Οι Πολίτες των Κυθήρων αντιδράσαμε πέρυσι στη σκληρή πραγματικότητα που έφτασε και στο νησί μας, με τους πρόσφυγες και τους ναυαγούς, δείχνοντας, ευαισθησία, ανθρωπισμό και συνείδηση. Τόσο οι ομάδες που αυθόρμητα οργανώθηκαν και διαχειρίστηκαν την κρίση, αλλά και οι ιδιώτες που ανιδιοτελώς προσέφεραν, επιβεβαίωσαν τον χαρακτήρα των κατοίκων των Κυθήρων, που όλοι μας γνωρίζαμε. Εκεί που το επίσημο κράτος κρύβεται ή αδυνατεί ή κρύβεται επειδή είναι αδύναμο, οι Τσιριγώτες υπάρχουν με τις πράξεις και τα έργα τους.

Με αφορμή εκείνες τις άσχημες στιγμές, και αντιλαμβανόμενοι με τον πλέον σκληρό τρόπο την ανάγκη δημιουργίας στοιχειωδών υποδομών που θα αντιμετωπίσουν μια οποιαδήποτε παρόμοια κρίση στο μέλλον, συνεχίσαμε να υπάρχουμε σαν ομάδες πολιτών, προχωρώντας στην απαιτούμενη αυτοοργάνωση.

Από τις πρώτες μέρες που ξαναήρθε η ζωή στους κανονικούς της ρυθμούς, οργανωθήκαμε ώστε να διαφυλάξουμε τον όγκο των προσφορών σε τρόφιμα και ρούχα που μας είχαν δοθεί από πλήθος κατοίκων, επισκεπτών και φίλων με είδη που έφτασαν από παντού.

Οργανωθήκαμε σε ομάδες, και διαχειριστήκαμε τα τρόφιμα και τα νερά,
διαλέξαμε για αποθήκευση τα ρούχα αναλόγως, στείλαμε σε ειδικά καθαριστήρια να καθαριστούν και να αποστειρωθούν κουβέρτες και άλλα είδη.

Προσπαθήσαμε να έχουμε μια αποθήκη έτοιμη για μια οποιαδήποτε ανθρωπιστική κρίση, και να μην ξανά υπάρχει στα Κύθηρα η αδυναμία να προσφερθεί ένα μπουκάλι νερό σε διψασμένο, λόγω γραφειοκρατικής ανικανότητας του επίσημου κράτους. Υπήρξε μεγάλη ανάγκη να συγκεντρωθούν όλα αυτά, να φυλαχτούν, και να είναι έτοιμα για χρήση στην κακιά στιγμή.

Για το σκοπό αυτό μαζέψαμε λεφτά από φίλους εντός και εκτός Ελλάδας. Σημαντικότατη ήταν η ενεργοποίηση αλλοδαπών κατοίκων του νησιού, που μάζεψαν τα απαιτούμενα χρήματα από ανθρώπους που δεν έχουν έρθει, μέχρι τώρα, στο νησί. Γνώρισαν όμως τα Κύθηρα από τη δράση και την ανθρωπιά των κατοίκων του.

Όλοι εμείς που όλον αυτό τον καιρό συμμετέχουμε σε αυτήν την κοινή δράση, με συνείδηση και γνώση, θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ:

Στην Dorothea και Maxie που συγκέντρωσαν αυτό το μεγάλο ποσό. Το κουτί με τα πρώτα απαραίτητα για την αντιμετώπιση, της όποιας ανθρωπιστικής κρίσης είναι στην θέση του, και σε λίγες μέρες, χάρη σε εθελοντική δουλειά που ήδη γίνεται, όλες οι προμήθειες θα είναι τακτοποιημένες και έτοιμες, χάρη στον σχεδιασμό του τρόπου από τους μηχανικούς του νησιού.

Το Σύλλογο Πορτοκαλιά και την Πατρικία Σχολή Καραβά για την προσωρινή διάθεση αποθηκευτικού χώρου.

Ευχαριστούμε το Δήμο Κυθήρων και ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο κ. Γεώργιο Κομηνό για την πολύτιμη βοήθειά τους στην αποθήκευση των ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης..

Μεγάλο ευχαριστώ στους επαγγελματίες του νησιού μας που πρόθυμα διέθεσαν δωρεάν υλικά και μηχανήματα για το όλο εγχείρημα. Ευχαριστούμε τον Ηλία Τζάννε, τον Στάθη -Γουναρίδη, τον Ανδρέα Τραβασάρο – Λιαπαντρέα τον Κώστα και Τάκη Κασιμάτη-Σταματουλά, τον σιδερά Μανώλη Σουρή.

Πολλοί έδρασαν με κάθε τρόπο, ώστε να επιτευχθούν τα παραπάνω. Για μια ακόμα φορά οι Κυθήριοι δεν μείναμε ούτε άπραγοι ούτε εφησυχασμένοι.

Όλοι είμαστε υπερήφανοι για ό,τι καταφέραμε.
Ένα μεγάλο πολύ μεγάλο ευχαριστώ από όλους μας, σε όλους.

blank

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

11 − 2 =