orange fruits under blue sky during daytime
Photo by Philippe Gauthier on Unsplash

Όλοι γνωρίζουμε το παραδοσιακό τραγούδι «Πορτοκαλιά του Καραβά». Εκείνο που δεν γνωρίζουμε οι πλείστοι, είναι την ιστορία που κρύβεται πίσω από το τραγούδι αυτό και την σχέση που φανερώνει ανάμεσα σε δυο κοινότητες που φέρουν το ίδιο όνομα αλλά απέχουν χιλιόμετρα μεταξύ τους.

Καταρχάς πρέπει να αναφέρουμε ότι το εν λόγω τραγούδι δεν είναι ακριβώς κυπριακό αλλά δανειστικέ την μουσική του από το ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι «Στον ποταμό τα ρούχα μου» που προέρχεται από τον Καραβά Κυθήρων της Ελλάδας.

Εύλογο να σκεφτούμε γιατί Καραβάς Κυθήρων; Εμείς γνωρίζουμε ένα μόνο Καραβά. Τον Καραβά Κερύνειας. Ας δούμε λοιπόν πως οι δυο κοινότητες συσχετίζονται μεταξύ τους.

Συμφώνα με την λαϊκή παράδοση μετα τις σφαγές του 1821 στην Κύπρο, μια οικογένεια με το όνομα Φραγκούδης, έφυγε από τον Καραβά της Κερύνειας και πήγε στα Κύθηρα όπου πρωτοστάτησε για την ίδρυση της κοινότητας του Καραβά Κυθήρων. Οι δυο κοινότητες ανέπτυξαν αρκετά κοινά, αναμεσά τους και η πορτοκαλιά για την οποία κάνει λόγο το τραγούδι.

Σύμφωνα με τα «Τα χρονικά της Λαπήθου» η εν λόγω πορτοκαλιά, βρίσκεται στα Κύθηρα οι κάτοικοι περηφανεύονταν γι’ αυτήν λόγω του όγκου πορτοκαλιών που παρήγαγε. Οι δυο αυτές κοινότητες που φέρουν το ίδιο όνομα το 1997 αδελφοποιήθηκαν.

Μια άλλη εκδοχή, φανερώνει πως Κύπρος και Κύθηρα έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους λόγω της ονομασίας ενός ορεινού χωριού στα Κύθηρα που φέρει την ονομασία «Κυπριωτιάνικα».

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fifteen − 2 =