bag, book, man
Photo by Pexels on Pixabay

Η ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα βιώνει μια σοβαρή κρίση με μαζικές παραιτήσεις εκπαιδευτικών, γεγονός που αποτυπώνει τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Από τον Απρίλιο του 2024 και μετά, παρατηρείται ένα πρωτοφανές κύμα αποχωρήσεων, με 514 εκπαιδευτικούς μόνο από την Αττική να υποβάλλουν οριστική αίτηση παραίτησης, ενώ 113 στελέχη εκπαίδευσης παραιτήθηκαν εντός της χρονιάς. Επιπλέον, χιλιάδες άλλοι αναζητούν νομικές συμβουλές για να εξασφαλίσουν την ταχύτερη απεμπλοκή τους από τον κλάδο, εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για το εκπαιδευτικό σύστημα​.

Η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική και στα ιδιωτικά σχολεία, όπου οι καταγγελίες για κακές συνθήκες εργασίας και πίεση αυξάνονται. Μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, περίπου 2.000 εκπαιδευτικοί σε ιδιωτικά σχολεία υπέβαλαν παραίτηση, παρά την απώλεια μορίων που αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια εκπαίδευση​.

Αυτές οι εξελίξεις έχουν πολλαπλές αιτίες. Η υποχρηματοδότηση του εκπαιδευτικού συστήματος παραμένει ένα διαχρονικό πρόβλημα, με τις δαπάνες για την παιδεία να παραμένουν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αγγίζοντας μόλις το 2,8% του ΑΕΠ, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται μεταξύ 5% και 5,5%​. Οι αυξημένες απαιτήσεις, η πίεση για αυξημένο διοικητικό φόρτο και οι περιορισμένοι πόροι δημιουργούν ένα τοξικό περιβάλλον, που ωθεί τους εκπαιδευτικούς σε παραίτηση. Σημειώνεται ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί απολαμβάνουν τον χαμηλότερο μισθό της Ευρωζώνης, όπως και όλοι όσοι εργάζονται στο Ελληνικό Δημόσιο (ιατροί, νοσηλευτές, σώματα ασφαλείας, κρατικοί υπάλληλοι κ.α)

Η πολιτεία πρέπει άμεσα να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να λάβει μέτρα για να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών, διαφορετικά οι μαζικές παραιτήσεις θα συνεχίσουν να υπονομεύουν το μέλλον της εκπαίδευσης στη χώρα μας.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

12 − two =