pliromes

Σε αγώνα δρόμου, μετ’ εμποδίων, έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες οι πιστοποιημένες πύλες ΟΣΔΕ, προκειμένου να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις στις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κατάσταση παραμένει έκρυθμη, τα προβλήματα πολλά και οι εκκρεμότητες ακόμα περισσότερες, ένα μόλις μήνα πριν την προσδοκώμενη εκκαθάριση στο τσεκ (ενιαία ενίσχυση) του 2021.

Όπως λέει το ρεπορτάζ από τις πύλες ΟΣΔΕ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, υπάρχουν πιέσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες, τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) να ολοκληρώσουν τις διορθώσεις πολύ νωρίτερα από τις 20 Δεκεμβρίου, όπως προβλέπει η οδηγία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος στον Οργανισμό Πληρωμών για περισσότερο έλεγχο, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν αστοχίες, όπως στην πληρωμή του Οκτώβρη. Κάτι τέτοιο όμως, με βάση και το κλίμα που επικρατεί στα ΚΥΔ, όπου επικρατεί αναβρασμός σχετικά με την διαδικασία των διορθώσεων και τον όγκο της δουλειάς… ένα πραγματικό βουνό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι υπεύθυνοί τους, είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Για παράδειγμα, όπως επισημαίνει η Μαρία Κωφίδου (ΚΥΔ ΠΕ Ροδόπης) προς τους παραγωγούς: «τα γραφεία μας καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια επίλυσης των άδικων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στις πληρωμές βασικής ενισχύσεως σας. Ωστόσο, η διόρθωση των ΑΤΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ καθίσταται σχεδόν αδύνατη καθώς το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ σέρνεται στην κυριολεξία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πιέζονται και τα ΚΥΔ, αλλά και οι παραγωγοί, των οποίων η δήλωση εμφανίζει προβλήματα με το ΑΤΑΚ και ως εκ τούτου δεν πληρώθηκαν ή πληρώθηκαν λιγότερα χρήματα στην πρώτη δόση ενιαίας ενίσχυσης 2021. Απαιτούνται κινήσεις από τους παραγωγούς και από τα ΚΥΔ προς τους αρμόδιους. Ας ελπίσουμε κανείς να μην μείνει εκτός της προσεχούς πληρωμής/ εξόφλησης του Δεκεμβρίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διορθώσεις που καλούνται να κάνουν ΚΥΔ και παραγωγοί, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, απαιτούν μια πολυδαίδαλη διαδικασία, σχετικά με την προχειροποίηση των ΕΑΕ, εντοπισμό των αγροτεμαχίων και των αντίστοιχων ΑΤΑΚ που παρουσίασαν εύρημα 30148 στην πληρωμή του Οκτώβρη, διόρθωση του ΑΤΑΚ ή του ποσοστού ιδιοκτησίας, έτσι ώστε η έκταση ανά ΑΤΑΚ στην ΕΑΕ να είναι μικρότερη ή ίση της έκτασης ανά ΑΤΑΚ στην ΑΑΔΕ και οριστικοποίηση της αίτησης.

Όσον αφορά τέλος την ημερομηνία πληρωμής, πιο πιθανό με βάση τα τωρινά δεδομένα, είναι αυτή να πραγματοποιηθεί από τις 20 ως τις 24 του Δεκεμβρίου, όμως πολλά είναι τα ερωτηματικά που ανακύπτουν σχετικά με το αν και κατά πόσον ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταφέρει να προχωρήσει τις διορθώσεις και να άρει τις αδικίες της πληρωμής α’ δόσης ενιαίας, μέσα σε ένα μήνα…

Ραβασάκια σε πάνω από 20.000 παραγωγούς για αχρεωστήτως καταβληθέντα

Εν τω μεταξύ, όπως έχουμε γράψει, έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανάκτησης των αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντων ποσών και των οφειλών από διοικητικές κυρώσεις που προέκυψαν κατόπιν των διοικητικών, επιτόπιων και διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων για το ημερολογιακό έτος αιτήσεων 2020 από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Για την έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών, αναρτήθηκαν οι έγγραφες προσκλήσεις-ειδοποιήσεις διαπίστωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και οφειλών διοικητικών κυρώσεων στην ηλεκτρονική εφαρμογή Καρτέλα του Αγρότη για τους γεωργούς που εμπίπτουν στην εν λόγω κατηγορία, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ, ραβασάκια θα πάνε τελικά σε πάνω από 20.000 με 25.000 παραγωγούς.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

16 − three =