπο δράσης τους όσον αφορά την διεκπεραίωση των υποχρεώσεών τους. Εδώ, έρχεται αρωγός η τεχνολογία, η οποία επιτρέπει στον οποιονδήποτε να πραγματοποιεί συναλλαγές και πληρωμές χωρίς να πρέπει να βρίσκεται στο φυσικό κατάστημα μιας τράπεζας. Έτσι, ακόμη και τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειάς σας, που ενδέχεται να μην είναι τόσο εξοικειωμένα με την τεχνολογία, ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν υπηρεσίες online, που θα τους δώσουν πρόσβαση σε συναλλαγές από την ασφάλεια του σπιτιού τους.

Η εξοικείωση με το e-banking, θα τους ανοίξει νέους ορίζοντες, επιτρέποντας τους από την ασφάλεια του σπιτιού να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους.

Φυσικά και η χρήση ενός ΑΤΜ εξακολουθεί να αποτελεί μία επιλογή που μπορεί να λύσει τα χέρια σε κάποιες περιπτώσεις. Μία επίσκεψη στο ATM μίας τράπεζας, έστω και με μάσκα και προσοχή, είναι πολύ πιο ασφαλής από την παραμονή στον κλειστό χώρο ενός καταστήματος, ενώ, παράλληλα, επιτρέπει την διεκπεραίωση συναλλαγών που έχουν καταργηθεί στα καταστήματα (π.χ. ανάληψη μετρητών έως 400 ευρώ, κατάθεση μετρητών έως 1000 ευρώ, ενημέρωση για τις κινήσεις και το υπόλοιπο ενός λογαριασμού ή πληρωμή λογαριασμού τρίτων). Ωστόσο, η εξοικείωση με το e-banking μπορεί να προσφέρει επιπλέον δυνατότητες και να ανοίξει σε ένα άτομο μεγάλης ηλικίας ένα νέο κόσμο, τον οποίο πραγματικά θα λατρέψει.

Εκπαιδεύοντας τον παππού και τη γιαγιά στις online συναλλαγές

Η ψηφιακή εκπαίδευση είναι κάτι που είναι απαραίτητο στις μέρες μας, ακόμη και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Και η αλήθεια είναι ότι η εξοικείωση με έναν υπολογιστή, ένα tablet ή ένα smartphone είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί από τους πάντες, ακόμη και αν σε κάποιους, αρχικά, μπορεί να φαίνεται ακατόρθωτο. Με πολλή αγάπη και υπομονή, μπορείτε να αποτελέσετε το άτομο εκείνο που θα εκπαιδεύσει τον πατέρα, τη μητέρα, ακόμη και τον παππού ή τη γιαγιά σας, στη χρήση ενός τεχνολογικού προϊόντος που θα διευκολύνει τη ζωή και φυσικά τις συναλλαγές του.

Εξηγήστε του πώς μπορεί να κάνει συναλλαγές, όπως π.χ. μία ηλεκτρονική πληρωμή και, φυσικά, μείνετε δίπλα του όσο χρειαστεί ώστε να τα καταφέρει μόνος του, πάντα με υπομονή, χαμόγελα και θετική διάθεση. Ζητήστε να κρατήσει σημειώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια, ώστε να ανατρέξει σε αυτές την επόμενη φορά.

Επιλέξτε μαζί τις συναλλαγές που θα κάνει ο συγγενής σας πιο συχνά, και δημιουργήστε «έναν οδηγό χρήσης» κρατώντας στιγμιότυπα οθόνης από κάθε βήμα, και δημιουργώντας ένα ηλεκτρονικό έγγραφο ή τυπώνοντάς το. Για την πληρωμή λογαριασμών, σημειώστε με μαρκαδόρο υπογράμμισης τα στοιχεία που πρέπει να εισάγει πάνω στην εντολή πληρωμής του λογαριασμού (π.χ. του ηλεκτρικού ρεύματος).

Συντομεύσεις και προρυθμίσεις

Για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία, ρυθμίστε εσείς κάθε συσκευή, ώστε η χρήση της να είναι πιο εύκολη ακόμη και από αρχάρια άτομα. Για παράδειγμα, τοποθετήστε συντομεύσεις στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή για να βρίσκει κάποιος εύκολα αυτό που αναζητά ή μεγαλώστε τη γραμματοσειρά του κινητού και χρησιμοποιήστε ένα απλοποιημένο περιβάλλον χρήσης (υπάρχουν επιλογές στο μενού προσβασιμότητας πολλών smartphones) που θα τον διευκολύνει. Κατεβάστε εσείς προγράμματα και εφαρμογές που θα του είναι απαραίτητα και προστατεύστε τον εγκαθιστώντας κάποιο antivirus ή φροντίζοντας για το ασφαλές περιβάλλον στη συσκευή που χρησιμοποιεί.

Μην ξεχάσετε να ενεργοποιήσετε την υπηρεσία Κωδικών μιας Χρήσης OTP, για να προσδώσετε ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας στις online συναλλαγές, και να εξηγήσετε στους συγγενείς σας ότι το κινητό τους μπορεί να λειτουργήσει ως «κλειδί ασφαλείας».

Ξέχασαν τους κωδικούς πρόσβασης; Αποκτούν νέους, online!

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες του e-Banking σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι πως πληκτρολογούν εσφαλμένα τους κωδικούς πρόσβασής τους στην υπηρεσία. Γνωρίζατε ότι μπορείτε να αποκτήσετε online – για εσάς ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα μεγαλύτερης ηλικίας – κωδικούς πρόσβασης για το ηλεκτρονικό ή το mobile banking; Πολύ εύκολα, αν κάποιος είναι πελάτης σε μία τράπεζα και έχει ενεργή η χρεωστική κάρτα στο όνομά του, μπορεί να εκδώσει online από το σπίτι κωδικούς και να συνδεθεί άμεσα στο e-Banking ή το Mobile App της τράπεζάς του ώστε να πραγματοποιήσει συναλλαγές. Η ταυτοποίηση γίνεται απλά με την κάρτα και το PIN, ενώ, για επιπρόσθετη βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε και με τη γραμμή εξυπηρέτησης της τράπεζας. Ακόμη και αν ξεχάσει ή μπλοκάρει τους κωδικούς σύνδεσής του το συγγενικό σας πρόσωπο, μπορεί να τους ανακτήσει και πάλι online με τον ίδιο τρόπο – εύκολα!

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

20 − eighteen =